23:49 Σάββατο 11 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Κατάρ να «χαμηλώσει τους τόνους» του Al Jazeera

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Κατάρ να «χαμηλώσει τους τόνους» του Al Jazeera

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν, φέρεται να ζήτησε από το Κατάρ να μετριάσει την ειδησεογραφική κάλυψη του Al Jazeera αναφορικά με τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το κανάλι πυροδοτεί εντάσεις στην κοινή γνώμη και αυξάνει τις πιθανότητες μίας ευρύτερης σύγκρουσης.

Ο Μπλίνκεν έθεσε το θέμα της κάλυψης του δορυφορικού ειδησεογραφικού καναλιού στον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ο οποίος ανέφερε ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ αποκάλυψε το αίτημα σε συνάντηση που είχε με Εβραίους ηγέτες των ΗΠΑ.

Η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για το δίκτυο αντανακλά τον μεγάλο αντίκτυπο που έχει η κάλυψή των φάσεων του πολέμου στον αραβικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι το Al Jazeera είναι ένας από τους λίγους ειδησεογραφικούς οργανισμούς με λειτουργικό γραφείο στη Γάζα, γεγονός που επιτρέπει στους δημοσιογράφους του να κάνουν επιτόπιο ρεπορτάζ για τις καταστροφικές επιπτώσεις των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στην περιοχή, από τους οποίους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 7.028 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 ανήλικοι.

Αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής ανταποκριτής του Al Jazeera, Wael al-Dahdouh, έγινε μοιραία κομμάτι της εξελισσόμενης σύγκρουσης στην περιοχή, όταν ολόκληρη η οικογένειά του σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, όπου είχαν μετακομίσει μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ στις 13 Οκτωβρίου προς τους κατοίκους να μετακινηθούν από τη βόρεια Γάζα.

Το δίκτυο μετέδωσε πλάνα με τον al-Dahdouh να καταρρέει από θλίψη καθώς κοιτούσε το πτώμα του γιου του στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Η σύζυγός του, η κόρη του και ο εγγονός του σκοτώθηκαν επίσης στο χτύπημα της Τρίτης, μαζί με άλλους 21 ανθρώπους.

«Μας εκδικούνται σκοτώνοντας τα παιδιά μας;», είπε, καθώς γονάτιζε πάνω από το πτώμα του γιου του.

Σε ανακοίνωσή του, το δίκτυο ανέφερε ότι «καταδικάζει έντονα την άκριτη στοχοποίηση και τη δολοφονία αθώων πολιτών στη Γάζα, η οποία οδήγησε στην απώλεια της οικογένειας του Wael al-Dahdouh και αμέτρητων άλλων».

Μια άλλη δημοσιογράφος του Al Jazeera, η Shireen Abu Akleh, πυροβολήθηκε πέρυσι ενώ έκανε ρεπορτάζ για μια ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» να την είχε πυροβολήσει ένας από τους στρατιώτες του, ενώ αρχικά επέμενε ότι είχε σκοτωθεί από παλαιστινιακά πυρά. Μια κοινή έρευνα που διεξήχθη από την Forensic Architecture και την παλαιστινιακή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq υποστήριξε λίγο αργότερα ότι η δημοσιογράφος είχε πυροβοληθεί «σκοπίμως» και το Al Jazeera υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Media Network, το οποίο χρηματοδοτείται από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, επιμένει ότι έχει δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Ωστόσο, το δίκτυο θεωρείται ευρέως από τις ξένες κυβερνήσεις ως εργαλείο ήπιας ισχύος για τη μοναρχία του Κόλπου.

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera έχει προκαλέσει στο παρελθόν κατηγορίες για υποκίνηση της τρομοκρατίας από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε σε έκτακτα μέτρα που θα οδηγούσαν στο κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στο Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι οι εκπομπές του προωθούν τη Χαμάς και ισοδυναμούν με «υποκίνηση» βίας στην περιοχή. Απομένει το όλο ζήτημα να λάβει την τελική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Η Trita Parsi, του Ινστιτούτου Quincy Institute for Responsible Statecraft με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το Al Jazeera χαίρει ευρείας εκτίμησης στον αραβικό κόσμο ως έγκυρη πηγή για τον τρέχοντα πόλεμο, επειδή συνέχισε να επικεντρώνεται στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ακόμα και όταν άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης είχαν περιορίσει την κάλυψή τους.

«Μετά την αραβική άνοιξη, υπήρξε μια γενική τάση κατά την οποία οι αραβικές κοινωνίες στράφηκαν προς τα μέσα – ή στην περίπτωση του συριακού εμφυλίου πολέμου, είχαν τα δικά τους προβλήματα – και η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης έπεσε στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Υπήρξε μια λανθασμένη υπόθεση ότι είχε χάσει τη δύναμή της στον αραβικό κόσμο, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι – και το Al Jazeera βρίσκεται σε καλό σημείο για την κάλυψη του πολέμου στο Ισραήλ. Βασικά, δεν σταμάτησε ποτέ να καλύπτει τη σύγκρουση», εξηγεί η ίδια.

Τα σχόλια του Μπλίνκεν για το δίκτυο φέρεται να έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα του Κατάρ, στις 13 Οκτωβρίου, καθώς ξεκίνησε έναν ξέφρενο γύρο διπλωματίας με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έξι ημέρες νωρίτερα και από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι.

Προσδιόρισε την κάλυψη του Al Jazeera ως παράδειγμα του τι θα μπορούσε να κάνει το Κατάρ για να αλλάξει τη φιλική δημόσια στάση του απέναντι στη Χαμάς, ανέφερε το Axios.

Επίσης, ο Μπλίνκεν στην επίσκεψή του στη Ντόχα ζήτησε από τον Σεΐχη Μοχάμεντ να «χαμηλώσει τους τόνους αναφορικά με την ειδησεογραφική κάλυψη του Al Jazeera, επειδή είναι γεμάτη αντι-ισραηλινή υποκίνηση”, ανέφερε η ιστοσελίδα επικαλούμενη μία από τις πηγές της. Αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα προβληματικά παραδείγματα από την ειδησεογραφική κάλυψη και τη στάση που κρατά ο σταθμό΄ς, ωστόσο πιστεύεται ότι ότι ο Μπλίνκεν αναφερόταν στα αραβόφωνα και όχι στα αγγλόφωνα κανάλια του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ή σχόλιο ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μετά τη συνάντησή τους, ο Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλέον “business as usual” με τη Χαμάς».

Το βασίλειο του Κόλπου φιλοξενεί δύο ανώτερους εξόριστους ηγέτες της Χαμάς, τον Ισμαήλ Χανίγια και τον Χάλεντ Μασάλ, οι οποίοι αρχικά μετακόμισαν εκεί αφού απελάθηκαν από την Ιορδανία από τον βασιλιά Αμπντάλα το 1999.

Σημειώνεται επίσης ότι τα παράπονα του Μπλίνκεν για το Al Jazeera σημειώνονται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, , επειδή το Κατάρ εμπλέκεται βαθιά στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κατέλαβε η Χαμάς από το Ισραήλ και μετέφερε στη Γάζα κατά την επίθεση αυτού του μήνα.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο μιας πολύπλοκης συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πέντε μακροχρόνια κρατουμένων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα την πρόσβαση της ιρανικής κυβέρνησης σε έσοδα 6 δισ. δολαρίων από το πετρέλαιο που είχαν παγώσει στο πλαίσιο των κυρώσεων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατέληξαν στη συνέχεια σε μια «σιωπηλή συμφωνία» με το Κατάρ για να εμποδίσουν το Ιράν να αποσύρει τα κεφάλαια – τα οποία είχαν μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του Κατάρ – εν μέσω υποψιών για πιθανό ιρανικό ρόλο στην επίθεση της Χαμάς.

ΠΗΓΗ: Guardian

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας