21:18 Τρίτη 28 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Οι πρώτες εκλογές στο Ιράν μετά το κίνημα που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Αμινί

Οι πρώτες εκλογές στο Ιράν μετά το κίνημα που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Αμινί

Στις κάλπες καλούνται οι πολίτες του Ιράν για τις εκλογές που θα αναδείξουν τα 290 μέλη του κοινοβουλίου και τα 88 μέλη του Σώματος των Συμβούλων του ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Βασικό ζητούμενο για την ηγεσία είναι η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η ψήφος των πολιτών θεωρείται νομιμοποίηση του καθεστώτος.

Στις προηγούμενες εκλογές είχε σημειωθεί ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και φέτος αναμένεται ακόμα μικρότερο.

Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται στο Ιράν μετά το θάνατο στη φυλακή της 22χρονης Μαχσά Αμινί το 2022, του κινήματος διαμαρτυρίας για περισσότερες ελευθερίες και την καταστολή των κινητοποιήσεων που ακολούθησε.

Η σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων του 2022 συνοδεύεται από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Ιράν. Ο επίσημος πληθωρισμός στην χώρα ξεπερνά το 30% και εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας.

«Όποιο κόμμα αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα κινητοποίησε τη βάση των ψηφοφόρων υπέρ του συγκεκριμένου κόμματος. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των σκληροπυρηνικών, κυρίως του Μετώπου της Επιμονής, και υποψηφίων που είναι πιο πραγματιστές» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Ahmad Zeidabadi.

Τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν επιδεινώνονται από τη σύγκρουση με τις δυτικές δυνάμεις που οξύνθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας καταγγέλλει το Ιράν για υπερσυγκέντρωση ουρανίου

Το Ιράν κατηγορεί ΗΠΑ και Βρετανία πως με τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη «κλιμακώνουν την ένταση»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας