20:44 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Oλοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία για τη νέα έφεση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Oλοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία για τη νέα έφεση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Oλοκληρώθηκε την Τετάρτη η ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας για τη νέα έφεση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Οι συνήγοροι του Αυστραλού δημοσιογράφου και οι νομικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία, παρουσίασαν ενώπιον των δύο ανώτερων δικαστών τα στοιχεία κατά και υπέρ της έκδοσης του Ασάνζ, αντίστοιχα. Οι δικαστές δεν εξέδωσαν άμεσα απόφαση σχετικά με την πιθανώς τελευταία προσπάθεια του ιδρυτή των WikiLeaks να εμποδίσει την έκδόσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα επιφυλαχτούμε για την απόφασή μας», δήλωσε η δικαστής Βικτόρια Σαρπ, καθώς ολοκληρώθηκε η νομική διαδικασία. Δεν είναι πάντως σαφές πόσο η Σαρπ και ο έτερος δικαστής, Τζέρεμι Τζόνσον, θα εκδώσουν την απόφασή τους. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί πριν τις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του Ασάνζ, αν το αίτημα για έφεση απορριφθεί, θα υπάρξει αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να σταματήσει προσωρινά την έκδοση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον απήγγειλε κατηγορίες στον Ασάνζ, για τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων μυστικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων πολλές φορές μεταξύ του 2018 και του 2020 σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο 52χρονος είχε αρχικά κερδίσει τον αγώνα του κατά της έκδοσης του με την αιτιολογία ότι ήταν πιθανό να αυτοκτονήσει αν κρατούνταν υπό σκληρές συνθήκες φυλακής στις ΗΠΑ.

Αλλά τον Δεκέμβριο του 2021 οι δικαστές έκριναν ότι οι αμερικανικές Αρχές είχαν δώσει επαρκείς διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ο Ασάνζ θα είχε ανθρώπινη μεταχείριση σε αμερικανική φυλακή και ανέτρεψαν την απόφαση. Εάν η έφεση απορριφθεί, η έκδοσή του μπορεί να γίνει σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: Ο Τζούλιαν Ασάνζ υπέβαλε έφεση στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Η Βρετανία δίνει “πράσινο φως” στην έκδοσή του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας