More

  ΟΟΣΑ: Ο οικονομικός εθνικισμός και η αστάθεια απειλούν τη μέτρια ανάκαμψη

  Η μέτρια ανάκαμψη που έχει δρομολογηθεί στην παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από τον οικονομικό εθνικισμό και τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας μια μικρή μόνο επιτάχυνση της ανάπτυξης.

  Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% φέτος πριν φθάσει στο 3,6% το 2018, με το ρυθμό της να είναι αμετάβλητος σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Νοεμβρίου.

  Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν επιζήμια αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για κάποιους δανειολήπτες, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο το δολάριο.

  “Ο οικονομικός εθνικισμός είναι ένας πολύ μεγαλύτερος απρόβλεπτος παράγοντας διότι δεν γνωρίζουμε πώς η γλώσσα μεταφράζεται σε πολιτική σε αυτή τη φάση”, δήλωσε η Μαν στο Reuters καθώς ο ΟΟΣΑ επικαιροποίησε τις προβλέψεις του για τις μεγάλες οικονομίες.

  Πέρυσι, η προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα θέσει “πρώτη την Αμερική” στο εμπόριο ενώ τα αιτήματά του για δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα και το Μεξικό, προκάλεσαν σύγχυση ανάμεσα στους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

  Αν και η Ουάσινγκτον δεν είναι η μοναδική που χρησιμοποιεί αυτή την εθνικιστική ρητορική, η Μαν δήλωσε ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως μια αύξηση κατά 10% στο κόστος για τις εισαγωγές στις ΗΠΑ θα διαχυθεί στην οικονομία και εντέλει θα αυξήσει το κόστος εξαγωγών κατά 15%.

  Προβλέποντας μέτρια μόνο ανάκαμψη στις περισσότερες χώρες, ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως οι χρηματοοικονομικές αγορές αποσυνδέονται ολοένα και περισσότερο από την οικονομική πραγματικότητα καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμες.

  Επικαιροποιώντας τις προβλέψεις του για τις μεγάλες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος καθώς ενισχύεται η εγχώρια ζήτηση, συγκριτικά με 2,3% στις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

  Η αμερικανική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2,8% το 2018, συγκριτικά με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 3,0%, καθώς οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες βοήθησαν να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από την αύξηση των επιτοκίων και την ενίσχυση του δολαρίου.

  Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται σταθερή φέτος και την επόμενη χρονιά στο 1,6%, με την πρόβλεψη για το 2017 να διατηρείται αμετάβλητη και την εκτίμηση για το 2018 να περιορίζεται από το 1,7% του Νοεμβρίου.

  Ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 1,6% φέτος στο 1,0% το 2018. Ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει τον Νοέμβριο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,2%, ενώ η πρόβλεψη για το 2018 έμεινε αμετάβλητη. Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2017 και στο 0,8% το 2018. Τον Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ανάπτυξη 1,0% για φέτος, ενώ η πρόβλεψη για το 2018 παρέμεινε αμετάβλητη.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Χάρης Ρώμας: Έχω βρει τον άνθρωπό μου και θα σκεφτόμουν το γάμο

  Στον καναπέ του Dot βρέθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, ο Χάρης Ρώμας. Ο δημιουργός των επιτυχιών αναφέρθηκε, μέσα σε όλα, στην προσωπική του ζωή...

  Δηλητηρίαση από αλκοόλ έδειξαν οι τοξικολογικές για την 14χρονη Κατερίνα

  Σε οξύ ισχαιμικό επεισόδιο μετά από δηλητηρίαση από υπερβολή κατανάλωση οινοπνεύματος οφείλεται ο θάνατος της 14χρονης Κατερίνας από τη Σαντορίνη, όπως επιβεβαιώθηκε από τις...

  Κέρκυρα: Ο «δράκος» αρνείται να χειρουργηθεί και λέει ότι θέλει να πεθάνει

  Μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση ο επονομαζόμενος δράκος του Κάβου συνελήφθη από την αστυνομία μετά τις καταγγελίες για την απαγωγή και τον βιασμό μιας...

  Παγκόσμια αναγνώριση για τον Α. Τουμανίδη: Κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου

  Το «Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου» για το «The True Story of Pinocchio» («Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο»), στο Vesuvius International Film Festival της Ιταλίας, ανάμεσα...

  Επεισόδια στη Μαλακάσα: Τραυματισμοί κατοίκων και εντάσεις (Βίντεο)

  Τραυματισμούς και εντάσεις έφερε η συγκέντρωση κατοίκων στη Μαλακάσα πριν λίγο για τη δομή μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή. Τα επεισόδια καταγράφηκαν όταν οι διαμαρτυρόμενοι...