20:05 Τετάρτη 8 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Οργανωμένος χώρος και χρόνος φέρνουν ευκολότερη προσαρμογή

Οργανωμένος χώρος και χρόνος φέρνουν ευκολότερη προσαρμογή

Η επιστροφή στην πόλη, στο γραφείο, στον παιδικό σταθμό, στο διάβασμα, το φροντιστήριο και το σχολείο αποτελεί μια ριζική αλλαγή από τη χαλάρωση των διακοπών.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα κάνει πιο υγιή τη μετάβασή μας στις υποχρεώσεις του φθινοπώρου


Παράλληλα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του προγράμματος, μετά από μια μακρά χρονική περίοδο κατάργησής του, γεγονός που στρεσάρει τον οργανισμό μας. Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ταινία «Η επιστροφή», κατά την οποία ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο τράβηξε τα πάνδεινα ζωντανεύοντας στη μεγάλη οθόνη την αληθινή ιστορία του κυνηγού Hugh Glass. Όμως μετά από δύο, τρεις ή τέσσερεις εβδομάδες άδειας και τρεις μήνες με τα σχολεία κλειστά, η προσαρμογή μπορεί να μας φανεί «βουνό». Ωστόσο, αυτό το «βουνό» μπορεί να γίνει πιο ομαλό χάρη στις συμβουλές των ειδικών που μας βοηθούν να κάνουμε τα δύσκολα εύκολα.

Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, όλοι χρειαζόμαστε ένα είδος προγράμματος για να είμαστε λειτουργικοί και αποδοτικοί. Μεγαλύτερη ανάγκη ένταξης στο πρόγραμμα και στη ρουτίνα έχουν τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες και όρια.

Για τα μικρά παιδιά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών ισοδυναμεί με την εκκίνηση μιας διαφορετικής καθημερινότητας που για τα πρωτάκια συνοδεύεται και από το άγχος του αποχωρισμού. Τα παιδιά πρέπει να συνηθίσουν να ξυπνάνε νωρίς και να μην ξενυχτούν, και οι τελευταίες ξέγνοιαστες μέρες στις αρχές του Σεπτεμβρίου αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να ακολουθήσουν σταδιακά ένα νέο ωράριο, ξυπνώντας κάθε μέρα λίγο νωρίτερα ώστε το βράδυ να νυστάζουν και να κοιμούνται ευκολότερα.

Επιπλέον, οι λιλιπούτειοι και οι έφηβοι που το παράκαναν με τη χρήση οθονών στις διακοπές, θα πρέπει να περιορίσουν το παιχνίδι σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ώστε όταν αρχίσουν τα μαθήματα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες να μην αναγκαστούν οι γονείς τους να λάβουν δραστικά μέτρα. Για τα μικρά παιδιά, που θα κοινωνικοποιηθούν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, το άγχος των γονιών τους δυσκολεύει περισσότερο την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα. Όλες αυτές οι μεταβατικές περίοδοι είναι απόλυτα φυσιολογικά γεγονότα στη ζωή μας και δεν πρέπει να τα χρωματίζουμε με έντονα συναισθήματα, γιατί τότε τα παιδιά στρεσάρονται από το δικό μας άγχος.

παιδιά

Οι μαθητές

Για τους μεγαλύτερους μαθητές, που ξεκινούν άμεσα το σχολείο, αλλά ίσως έχουν ήδη ξεκινήσει φροντιστηριακά μαθήματα, είναι σημαντικό να κοιμούνται επαρκώς, να τρώνε καλά, να ξεκουράζονται, να πίνουν άφθονα υγρά και να διαβάζουν έχοντας το κινητό τηλέφωνο έξω από το δωμάτιο, γιατί αν χτυπάει κάθε τρεις και λίγο με μηνύματα, δεν θα μπορούν να συγκεντρωθούν. Είναι σημαντικό για τα παιδιά που ξεκινούν προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα με μικρά διαλείμματα ψυχαγωγίας, ώστε να έχουν και έναν επιπλέον στόχο, ένα πρόσθετο κίνητρο για τις ώρες του διαβάσματος.

Παρότι οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν το παιδί τους σαν έναν μικρό… Αϊνστάιν, είναι σημαντικό να μην επιβαρύνουμε τα παιδιά με εξοντωτικά προγράμματα και αμέτρητες εξωσχολικές δραστηριότητες, γιατί έτσι ούτε τη φυσική τους κλίση θα βρουν ούτε θα μπορέσουν να αποδώσουν με όλες τους τις δυνάμεις. «Τα παιδιά δεν είναι μικροσκοπικοί ενήλικες, για να κάνουν ό,τι κάνουμε, κι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες», μας θυμίζει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος.

Οι εργαζόμενοι

Για τους ενήλικες που θα επιστρέψουν στο γραφείο -και όλη την οικογένεια-, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες: Αποφεύγουμε να γυρίσουμε από τις διακοπές τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή στο γραφείο. Είναι προτιμότερο να γυρίσουμε μία ή δύο ημέρες νωρίτερα ώστε να δώσουμε το χρονικό περιθώριο να βάλουμε το σπίτι σε τάξη. Επίσης προσπαθούμε να ξεκινάμε αυτές τις ημέρες με ένα υγιεινό πρωινό, να κοιμόμαστε τα βράδια επαρκώς, χωρίς να αφήνουμε την τηλεόραση να παίζει μόνη της στο υπνοδωμάτιο, να πίνουμε αρκετό νερό και να διατρεφόμαστε με μικρά ελαφριά γεύματα, ώστε να κοιμόμαστε καλύτερα, να μην υποφέρουμε από δυσπεψία και να νιώθουμε περισσότερη ευεξία.

Επίσης, δεν πρέπει να τα… βάφουμε μαύρα επειδή οι διακοπές τελείωσαν. Μπορεί η άδειά μας να έληξε, όμως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα Σαββατοκύριακα για σύντομες αποδράσεις, μονοήμερες και διήμερες, που θα μας βοηθήσουν να ανανεωθούμε.

Ενήλικες και έφηβοι καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε την πρώτη ημέρα της επιστροφής για να «καθαρίσουμε» τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, ειδικά το inbox του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να μην μπλοκάρει από τα εισερχόμενα μηνύματα. Επίσης, επειδή θα έχουν μαζευτεί αρκετές εκκρεμότητες, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μία παραδοσιακή ή ηλεκτρονική ατζέντα για να μην ξεχάσουμε κάτι σημαντικό. Αυτή η τακτική μάς βοηθά να κοιμόμαστε και καλύτερα τα βράδια, αφού δεν περνάμε ώρες στο κρεβάτι να αναλογιζόμαστε τι έχουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο «Μεταξά» λόγω έλλειψης χρημάτων

Τα άτομα με παθήσεις των πνευμόνων αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας