1:40 Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

Παγκόσμια ημέρα νερού – Εκδηλώσεις από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε

Παγκόσμια ημέρα νερού – Εκδηλώσεις από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Ουσιαστικά επισφράγισε την απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη που είχε γίνει νωρίτερα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Από το 1992 έως σήμερα, όμως, δυστυχώς μένουμε μόνο στους εορτασμούς. Το μόνο βήμα που έχει γίνει είναι πως όλοι αναγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα. Ότι το νερό είναι ένα αγαθό σε ανεπάρκεια.

Αυτό που το ΠΑ.Κ.Ο.Ε φωνάζει από την ίδρυσή του, το 1979, που το αποδεικνύει κάθε φορά με τις επιστημονικές μετρήσεις και μελέτες, σήμερα το παραδέχονται όλοι. Θυμίζουμε ότι στο περσινό μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες είχε δηλώσει: «Η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερχρήσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι και συχνότεροι. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οδηγεί στην διείσδυση αλμυρού νερού σε παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες. Οι υπόγειοι υδροφορείς εξαντλούνται. Σε πολλά μέρη, απλά δεν γνωρίζουμε πόσο από αυτόν τον πολύτιμο πόρο μπορεί να υπάρχει. Πρέπει να βελτιώσουμε την εξερεύνηση, την παρακολούθηση και την ανάλυση των υπόγειων πόρων για την προστασία και την καλύτερη διαχείρισή τους και να συμβάλουμε στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».

 Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε πρώτο κατέδειξε την ανεπάρκεια του νερού σε δύο ημερίδες το Μάρτιο του 2009 και το Μάρτιο του 2010. Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ το επιβεβαίωσε. Στην έκθεση αναφέρονταν τα εξής:

 • 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
 • Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
 • Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
 • Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
 • Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.
 • Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
 • Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
 • Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
 • Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
 • 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
 • Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.

Παγκόσμια ημέρα του νερού λοιπόν η Τετάρτη 22 Μαρτίου και το Πανελλήνιο Κέντρο οικολογικών Ερευνών διοργανώνει εκδηλώσεις στην Πλ. Κλαυθμώνος υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ  ΤΕΤΑΡΤΗ 22/03/2023

Α. ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (10:00-19:30)

 1. Περίπτερο: Γραμματεία – Ενημέρωση

Σ’ αυτό το περίπτερο με έντυπο υλικό, οπτικοακουστικά videos και   αφίσες, οι εθελοντές -συνεργάτες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. θα ενημερώσουν τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους.    

 1. 2. Περίπτερο: Επίδειξη και λειτουργία επιστημονικών οργάνων μέτρησης παραμέτρων ποιότητας  νερών από ειδικούς επιστήμονες.
 2. Περίπτερο: Ιστορία του νερού και οι διαδρομές του στην Ελλάδα.
 3. 4. Περίπτερο: Τεχνολογία νερού με μεθόδους απορρύπανσης , αποσκλήρυνσης και αφαλάτωσης.
 4. Περίπτερο: Κατασκευή μεθόδων μετατροπής υδάτινης ενέργειας σε υδροηλεκτρική.
 5. Περίπτερο: Δημιουργία- Κατασκευή, από τους μικρούς μαθητές Παρτεριού (λαχανόκηπος) , όπου τα παιδιά θα φυτεύουν διάφορα λαχανικά.

Β. ΟΜΙΛΙΕΣ –  ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

11:00 – 13:00.: 1. Πρωινή ομιλία – συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες για τους μικρούς μας  φίλους, σχολεία και φοιτητές.

17:00 – 18:30.: 2. Απογευματινή ομιλία – συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες.

Γ.  ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΊΩΝ

18:30 – 19:30.: Θα απονεμηθούν δέκα (10) σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την ορθολογιστική διαχείριση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Δ.  ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

19:30 – 22:30.: Θα παρουσιαστεί ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα και ένα ωριαίο χορευτικό πρόγραμμα από ελληνικά συγκροτήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο σε σειρά συνέδριο του “Γίνε Άνθρωπος” με τίτλο “Ποτέ το θύμα δεν είναι μόνο ένα”

Συνελήφθη ένας 27χρονος για απόπειρα βιασμού σε βάρος δύο γυναικών στην Κηφισιά

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας