23:05 Σάββατο 11 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η επικεφαλής του Περιφερειακού Τμήματος Ευρώπης, Αλεσάντρα Πριάντε, εξηγεί πώς καύσωνας και πυρκαγιές επηρεάζουν τις τουριστικές ροές και γιατί οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να στραφούν στο βιώσιμο τουρισμό

Κάτοικοι και επισκέπτες καταπονημένοι από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αρχαιολογικοί χώροι που κλείνουν προσωρινά λόγω καύσωνα. Χιλιάδες τουρίστες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τους τόπους των διακοπών τους λόγω των πυρκαγιών.

Οι εικόνες δεν έρχονται μόνο από την Ελλάδα, αλλά από το σύνολο, σχεδόν, του ευρωπαϊκού νότου.

Και, όπως εξηγεί  η καθηγήτρια Αλεσάντρα Πριάντε, διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι εικόνες αυτές αναμένεται να παίξουν ρόλο στις μελλοντικές επιλογές διακοπών.

«Ναι, σίγουρα κάτι θα αλλάξει στις επιλογές των τουριστών» μας είπε. «Ωστόσο νομίζω ότι αυτό που θα επηρεάσει την επιλογή του προορισμού και τις ροές των τουριστών είναι σίγουρα οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει κάθε προορισμός. Πρώτα απ’ όλα σε ότι αφορά στην ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης στο κομμάτι της επικοινωνίας, ώστε οι τουρίστες να έρχονται πραγματικά σε διαφορετικές εποχές του έτους. Προφανώς αν όλοι ταξιδεύουν την ίδια περίοδο στο ίδιο μέρος, θα υπάρχουν πάντα προβλήματα.

Και με την ευκαιρία να μου επιτρέψετε να συγχαρώ την Ελλάδα, επειδή νομίζω ότι τα κατάφερε απολύτως αποτελεσματικά με την έκτακτη ανάγκη της πυρκαγιάς στο όμορφο νησί της Ρόδου και δυστυχώς και στην Κέρκυρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πυρκαγιές ουσιαστικά κάθε χρόνο. Η Ελλάδα έχει πάντα ζέστη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Προφανώς. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται η χώρα για να διαχειριστεί όλα αυτά ώστε να δώσει στον τουρίστα την εικόνα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας ασφαλής προορισμός, παρόλο που αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν.»

Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, δείχνουν ότι η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, χρονιά κατά την οποία οι θερμοκρασίες σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ.

Όπως τονίζει η επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Αλεσάντρα Πριάντε, οι προορισμοί πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να συνεχίσουν να προσελκύουν το σωστό αριθμό τουριστών, ακόμα και αν αυτό έρθει με προσωρινό κόστος.

«Bιώσιμος τουρισμός σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί μία σειρά πρωτοβουλιών, από τις αρχές, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, που στην πραγματικότητα θα επιτρέπουν να προετοιμαστεί ο προορισμός και να διαχειριστεί τις τουριστικές ροές με τρόπο που να είναι όλοι ευχαριστημένοι, και οι άνθρωποι που ζουν στον προορισμό και οι τουρίστες που θα συνεχίσουν να επιστρέφουν» τονίζει. «__Τι σημαίνει ότι δεν υπάρχει έλεγχος και γιατί δεν υπάρχει έλεγχος; Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ελέγχουν. Όταν λοιπόν δημιουργούμε αυτές τις ανισορροπίες, εκθέτουμε τον προορισμό σε κίνδυνο.

Βιωσιμότητα σημαίνει σχεδιασμός και προγραμματισμός και συνεργασία με τον προορισμό για να διασφαλίσουμε ότι ο προορισμός είναι βιώσιμος από την άποψη της κατανάλωσης νερού, ενέργειας, απορριμμάτων, τροφίμων, εμπειριών.

Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει θα θυσιάσουμε ένα μέρος των κερδών. Ίσως να μην βγάλουμε τα έξοδα την πρώτη χρονιά. Αλλά κοιτάξτε, θα είστε σε θέση να συνεχίσετε την τουριστική δραστηριότητά τα επόμενα πέντε χρόνια. Αντίθετα, αν ο προορισμός καεί από πυρκαγιές δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα.

Θα έλεγα λοιπόν ότι όλα αυτά είναι ένα «καμπανάκι» για όλες τις κυβερνήσεις στη νότια Ευρώπη να μην θεωρούν δεδομένο τον τουρισμό λόγω των τελευταίων εξελίξεων και όλων των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν.»

Μία ακόμα πρόβλεψη που πρέπει να γίνει σε επίπεδο κρατών, που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς τουριστών είναι η παροχή των κατάλληλων ασφαλιστικών δικλείδων ώστε οι τουρίστες να είναι καλυμμένοι σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού τονίζει ότι ο τουρισμός πρέπει να γίνει βιώσιμος για να παραμείνει και ευχάριστος, με βασική προϋπόθεση την αποφυγή του υπερτουρισμού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκου Βασιλειάδη: Βαριά Βιομηχανία ο Τουρισμός αλλά.. με τι τρόπο;

Υγεία – Τουρισμός: Δραματική έλλειψη γιατρών σε όλα σχεδόν τα Τουριστικά νησιά

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας