10:51 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη - «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»

Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη - «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη δήλωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι οι μεσολαβητικές του προσπάθειες συνάντησαν «πεισματική αντίσταση, παράλογες προσδοκίες και αδιαφορία για τα συμφέροντα του λιβυκού λαού».

Ο διπλωμάτης από τη Σενεγάλη και πρώην υπουργός Αμπντουλάγι Μπατίλι, ανέλαβε το ρόλο του απεσταλμένου του διεθνούς οργανισμού τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη.

Η Λιβύη γνώρισε μεγάλη αποσταθεροποίηση μετά την εξέγερση του 2011 κατά της κυβέρνησης και του Μουαμάρ Καντάφι, και διασπάστηκε το 2014 μεταξύ των ανατολικών παρατάξεων στη Βεγγάζη και των δυτικών παρατάξεων στην Τρίπολη, με αντίπαλες διοικήσεις να κυβερνούν σε κάθε περιοχή.

Οι διπλωματικές προσπάθειες να πειστούν οι αντίπαλες φατρίες να διεξαγάγουν εκλογές δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. «Από τα τέλη του 2022, οι προσπάθειες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν στην επίλυση της πολιτικής κρίσης της Λιβύης μέσω εκλογών αντιμετώπισαν εθνικές αλλά και περιφερειακές αντιδράσεις, αποκαλύπτοντας μια εσκεμμένη άρνηση να εμπλακούν στα σοβαρά και μια επιμονή να καθυστερούν διαρκώς τις εκλογές», δήλωσε ο Μπατίλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ο νέος αγώνας για τη Λιβύη, τη θέση της και τους τεράστιους πόρους της μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών παικτών καθιστά μια λύση ακατόρθωτη», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιβύη: Επίθεση με ρουκέτες στην κατοικία του πρωθυπουργού Ντμπέιμπα

Turkish Airlines: Ξανάρχισαν μετά από δέκα χρόνια οι πτήσεις προς τη Λιβύη

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας