6:14 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Παρίσι: Η θλιβερή επέτειος της 13ης Νοεμβρίου και τα 130 θύματα της επίθεσης από τζιχαντιστές

Παρίσι: Η θλιβερή επέτειος της 13ης Νοεμβρίου και τα 130 θύματα της επίθεσης από τζιχαντιστές

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους. Ήταν η πιο φονική ημέρα για την γαλλική πρωτεύουσα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να βρεθούμε θεματοφύλακες της μνήμης της 13ης Νοεμβρίου καθώς η επαναφορά στην μνήμη μας ενός τόσο φρικιαστικού γεγονότος κατ΄ουσίαν αποτελεί έναν “ύμνο στη ζωή”.

Της: Έπη Τρίμη

Η Γαλλία  κάθε χρόνο απαιτεί φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 κάνοντας πορείες από το Stade de France έως το Bataclan, τα έξι σημεία των επιθέσεων των τζιχαντιστών, των πιο φονικών στη χώρα. Δημοσιογράφοι στη Γαλλία  γράφουν σήμερα στη μνήμη των θυμάτων παρουσιάζοντας μέσα από συνεντεύξεις των οικογενειών τους το πορτρέτο τους με στόχο να μείνουν ζωντανοί στη μνήμη μας με την ευχή να μην ζήσουμε ξανά ποτέ στην Ευρώπη αντίστοιχο αιματοκύλισμα.

Τα θύματα άνηκαν στο ηλικιακό group της γενιάς της Easy Jet που ταξιδεύει ακόμη και για να παρακολουθήσει μια συναυλία για λίγες ώρες. Τα θύματα  αγαπούσαν τη ροκ, τους άρεσε το θέατρο, τους άρεσε να σπουδάζουν και να ταξιδεύουν. Στο τέλος μιας εργασιακής εβδομάδας τους άρεσε να συναντιούνται με φίλους στα  μπιστρό της γειτονιάς. Αγαπούσαν το Παρίσι, τους άρεσε να ζουν εκεί ή και να έρχονται για διακοπές ή ένα Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η  13η Νοεμβρίου στάθηκε μοιραία γι΄αυτούς τους 130 ανθρώπους.  Στη φωτογραφία που ακολουθεί (τα δικαιώματα ανήκουν στην εφημερίδα Le Monde) θα δείτε ορισμένα από τα θύματα, καθώς όλες οι οικογένειες δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για ανάρτηση στο φωτογραφικό πορτρέτο μνήμης. Μέσα από την εικόνα των θυμάτων η γαλλική εφημερίδα ήθελε να αποδώσει τιμή στα πρόσωπα των θυμάτων που δεν αποτελούν απλώς ένα νούμερο αλλά είχαν ζωή, οικογένειες και φίλους που ακόμη πονούν για την απώλειά τους.

Το χρονικό της επίθεσης 

Στις 21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου του 2015, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.

Στις 21:25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.

Στις 21:30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.

Στις 21:32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.

Στις 21:36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννιά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

Οι δύο λόγοι που οι τζιχαντιστές είχαν χτυπήσει την αίθουσα Bataclan

Το Bataclan ήταν γεμάτο, την Παρασκευή το βράδυ, όταν ξεκίνησε η επίθεση. Το ροκ γκρουπ  Eagles of Death Metal είχε ξεκινήσει τρία τέταρτα νωρίτερα τη συναυλία, όταν 4 οπλισμένοι άντρες μπήκαν στην αίθουσα και άνοιξαν πυρ εναντίον των θεατών. Πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με το γαλλικό site “Le Point”, αυτή η επιλογή δεν είχε γίνει διόλου τυχαία. Ήδη το 2007 και το 2008, η αίθουσα συναυλιών η οποία βρίσκεται στο Boulevard Voltaire, στην καρδιά του Παρισιού, είχε δεχθεί απειλές από ριζοσπάστες τζιχαντιστές καθώς εκεί γίνονται συχνά εκδηλώσεις και συνέδρια εβραϊκών οργανώσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το έγκριτο γαλλικό site “Le Point” η αίθουσα συναυλιών Bataclan είχε γίνει ανοιχτά στόχος το 2011 από τα μέλη του Jaish al-Islam, του «Στρατού του Ισλάμ», ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στο Κάιρο, τον Φεβρουάριο του 2009, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε μια Γαλλίδα φοιτήτρια.

Ο δεύτερος λόγος σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα “Le Monde” ήταν πως στους τζιχαντιστές δεν άρεσε το είδος της μουσικής στον εν λόγω χώρο (Bataclan). Το ροκ γκρουπ κατάγεται από την Καλιφόρνια και έχει «σκοτεινή και αισθησιακή μουσική», όπως είχε γράψει η εφημερίδα. Εξάλλου, το Ισλαμικό Κράτος στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις έγραψε ότι «οι τοποθεσίες επελέγησαν προσεκτικά, όπως το Bataclan όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ειδωλολάτρες σε μια γιορτή ανωμαλίας».

Η σοκαριστική μαρτυρία 22χρονης Isobel Bowdery που ήταν στο Bataclan

Η 22χρονη Isobel Bowdery η οποία διαμένει στο Λονδίνο βρισκόταν μαζί με το αγόρι της στο Bataclan τη νύχτα του τρόμου στο Παρίσι, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία των Eagles of Death Metal. Λίγες ώρες μετά, βρισκόταν ξαπλωμένη μέσα σε μια λίμνη αίματος, προσποιούμενη τη νεκρή ανάμεσα σε δεκάδες άψυχα σώματα αθώων. Την επόμενη μέρα η ίδια έγραψε στη σελίδα της στο Facebook το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης, ακριβώς όπως την έζησε, με την ελπίδα πως ο κόσμος θα μάθει από όσα έγιναν και θα προσπαθήσει να γίνει καλύτερος.

Η ίδια σε ελεύθερη μετάφραση είχε κάνει το εξής post:

«Δεν σκέφτεσαι ποτέ πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε σένα. Ήταν απλά ένα βράδυ Παρασκευής σε μια ροκ συναυλία. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο χαρούμενη και όλοι χόρευαν και χαμογελούσαν. Και τότε, όταν μπήκαν εκείνοι οι άντρες από την μπροστινή είσοδο και ξεκίνησαν τους πυροβολισμούς, πιστέψαμε, μέσα στην αφέλειά μας, πως ήταν κομμάτι του show. Δεν ήταν απλά μια τρομοκρατική επίθεση, ήταν μια σφαγή. Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν μπροστά στα μάτια μου. Λίμνες από αίμα γέμισαν το πάτωμα. Κραυγές ενήλικων αντρών που κρατούσαν τα νεκρά σώματα των κοριτσιών τους αντηχούσαν στο μικρό συναυλιακό χώρο. Το μέλλον τόσων ανθρώπων καταστράφηκε, οικογένειες διαλύθηκαν μέσα σε μια στιγμή. Σοκαρισμένη και μόνη, προσποιήθηκα την νεκρή για περισσότερο από μία ώρα, ξαπλωμένη ανάμεσα σε ανθρώπους που έβλεπαν τους αγαπημένους τους να κείτονται άψυχοι. Κρατώντας την ανάσα μου, προσπαθώντας να μην κουνηθώ, να μην κλάψω -να μη δώσω σε αυτούς τους άντρες το φόβο που ήθελαν να δουν. Ήμουν απίστευτα τυχερή που επέζησα. Αλλά τόσοι άλλοι δεν τα κατάφεραν. Οι άνθρωποι που είχαν βρεθεί εκεί για τους ακριβώς ίδιους λόγους με εμένα -για να διασκεδάσουν ένα βράδυ Παρασκευής- ήταν αθώοι. Αυτός ο κόσμος είναι σκληρός. Και πράξεις σαν αυτή υποτίθεται πως τονίζουν τη διαφθορά των ανθρώπων και οι εικόνες αυτών των αντρών να μας περικυκλώνουν σαν όρνια θα με στοιχειώνουν για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ο σχολαστικός τρόπος με τον οποίο στόχευαν και πυροβολούσαν τους ανθρώπους στην κεντρική περιοχή του ακροατηρίου όπου βρισκόμουν, χωρίς καμία έννοια για την ανθρώπινη ζωή, δεν έμοιαζε πραγματικός. Περίμενα ανά πάσα στιγμή κάποιον να έρθει και να μου πει πως ήταν απλά ένας εφιάλτης. Αλλά το γεγονός πως επέζησα αυτής της φρίκης μου επιτρέπει να είμαι σε θέση να ρίξω φως στους ήρωες.

Στον άντρα που με καθησύχασε και έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο για να προστατέψει τον εγκέφαλό μου ενώ εγώ κλαψούριζα, στο ζευγάρι των οποίων οι τελευταίες λέξεις αγάπης που αντάλλαξαν μεταξύ τους με κάνουν να συνεχίζω να πιστεύω στο καλό σε αυτό τον κόσμο, στην αστυνομία που κατάφερε να διασώσει εκατοντάδες ανθρώπους, στους άγνωστους που με μάζεψαν από το δρόμο και με παρηγόρησαν καθόλα εκείνα τα 45 λεπτά που πίστευα πραγματικά πως το αγόρι που αγαπούσα ήταν νεκρό, στον πληγωμένο άντρα που είχα περάσει για εκείνον και, όταν κατάλαβα πως δεν ήταν ο Amaury, με πήρε αγκαλιά και μου είπε πως όλα θα πήγαιναν καλά κι ας ήταν και ο ίδιος μόνος και φοβισμένος, στη γυναίκα που άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της στους επιζώντες, στον φίλο που μου προσέφερε καταφύγιο και βγήκε για να μου αγοράσει καινούργια ρούχα ώστε να μην είμαι αναγκασμένη να φοράω αυτή την αιματοβαμμένη μπλούζα, σε όλους εσάς που μου έχετε στείλει τρυφερά μηνύματα συμπαράστασης -με κάνετε να πιστεύω πως αυτός ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να γίνει καλύτερος και να μην αφήσει κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί.

Κυρίως όμως τα γράφω όλα αυτά για τους 80 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν μέσα σε εκείνο το χώρο, που δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί, που δεν ξύπνησαν σήμερα και για τον πόνο που βιώνουν οι φίλοι και οι οικογένειές τους. Λυπάμαι τόσο πολύ. Τίποτα δεν θα διώξει αυτόν τον πόνο.

Νιώθω προνομιούχα που ήμουν εκεί στις τελευταίας τους ανάσες. Και καθώς πίστευα πως θα είχα την ίδια τύχη με αυτούς, σας υπόσχομαι πως οι τελευταίες τους σκέψεις δεν ήταν τα κτήνη που το προκάλεσαν αυτό. Ήταν οι άνθρωποι που αγαπούσαν. Ενώ βρισκόμουν ξαπλωμένη μέσα στο αίμα ξένων και περίμενα τη σφαίρα που θα έβαζε τέλος στα 22 μου χρόνια, έφερα στο μυαλό μου κάθε πρόσωπο που έχω αγαπήσει ποτέ και ψιθύριζα «σε αγαπώ», ξανά και ξανά. Ξαναζούσα τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου.

Ευχόμουν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι να ξέρουν πόσο πολύ τους αγαπάω, ευχόμουν πως, παρά το τι θα είχε συμβεί σε εμένα, να μη σταματούσαν να πιστεύουν στο καλό που έχουν μέσα τους οι άνθρωποι, να μην άφηναν αυτούς τους άντρες να νικήσουν. Χτες το βράδυ, οι ζωές πολλών άλλαξαν για πάντα και είναι στο χέρι μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να ζήσουμε όπως ονειρεύονταν να ζήσουν τα αθώα θύματα αυτής της τραγωδίας, αλλά τώρα δυστυχώς δε θα μπορέσουν ποτέ να εκπληρώσουν αυτά τα όνειρα. Αναπαυθείτε εν ειρήνη άγγελοι. Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ».

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν μέσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι τα εξής:

  •  Είναι η θρησκεία του Ισλάμ εστία τρομοκρατικών αντιλήψεων;
  • Κάνει η Ε.Ε. λάθη που έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και ριζοσπαστισμού στην Ευρώπη;
  • Είναι οι υπάρχουσες πολιτικές της Ε.Ε. επαρκείς για να την θωρακίσουν από την
    ισλαμική τρομοκρατία;»
  • Τι θα μπορούσε να πράξει η Ε.Ε. για να ασφαλιστεί από την
    απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας;

Εν κατακλείδι η ισλαμική τρομοκρατία έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα ασφαλείας που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεγέθους και της συχνότητας των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν δεχθεί οι μεγαλύτερες πόλεις των πιο αναπτυγμένων κρατών της.  Η αίσθηση απειλής και έχει μπει για τα καλά στις ζωές των ανθρώπων και τα κράτη δαπανούν ετησίως αστρονομικά ποσά για να αντιμετωπίσουν αυτό το τρομακτικό φαινόμενο γι΄αυτό και πρέπει να κρατάμε πάντα στο μυαλό μας πως κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται δεν είναι απλά μια είδηση στα ψιλά γράμματα….!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο κοιμητήριο στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας

Γερμανία: 12 ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία οδηγούνται στην δικαιοσύνη

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας