9:07 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Πάρτι εκατομμυρίων με τις μάσκες στα νοσοκομεία

Πάρτι εκατομμυρίων με τις μάσκες στα νοσοκομεία

Τρελά χρήµατα πληρώνουν τα δηµόσια νοσοκομεία (εν µέσω ιδιωτικών δωρεών) και οι Πρωτοβάθµιες Υγειονοµικές Υπηρεσίες εξαιτίας της πολιτικής αισχροκέρδειας που έχουν διαµορφώσει κάποιοι επιτήδειοι.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Να φοράμε μάσκες ή είναι περιττές για τους υγιείς ανθρώπους; Είναι ίσως το δημοφιλέστερο ερώτημα των τελευταίων εβδομάδων. Έχει τεθεί και στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον άνθρωπο που συντονίζει τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο «στρατηγός» των λοιμωξιολόγων υποστήριξε ότι οι υγιείς δεν έχουν κάποιο όφελος όταν φορούν μάσκες στον δρόμο, στο αυτοκίνητό τους ή σε κάποια άλλη δραστηριότητά τους.

Την ίδια ώρα, όμως, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα στελέχη της κυβέρνησης στέλνουν το μήνυμα για τη χρησιμότητα της μάσκας, την οποία φορούν στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις τους.

Για τις μάσκες έχουν προκληθεί διπλωματικά επεισόδια. Απ’ όποια χώρα περνάει αεροπλάνο με το πολυπόθητο αντικείμενο, αμέσως κατάσχεται. Με πρώτους διδάξαντες τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δίστασαν να μπλοκάρουν υλικά που προορίζονταν για άλλες χώρες. Ίσως επειδή οι ίδιοι άργησαν χαρακτηριστικά
να πάρουν μέτρα για την προστασία από την πανδημία.

Η επέλαση του Covid–19, όμως, κατέστησε τις μάσκες απαραίτητο αξεσουάρ στην καθημερινότητα όλων μας και έτσι οι πιο αμφιλεγόμενοι ηγέτες του πλανήτη προχώρησαν σε κατασχέσεις. Όπως, άλλωστε, εξελίσσεται η κατάσταση, μην αποκλείσουμε ακόμα και τον εθισμό κάποιων. Την εξάρτηση από τις μάσκες ακόμα και όταν νικήσουμε επιτέλους τον κορωνοϊό.

Για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, όμως, οι μάσκες αποτελούν μία από τις ασπίδες τους απέναντι στην πανδημία. Η συνεχής επαφή τους με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό επιβάλει τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Και οι μάσκες είναι ένα από αυτά.

Αλλά κάθε μέρα ακούμε καταγγελίες για ελλείψεις. Όπως αποκάλυψε η «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» και την προηγούμενη εβδομάδα, στα νοσοκομεία οι μάρκες δίνονται με φειδώ. Ετσι, γιατροί και νοσηλευτές τις χρησιμοποιούν πολύ περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Γύρω από την προμήθεια των μασκών έχει στηθεί ένα τρελό πάρτι εκατομμυρίων. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας το υπουργείο Υγείας άνοιξε τις πιστώσεις και επέτρεψε στις διοικήσεις των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Υπηρεσιών και των νοσοκομείων να καλύπτουν τις ανάγκες τους άμεσα δίχως τη γραφειοκρατία. Απόλυτα δικαιολογημένη ενέργεια, αν και θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη πολύ νωρίτερα εάν είχαν ενεργοποιηθεί έγκαιρα όλοι οι απαιτούμενοι μηχανισμοί.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Είναι η αισχροκέρδεια που αποκαλύπτεται μέσα από μία ματιά στη Διαύγεια. Στις 27 Μαρτίου υπήρξε σχετική καταγγελία από την ΠΟΕΔΗΝ. Με στοιχεία που αναδείκνυαν την εκτόξευση των τιμών. Όχι απλά στη λογική «το ένα άλλο ένα», αλλά με εξωφρενικές αυξήσεις. Σε κάποια από τα παραστατικά που δημοσιεύτηκαν τότε, όλοι είδαν μάσκες να αγοράζονται από νοσοκομεία στην τιμή των 21 ευρώ! Και, μάλιστα, χωρίς το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε πριν από την υγειονομική κρίση, τα ίδια μοντέλα κόστιζαν τότε από 0,40 έως 0,60 σεντς. Και ξαφνικά πολλαπλασιάστηκε το κόστος τους εξαιτίας της έλλειψης. Μα, εδώ δεν μιλάμε για κέρδος, αλλά εκατομμύρια που βγαίνουν πάνω στην ανάγκη των πολιτών. Και, φυσικά εις βάρος νοσηλευτών και ιατρών.

Ακόμα χειρότερα είναι οι αυξήσεις στην περίπτωση των απλών μασκών. Αυτές αγοράζονταν με 0,01 λεπτά. Άντε με δύο ή τρία λεπτά εάν πλήρωνε κάποιος και τη… μάρκα.
Για την αγορά κάθε τεμαχίου πληρώνουν πλέον τα νοσοκομεία περίπου 0,88 ή και 0,90 ευρώ! Τρελά λεφτά! Ασύλληπτα κέρδη! Και σε μία περίοδο που όλοι κάνουν δωρεές.

Αλλά προφανώς οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες κι επειδή κάποιοι παρέλειψαν να προνοήσουν, τους εκμεταλλεύονται (;) όσοι επιχειρηματίες κινήθηκαν γρήγορα και δημιούργησαν αποθέματα εμπορεύματος.

Το ίδιο κόλπο στήθηκε και με τη λιανική πώληση. Όταν όλοι υποστήριζαν ότι απαιτείται η χρήση μάσκας σε κάθε δημόσια εμφάνιση ή συναναστροφή μας, η αγορά στέρεψε. Οι μάσκες εξαφανίστηκαν. Υπήρξε τριήμερο που στα χέρια των πολιτών έφτασαν μόνο οι μάσκες που πρόσφερε η «Μ» ως ελάχιστη ανταπόδοση της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι πολίτες και σε μία βούληση για κοινωνική προσφορά. Αλλά αυτές προήλθαν από το εξωτερικό. Στην εγχώρια αγορά είχαν εξαφανιστεί και όσοι διέθεταν στην κατοχή τους, τις πωλούσαν πάνω από 8 ευρώ! Ακόμα και φαρμακεία, τα οποία υποτίθεται πώς πρέπει να σκέφτονται πρωτίστως την υγεία του κόσμου.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας