Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Πάτρα: “Φωτιά και λάβρα” οι ιατρικές καταθέσεις για την Τζωρτζίνα!

«Καταπέλτης» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου είναι οι καταθέσεις των γιατρών στη δίκη που συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Για επεισόδια της μικρής Τζωρτζίνας που δεν εξηγούνται επιστημονικά και για μια «ψύχραιμη» έως «ψυχρή» μητέρα έκανε λόγο η παιδίατρος εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Αλεξία Παπαθεoδωροπούλου. Όπως έχει αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», αιτία για τη μεταφορά της Τζωρτζίνας στο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου βρήκε τραγικό θάνατο, ήταν τα επεισόδια που έκανε μόνο στον θάλαμο νοσηλείας στο νοσοκομείο του Ρίου και ποτέ στη ΜΕΘ τον Ιανουάριο του 2022.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ


  • Πάτρα – Δίκη Πισπιρίγκου: Η αλήθεια των 47 γραμμαρίων και η ιστολογική έκθεση που δεν διαπίστωσε αλλοιώσεις και ατροφία!
  • Κ.Τούτουζας: Δεν μετράμε το βάρος αλλά τις διαστάσεις και άλλα χαρακτηριστικά
  • Τι λένε οι Ιατροδικαστές Ε.Σπανουδάκη και Δ.Καλεντέρης
  • «Αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή» η κατηγορούμενη στις αντιδράσεις της αναφορικά με την έκβαση της υγείας του κοριτσιού!

Η άτυχη Τζωρτζίνα

Επεισόδια
Η μάρτυρας είπε ότι τα επεισόδια που παρουσίασε το κοριτσάκι τον Ιανουάριο του 2022 δεν μπορούσαν να εξηγηθούν: «Αρχίσαμε να συζητάμε τι είναι αυτά που κάνει, πού μπορεί να οφείλονται αυτά τα επεισόδια. Είχε γίνει συζήτηση με τη μητέρα μήπως είναι σπασμοί», ανέφερε η κ. Παπαθεoδωροπούλου. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό που προβλημάτιζε τους γιατρούς είναι πως μπορεί το παιδί να ήταν 24 ώρες ασυμπτωματικό και μετά να εμφάνιζε τα επεισόδια.

Πρόεδρος: Όταν είδατε αυτά τα συμπτώματα, τα επεισόδια και ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα, τι καταλαβαίνει ένας γιατρός;

Μάρτυρας: Ότι δεν υπήρχε ένα μείζον καρδιολογικό πρόβλημα, βραδυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα, υποξαιμία, υποθερμία και φάρμακα.

Πρόεδρος: Υπάρχουν φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία;

Μάρτυρας: Ναι, υπάρχουν.

Πρόεδρος: Υπάρχει εξήγηση πως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται στη ΜΕΘ κι εξαφανίζονται στην κλινική; Τα συμπτώματα δικαιολογείται που εμφανίζονται τόσο άτακτα;

Μάρτυρας: Ο χρόνος των 36 ωρών που παρέμεινε στη ΜΕΘ ήταν ικανός για να κρίνουμε ότι δεν παρουσιάζει κάτι το παθολογικό.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει πως η τιμή της τροπονίνης είναι αυξημένη; Πως υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα;

Μάρτυρας: Είναι καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται γενικώς ανεξαρτήτως καρδιάς. Μετά την ανακοπή υπάρχει δυσλειτουργία, η οποία μετά από 72 ώρες επανέρχεται. Είναι μεγάλο στρες για την αποσωλήνωση. Η καρδούλα της Τζωρτζίνας ήταν πάρα πολύ καλή. Η τιμή ήταν αυξημένη μετά την ανακοπή της και μετά έπεσε.

Η γιατρός δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τη στάση και τη συμπεριφορά των γονέων του παιδιού όσο το κοριτσάκι νοσηλευόταν εκεί.

Όπως είπε υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις από τους γονείς σχετικά με την εξέλιξη της υγείας του μικρού κοριτσιού και την αποκατάστασή του, για την οποία ενημερώθηκαν ότι μπορεί να πάρει και μήνες.

Πρόεδρος: Λέτε πως είχε μικρή επικοινωνία με περιβάλλον…

Μάρτυρας: Καθώς περνούσε ο χρόνος, η κατάσταση του παιδιού ήταν εξελισσόμενη. Είχαμε την αίσθηση πως υπάρχει κάτι, σαν να φαινόταν να αντιλαμβάνεται παρουσία μας, παρουσία γονέων, κάποια ερεθίσματα να τα αντιλαμβάνεται. Μπορεί να είναι και η δική μας επιθυμία. Είναι καθαρά υποκειμενικό.

Πρόεδρος: Οι γονείς είχαν εκφράσει δυσφορία προς τον κ. Ηλιάδη και τους υπόλοιπους γιατρούς;

Μάρτυρας: Δεν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Έχουν μεγαλύτερη επικοινωνία με τον κ. Ηλιάδη. Δεν μας είχε εκδηλωθεί κάποιο παράπονο.

Πρόεδρος: Είχατε αντιληφθεί πως ήταν ευχαριστημένοι οι γονείς;

Μάρτυρας: Υπήρχε επικοινωνία και διάθεση ενημέρωσης. Στην πορεία αναπτύχθηκε πολύ καλή σχέση, ειδικά με τον κ. Δασκαλάκη, είχαμε κινητό του, είχε κινητά μας.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε για την κεταμίνη, αν μπορεί να χορηγηθεί από μόνη της ή σε συνδυασμό και με άλλες ουσίες.
«Και μόνη της, αλλά συνήθως χορηγείται με κάποιο άλλο φάρμακο. Κάνουμε συνδυασμό φαρμάκων ουσιαστικά για να εξασφαλίσουμε μικρότερες δόσεις», ανέφερε η εντατικολόγος. Όπως είπε, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της κεταμίνης είναι σιελόρροια, μυδρίαση, βραδυκαρδία, υπόταση και υπέρταση σε κάποιες περιπτώσεις.

Πολιτική αγωγή: Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;

Μάρτυρας: Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης, ναι, υπήρχε το παράδοξο, δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας.

Πολιτική αγωγή: Θυμάστε κάποιες αντιδράσεις της μητέρας;

Μάρτυρας: Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη. Δυσκολευόταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Όλη η ιστολογική έκθεση για την καρδιά της Τζωρτζίνας (ντοκουμέντο)

Πάτρα: Εντυπωσιακές συμπτώσεις στην υπόθεση Πισπιρίγκου


«47 γρ. καρδιά»

Εντός των φυσιολογικών ορίων για την ηλικία της ήταν το βάρος της καρδιάς του άτυχου κοριτσιού, λένε στην «Μ» έγκριτοι εν ενεργεία ιατροδικαστές. Όπως είναι γνωστό, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου επικαλέστηκε τον συνταξιούχο ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν ατροφική: «Φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με τον κ. Ψαρούλη είναι τα 125 γραμμάρια. Με καρδιά βάρους 47 γραμμαρίων το παιδί ήταν εν δυνάμει υποψήφιο να πεθάνει», επισήμανε ο κ. Κούγιας. Ο συνταξιούχος ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης μιλώντας στην «Μ» χαρακτήρισε ατροφική την καρδιά της Τζωρτζίνας: «Αυτό δεν είναι δική μου άποψη, οποιοδήποτε βιβλίο παθολογικής ανατομικής κι αν πάρετε και διαβάσετε αυτό θα λέει. Είπα στον κ. Κούγια ότι αυτό το εύρημα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Θα πρέπει να το εξηγήσουν και άλλες ειδικότητες ιατρών, π.χ. ένας καρδιολόγος».

Τζωρτζίνας
Ο συνταξιούχος ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης

Όπως μας είπε ο κ. Ψαρούλης, ο συνήγορος της κατηγορουμένης επικοινώνησε μαζί του και του έθεσε μερικά στοιχεία, ένα εκ των οποίων ήταν και το βάρος της καρδιάς. «Μου ζήτησε να έρθω ως μάρτυρας. Του είπα ότι δεν θέλω να ανακατευτώ σε μια υπόθεση που δεν τη γνωρίζω», συμπλήρωσε.

Δημήτρης Γαλετέρης – Ιατροδικαστής: «Εντός των ορίων της ηλικίας της»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης

«Το βάρος της καρδιάς στους ανηλίκους παρατηρείται ότι παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση. Γενικά στην ηλικία που κατέληξε η εν λόγω ανήλικη, ήτοι τα 9 έτη, το εύρος του βάρους της καρδιάς, σύμφωνα πάντα με νεκροτομικές μελέτες, κυμαίνεται στα 142,48 ± 100,62 γραμμάρια. Με αυτό το στοιχείο, το βάρος της καρδιάς της ήταν εντός των ορίων της ηλικίας της και άρα κρίνεται φυσιολογικό», επισημαίνει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. «Αν υπήρχε οποιαδήποτε δομική διαταραχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατροφία ή και σε μη αύξηση του μεγέθους του μυοκαρδίου, θα είχε γίνει αντιληπτή από την ιστοπαθολογική που διενεργήθηκε στα πλαίσια της νεκροτομής», τονίζει.

Ελπίδα Σπανουδάκη – Ιατροδικαστής: «Φυσιολογική η καρδιά του παιδιού»

Η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη

Εντός των φυσιολογικών ορίων είναι η καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας, μας είπε ο ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη:
«Μπορεί να είναι στα κατώτερα όρια, αλλά είναι φυσιολογική. Όταν κάτι είναι πολύ μικρότερο από το κανονικό καταλαβαίνουμε ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Θα είχε κάποια κλινικά ευρήματα, που δεν υπήρχαν. Εξετάστηκε από πολλούς καρδιολόγους, έγιναν ενδελεχείς εξετάσεις και στο Ωνάσειο όπου μπήκε βηματοδότης – απινιδωτής και δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα», μας είπε η κ. Σπανουδάκη. «Από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί η καρδιά μπαίνει στη φορμόλη, δεν συρρικνώνεται, αλλά σκληραίνει», συμπλήρωσε.

«Δεν υπολογίζουμε βάρος»

Η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά

Αναφερόμενη στην καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας η καθηγήτρια Παιδοκαρδιολογίας Αγγελική Καρατζά επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα.
«Δεν ασχολούμαστε με το βάρος της καρδιάς, είναι κάτι που δεν είθισται να το κάνουμε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διαστάσεις και η λειτουργικότητα. Το παιδί είχε φυσιολογική καρδιακή λειτουργία και διαστάσεις καρδιάς και στο Ωνάσειο οι γιατροί είπαν ότι ήταν όλα φυσιολογικά», είπε μεταξύ άλλων η παιδοκαρδιολόγος στην επεισοδιακή της κατάθεση. Νωρίτερα ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι υποβάλλει μήνυση στην παιδοκαρδιολόγο για ψευδή κατάθεση και ζήτησε από το δικαστήριο να διαβιβάσει στην Εισαγγελία τα πρακτικά της δίκης για τα περαιτέρω.

«Το βάρος είναι μη συγκρίσιμο μέγεθος»

Κωνσταντίνος Τούτουζας Αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρίας

«Δεν μετράμε το βάρος της καρδιάς, αλλά τις διαστάσεις και άλλα χαρακτηριστικά», μας είπε ο κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας και υπεύθυνος Ιατρείου Δομικών Καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
«Αυτό που κάνει ο παιδοκαρδιολόγος και ο καρδιολόγος γενικότερα με το υπερηχογράφημα είναι να εξετάσει τις διαστάσεις των κοιλοτήτων της καρδιάς, της αριστερής και δεξιάς κοιλίας και το πάχος των τοιχωμάτων, βάσει του ύψους και του βάρους του κάθε ατόμου. Αν είναι φυσιολογικές αποκλείουμε τις δομικές αλλοιώσεις της καρδιάς. Ο καρδιολόγος κοιτάζει να μην είναι υπερτροφική η καρδιά και τα τοιχώματά της, να μην έχει διάταση των κοιλοτήτων. Το βάρος είναι μη συγκρίσιμο μέγεθος. Αν έχουμε ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να φανεί με το καρδιογράφημα και το υπερηχογράφημα, τότε προχωράμε στη μαγνητική καρδιάς, η οποία όμως γίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις.
Αν δούμε ξαφνικά το πάχος αριστερής κοιλίας να είναι π.χ. διπλάσιο του φυσιολογικού, εάν η δεξιά κοιλία είναι πάρα πολύ διατεταμένη, το μυαλό μας θα πάει σε συγκεκριμένη νόσο και αρχίζει μετά ο περαιτέρω έλεγχος. Το βάρος της καρδιάς αφορά τους ιατροδικαστές και τους παθολογοανατόμους», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και γιος του αείμνηστου Παύλου Τούτουζα.

Ο λογαριασμός στο Twitter και η τακτική της υπεράσπισης

Τυχαίο ή όχι; Για ακόμη μία εβδομάδα φαίνεται ότι η τακτική που ακολουθεί η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου έχει παρουσιαστεί μέσω αναρτήσεων από συγκεκριμένους λογαριασμούς στο Twitter αρκετό καιρό πριν.

Ο λόγος για τον Γ.Α., ο οποίος έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις για το βάρος της καρδιάς της άτυχης Τζωρτζίνας: «47 gr καρδιά» γράφει στις 30 Μαρτίου.

Η ανάρτηση του συγκεκριμένου λογαριασμού στις 30 Μαρτίου

Επαναλαμβάνει μάλιστα την ίδια ανάρτηση και τις επόμενες ημέρες, όταν ούτε η υπεράσπιση ούτε ΜΜΕ έκαναν αναφορά σε αυτό.

Τζωρτζίνας
Η ανάρτηση στις 4 Απριλίου με λινκ το ρεπορτάζ του ereportaz.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω κύριος φέρεται να έχει σχέση με ιατροδικαστικές υπηρεσίες και μάλιστα με συγκεκριμένη εν ενεργεία ιατροδικαστή του Δημοσίου, η οποία εργάζεται στην Αθήνα. Ακολουθεί μια σκληροπυρηνική τακτική με συνεχείς αναρτήσεις υπέρ της κατηγορουμένης και του συνηγόρου της.

Τζωρτζίνας
Κεταμίνη γιοκ αναφέρει σε ανάρτηση του στις 5 Απρίλίου

Στο στόχαστρό του έχει βάλει τον εκδότη της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» Πέτρο Κουσουλό και τον υπογράφοντα, με διάφορες αναρτήσεις. Θυμίζουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχει γίνει καταγγελία για έναν άλλο λογαριασμό στο Twitter, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά η «Μ», ενώ το «Roula not guilty», που επίσης προέβαλλε θέσεις υπέρ της κατηγορουμένης, εξακολουθεί να είναι ανενεργό.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ