3:10 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

ΠΟΕ ΔΟΥ: Έκτρωμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

ΠΟΕ ΔΟΥ: Έκτρωμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Έκτρωμα χαρακτηρίζει η ΠΟΕ ΔΟΥ τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, που έθεσε προ ολίγων ημερών σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Όπως λέει, τα μόνα νέα στοιχεία που εισάγει είναι «οι νέες δοκιμασίες με νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για τους μη έχοντες (μισθωτούς, συνταξιούχους, άνεργους μικροεπαγγελματίες, κλπ που είναι τα μόνιμα “φορολογικά υποζύγια” – πειραματόζωα) και νέα περιθώρια φορολογικής ασυλίας για τους “έχοντες και κατέχοντες”».

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις ΔΟΥ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως είναι κοινωνικά άδικο, αντιαναπτυξιακό, γραφειοκρατικό, εχθρικό προς τον θεσμό της οικογένειας, δεν προάγει τη φορολογική σταθερότητα, εισάγει έμμεσα νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και πως είναι αναποτελεσματικό στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΕ ΔΟΥ, τα χαρακτηριστικά του αυτά και η εν γένει σκοπιμότητά του επιβεβαιώνονται καθαρά από τα οριζόμενα συγκεκριμένων διατάξεων του, όπως ενδεικτικά παρατηρεί:

Κατάργηση της έκπτωση φόρου 1,5% για παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις.

Όταν οι μισθωτοί φορολογούνται με τα τεκμήρια θα εφαρμόζεται η κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων (για εισόδημα μέχρι 50.000€ με 26%, και για εισόδημα πάνω από 50.000€ με 33%.

Αύξηση του 1ου κλιμακίου από 10% σε 11% για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000€.

Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 80% στις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. – Ε.Ε.).

Κατάργηση των φοιτητών, από προστατευόμενα μέλη.

Αύξηση του συντελεστή φορολογίας στην αποζημίωση λόγω απόλυσης από 20% σε 25% και για κλιμάκιο πάνω από 101.000 έως 150.000.

Κατάργηση της δωρεάν παραχώρησης κύριας κατοικίας από γονείς προς τα παιδιά και αντίστροφα.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία, το νομοσχέδιο είναι «γνήσιο τέκνο της εν δυνάμει φοροληστρικής (επί δικαίων και αδίκων) βούλησης και των ατέρμονων δημοσιονομικών πειραματισμών και προχειροτήτων της κυβέρνησης των μνημονίων» καθώς και «αναμενόμενο προϊόν ασχετοσύνης και ανικανότητας (περί τα φορολογικά θέματα και αντικείμενα) συμβούλων, παρασυμβούλων, μυστικοσυμβούλων και άλλων μετακλητών παραγόντων και παράκεντρων εξωθεσμικής εξουσίας που τα τελευταία χρόνια έχουν πλήρως υποκαταστήσει την νόμιμη διοικητική ιεραρχία και τα αρμόδια υπηρεσιακά της όργανα στο Υπουργείο Οικονομικών».

Η ΠΟΕ –ΔΟΥ σημειώνει ακόμη πως έχει κατά καιρούς εκφράσει τις θέσεις της για τη φορολογική πολιτική, τελευταία φορά 8.1.2013 κατέθεσε δέκα βασικές προτάσεις, οι οποίες δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας