6:49 Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη 1 τα ξημερώματα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη 1 τα ξημερώματα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στη 1:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στο Ισραήλ με τη Χαμάς.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο πως κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας θα προκύψουν δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος αναφορικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Για «άμεση βιώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που θα τηρηθεί πλήρως» και για «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, κάνει λόγο η Ρωσία -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- στο σχέδιο ψηφίσματος που διένειμε την Παρασκευή στα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το κείμενο που προτείνει η Μόσχα και το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταδίκαζε «σθεναρά όλη τη βία και τις εχθροπραξίες απέναντι στους αμάχους και όλες τις πράξεις τρομοκρατίας». Μέχρι χθες όμως, το σχέδιο ψηφίσματος δεν ανέφερε τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως επέμειναν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει σαφώς τις «απεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» του παλαιστινιακού ισλαμικού συστήματος που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου επίθεση έκτασης χωρίς προηγούμενο εναντίον του Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Βραζιλία που προεδρεύει αυτόν τον μήνα του Συμβουλίου, θα υποβάλει επίσης ένα κείμενο που καταδικάζει «τις απεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ», σύμφωνα επίσης με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί πως για να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα χρειάζεται την έγκριση τουλάχιστον 9 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, χωρίς να προβάλει βέτο ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα).

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας