14:41 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Πώς παίρνετε επίδομα ασθενείας χωρίς να ταλαιπωρηθείτε στις «ουρές» του ΕΦΚΑ!

Πώς παίρνετε επίδομα  ασθενείας χωρίς να ταλαιπωρηθείτε στις «ουρές» του ΕΦΚΑ!

Πώς παίρνετε επίδομα ασθενείας χωρίς να ταλαιπωρηθείτε στις «ουρές» του ΕΦΚΑ! Τέθηκε πλέον σε λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής.

Χωρίς ταλαιπωρία και προσέλευση στα γραφεία του ΕΦΚΑ θα μπορεί να λάβει επιδόματα ασθένειας και να δηλώσει ατύχημα η πλειονότητα των ασφαλισμένων. Και αυτό γιατί τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας των ασφαλισμένων ειδικών κατηγοριών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, καθώς και για τη δήλωση ατυχήματος των ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΤΑΞΥ και τ. ΟΑΕΕ του e-ΕΦΚΑ.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την αναγγελία ασθένειας/ατυχήματος στην ηλεκτρονική υπηρεσίας www.efka.gov.gr/el.

Για την ηλεκτρονική υποβολή των προαναφερομένων αιτημάτων πρέπει προηγουμένως ο ασφαλισμένος να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

Με την υποβολή της αίτησης ασθενείας ο ασφαλισμένος πρέπει να δηλώσει τον ΑΜΚΑ, το email του και τον ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιλέγει τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται και την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει ο ασφαλισμένος του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ [επιδοτούμενος άνεργος του ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ), στρατεύσιμος, οικοδομοτεχνίτης, αυτοτελώς απασχολούμενος].

Στη συνέχεια, καταχωρίζεται ο κωδικός γνωμάτευσης και γίνεται ηλεκτρονική άντληση των στοιχείων της γνωμάτευσης ή καταχωρίζεται χειρόγραφα και επισυνάπτεται η γνωμάτευση (στις περιπτώσεις κρατικών νοσοκομείων). Εάν έχει πραγματοποιηθεί νοσηλεία, επιλέγεται η σχετική ένδειξη, ενεργοποιούνται τα πεδία που αφορούν στη νοσηλεία, γίνεται η διασύνδεση με το WS του ΕΟΠΥΥ και επισυνάπτεται το δικαιολογητικό που αφορά τη νοσηλεία.

Φορέας

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι στην ασφάλιση του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ καλούνται να επιλέξουν το φορέα απασχόλησής τους.

Για τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΤΑΞΥ προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος λόγω ατυχήματος (εργατικό και εκτός εργασίας). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει είδος Παροχή Ασθένειας, αλλά στην ηλεκτρονική γνωμάτευση που έχει καταχωρίσει σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω υπάρχει η ένδειξη Ατύχημα, τότε εμφανίζεται μήνυμα ότι «η παρούσα γνωμάτευση αφορά σε Ατύχημα και το είδος παροχής της αίτησης δεν είναι Ατύχημα» και καλείται να επιλέξει το σωστό είδος Παροχής -> Ατύχημα. Στη συνέχεια, γίνεται αναζήτηση και άντληση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης, στην οποία το αρμόδιο υγειονομικό όργανο έχει τσεκάρει το πεδίο Ατύχημα ή γίνεται καταχώριση χειρόγραφης γνωμάτευσης Κρατικών Νοσοκομείων και συμπλήρωση των ζητούμενων πεδίων από τον ίδιο ασφαλισμένο. Ακολούθως, συμπληρώνονται τα στοιχεία του Ατυχήματος (Δήλωση Ατυχήματος) και επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέλος, γίνεται επιβεβαίωση των καταχωρισμένων στοιχείων της αίτησης και υποβάλλεται η αίτηση. Στους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ χορηγείται μόνο επίδομα λόγω εργατικού ατυχήματος, επιλέγοντας υποχρεωτικά στο είδος παροχής την ένδειξη Ατύχημα και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος καλείται να συμπληρώσει τα απαιτούμενα πεδία επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληθωρισμός σε Ελλάδα – ΕΕ: Επιβράδυνε τον Νοέμβριο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Ακρίβεια: Τρομακτική πληθωριστική έκρηξη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας