7:18 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πόσο είναι το απόθεμα και που φυλάσσεται ο χρυσός της Ελλάδας;

Πόσο είναι το απόθεμα και που φυλάσσεται ο χρυσός της Ελλάδας;
Ο χρυσός ανέκαθεν, όσο κι αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, αποτελούσε το πιο πολύτιμο μέταλλο, σύμβολο πλούτου και ευρωστίας.
Πιο συχνά, πυροδοτούσε πληθώρα συζητήσεων και θεωρίες συνωμοσίας για το που βρίσκεται ο χρυσός του κράτους, ενώ παράλληλα η γοητεία του σαγήνευε εκατομμύρια πολίτες που προχωρούσαν στην αγορά χρυσών λιρών.
Η Ελλάδα διαθέτει χρυσό; Που φυλάσσεται; Πόσο διαθέτουν οι ξένες χώρες; Απωλέσαμε αποθέματα εν μέσω μνημονίων;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα που πλανώνται εδώ και καιρό απαντά η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος με στοιχεία.

Το υπόγειο θησαυροφυλάκιο

Στο υπόγειο του ιστορικού κτιρίου της ΤτΕ επί της οδού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται το θησαυροφυλάκιο της χώρας.
Το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μνημείο της αρχιτεκτονικής των δημόσιων κτιρίων της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.      
Βαθιά στα έγκατα του κτιρίου της ΤτΕ βρίσκεται επίσης καταφύγιο πολέμου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο υπόγειο τμήμα του δεσπόζει το θησαυροφυλάκιο με την βαριά θωρακισμένη πόρτα. Ποτέ δεν θα δει κάποιος φωτογραφία της. Απαγορεύεται η πρόσβαση πέραν εγκεκριμένων προσώπων. Εκεί φυλάσσεται μέρος του αποθέματος της Ελλάδας, όπου διασφαλίζεται η φύλαξη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας.

Πόσο είναι το απόθεμα και που φυλάσσεται

Ο χρυσός λάμπει…Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πριν από πολλά χρόνια, για παράδειγμα στις αρχές Αυγούστου του 1999 ένα γραμμάριο χρυσού κόστιζε 8,55 ευρώ, ενώ στις 26 Ιανουαρίου 2021 η τιμή αγοράς εκτινάχτηκε στα 47,08 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 53,21 ευρώ το γραμμάριο.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, το απόθεμα της Ελλάδας ανερχόταν σε 150,3 τόνους χρυσού και η αξία του ανέρχεται πλέον στα 5,32 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Από τους 150,3 τόνους οι 30,65 συνιστούν απαιτήσεις και έχουν μεταφερθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το μερίδιο του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας μας στον οργανισμό, όπως έχουν κάνει άλλωστε και τα υπόλοιπα 188 κράτη – μέλη.
Επιπλέον το 29% των αποθεμάτων μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (τη γνωστή Fed), το 20% έχει μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και το άλλο 4% στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. 
Όπως πληροφορείται η “Μ”, η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως κάθε καλός γνώστης της αγοράς ή επενδυτής “έσπασε” την περιουσία σε διάφορα μέρη, πέραν συγκεκριμένων απαιτήσεων, για λόγους ασφαλείας. 
Τα αποθέματα που φυλάσσονται στο εξωτερικό, βεβαιώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική όλων των κεντρικών τραπεζών.
Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Ποιες χώρες “κολυμπάνε” στον χρυσό;

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council (Απρίλιος 2020) η κατάταξη έχει ως εξής:
Επισημαίνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες μεγάλων κρατών δεν έχουν επιτρέψει την διεξαγωγή ανεξάρτητων ελέγχων στα αποθεματικά τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι τόνοι αδήλωτοι των οποίων το ακριβές βάρος είναι άγνωστο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 33 η θέση.
Τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει καμιά σπουδαία μεταβολή, με εξαίρεση τη μικρή αυξομείωση λόγω των συναλλαγών της Τράπεζας με το κοινό για αγοραπωλησία χρυσών λιρών.
Οι Έλληνες “ξεφορτώθηκαν” χρυσές λίρες στην κρίση, αλλά όχι στην καραντίνα
Για τους Έλληνες οι χρυσές λίρες αποτελούσαν ανέκαθεν “καταφύγιο”. Παρά την “λατρεία” όμως και πέραν των αναζητήσεων από σύγχρονους Ιντιάνα Τζόουνς, τα περισσότερα νοικοκυριά, κυρίως της μεσαίας τάξης, διέθεταν κάποια μικρά αποθέματα σε λίρες Αγγλίας, καθώς τις χρησιμοποιούν συνήθως ως δώρα σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια κ.λπ.).
Ιδιαίτερα όμως την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, την τελευταία δηλαδή 10ετία, “ξεφορτώθηκαν” τα χρυσά νομίσματα με τις πωλήσεις να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. 
Οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες, στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, κορυφώθηκαν, από νοικοκυριά που έχασαν εισοδήματα και ρευστοποίησαν τα όποια αποθέματα είχαν σε χρυσές λίρες, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους.
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις φρέναραν, λόγω της καραντίνας, αλλά ο συνολικός αριθμός των πωλήσεων σε όλο των έτος, ήταν αρκετά υψηλός. 
Η τιμή αγοράς της, από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 349,64 ευρώ, ενώ στη διάρκεια του έτους, ξεπέρασε και τα 370 ευρώ.
Στις 26 Ιανουαρίου η τιμή διαμορφώνεται (ΑΓΟΡΑ-ΠΩΛΗΣΗ):
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος στο σύνολο του 2020 ανήλθαν σε 86.584 τεμάχια, με τις περισσότερες πωλήσεις να καταγράφονται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν είχε αρχίσει ο χρυσός την έντονα ανοδική του πορεία.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο τις πωλήσεις και αγορές που γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι τις (αρκετές) συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τα ανταλλακτήρια χρυσού και την Τράπεζα Πειραιώς, που επίσης πραγματοποιεί συναλλαγές σε χρυσό.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 28.064 τεμάχια, στο β’ τρίμηνο ανήλθαν σε 21.470 τεμάχια, στο γ΄ τρίμηνο αυξήθηκαν σε 24.746 και στο τελευταίο τρίμηνο οι πωλήσεις υποχώρησαν σε 12.304 τεμάχια.
Αντίστροφα, οι αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος από ιδιώτες ήταν περιορισμένες και ανήλθαν σε 5.606 τεμάχια.
Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας