Προαναγγέλουν Αποχή οι δικηγόροι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Προαναγγέλουν Αποχή οι δικηγόροι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Την πλήρη αντίθεσή της στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στη Διαμεσολάβηση, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προειδοποιώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση πως αν προχωρήσει σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία οι δικηγόροι θα προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους, αλλά και σε κατάθεση προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια.

Η Ολομέλεια, αποφάσισε, επίσης, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από τη συνεδρίασή της σήμερα στην Αθήνα, να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο της Δημήτρη Βερβεσό να συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς και να τους θέσει θέματα που αφορούν στο κλάδο των δικηγόρων.

Ακόμη, με την ανακοίνωσή της η Ολομέλεια εκφράζει την ικανοποίησή της για τις βελτιωτικές ρυθμίσεις του ν. 4611/2019, που αφορούν στη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως 120 δόσεις, ενώ με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ιταλικής Δικαιοσύνης καλεί την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και την Δικαιοσύνη, να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:

«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, υπό την Προεδρεία του Προέδρου της Δημητρίου Βερβεσού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

1. Η Ολομέλεια επιβεβαίωσε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην Διαμεσολάβηση, η οποία δεν συνάδει, άλλωστε, με τον εκούσιο χαρακτήρα της.

Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, αποφάσισε : α) Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους για δύο (2) ημέρες, κατά την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και β) Την δικαστική προσβολή της υποχρεωτικότητας της Διαμεσολάβησης.

Ταυτόχρονα, η Ολομέλεια εξέφρασε την αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και των προσόντων των εκπαιδευτών.

2. Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο για συνάντηση με τους αρμοδίους Υπουργούς, προκειμένου να τους θέσει τα ζητήματα που άπτονται της προωθούμενης από την Κυβέρνηση κατάργησης των δευτεροβάθμιων Επιτροπών Ασύλου, καθώς οδηγούν σε συρρίκνωση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και σε σημαντική επιβάρυνση της λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων.

3. Η Ολομέλεια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις βελτιωτικές ρυθμίσεις του ν. 4611/2019, που αφορούν στη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Δεδομένου ότι, οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αδυνατούν να αποστείλουν έγκαιρα ασφαλιστικές οφειλές συναδέλφων, κυρίως προ του 2016, προκειμένου να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, η Ολομέλεια προτείνει την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης τουλάχιστον μέχρι 31.12.2019, με παράλληλη ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με το αναγκαίο προσωπικό και την μη εκτέλεση των μη σύννομα εκδοθεισών Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλής μέχρι τη λήξη της προθεσμίας αυτής.

4. Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να διοργανώσει επιστημονική εκδήλωση στην Αθήνα, στις 14.11.2019, με θέμα την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη διατύπωση βελτιωτικών ρυθμίσεων.

5. Η Ολομέλεια, σε συνέχεια παλαιότερων αποφάσεών της, καλεί την Ελληνική Πολιτεία αλλά και την Δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Η πρόσφατη απόφαση της Ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει Έλληνες πολίτες, συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών».

Σχόλια