More

  Προανακριτική Novartis: Στα «τυφλά» η εξέταση των μαρτύρων

  Το απίστευτο γεγονός να αρνείται η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να στείλει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά την εμπλοκή του πρώην υπουργού, επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση NOVARTIS και για τυχών χειραγώγηση της Δικαιοσύνης αποκαλύφθηκε την πρώτη μέρα συνεδρίασης της.

  Ειδικότερα στην συνεδρίαση που εξετάστηκε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ραϊκου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Πλεύρης πήρε τον λόγο καταγγέλοντας την στάση της εισαγγελέως Διαφθοράς κάνοντας λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις.

  Αναλυτικά ο διάλογος έχει ως εξής:

  Θ. Πλεύρης: Κύριε Πρόεδρε, κάναμε υπομονή ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυρία Τουλουπάκη αρνείται να μας στείλει έγγραφα τα οποία έχουμε ζητήσει. Πριν έλθω εδώ πέρα είδα το έγγραφο. Καλώς τα έστειλε αυτά τα έγγραφα. Είναι αποκλειστικά και μόνο τα έγγραφα που ζήτησε την τελευταία φορά ο κ. Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας στέλνει κανένα άλλο έγγραφο.

  Η κ.Τουλουπάκη για τους συναδέλφους που θα το πάρουν τώρα –γιατί εμείς το έχουμε δει- πρόλαβε από την Παρασκευή που της πήγε το αίτημα ή με φαξ που πήγε, να έχει τα εμβάσματα, να βάλει ειδικό πραγματογνώμονα, εμπειρογνώμονα να κάνει βεβαίωση με ημερομηνία 14/1, δηλαδή σήμερα τον έβαλε, το έκανε, τα έστειλε. Η κυρία Τουλουπάκη μέχρι σήμερα αρνείται να μας στείλει το σύνολο της δικογραφίας και πρωτίστως αυτό το οποίο με απόλυτη σαφήνεια έχει αναφερθεί στο αίτημα το οποίο έχει κάνει ο κ. Κεγκέρογλου και το έχουμε κάνει και εμείς, αλλά υπάρχει και γραπτό αίτημα, δηλαδή τα διαβιβαστικά και το σύνολο της αλληλογραφίας με το FBI.
  Όχι μόνο δεν μας τα στέλνει, αλλά δεν μας έχει απαντήσει για ποιον λόγο δεν μας τα έχει στείλει και επιλεκτικά αποφασίζει η ίδια ποια έγγραφα θα στέλνει στην Επιτροπή. Αυτό είναι απαράδεκτο.

  Κατά την άποψή μου, πρέπει να εξουσιοδοτηθείτε ώστε να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Πλιώτα και στον εποπτεύοντα Εισαγγελέα, τον προϊστάμενο που εποπτεύει την Εισαγγελία Διαφθοράς, τον κ. Μπρακουμάτσο, να διαμαρτυρηθούμε για το ότι η Επιτροπή μας εξετάζει μάρτυρες, έχει ζητήσει έγγραφα και δεν τις αποστέλλονται τα έγγραφα, άρα με ευθύνη της Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
  Εγώ έχω δει τους διαλόγους που έχουν γίνει με τον κ. Σοφουλάκη και τον κ. Ζαχαρή. Αν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα, να έρθει και να πει: «το τάδε έγγραφο, γι’ αυτόν τον λόγο» και να το αξιολογήσουμε, αλλά όχι να αγνοούμαστε ως Επιτροπή, που έχουμε και εισαγγελικά καθήκοντα και να μην μπορούμε να πάρουμε τα έγγραφα και να δημιουργείται η εντύπωση ότι η ίδια θέλει να στέλνει επιλεκτικά έγγραφα.

  Εγώ, λοιπόν, προτείνω να στείλουμε έγγραφο και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο, να αναφέρουμε το σύνολο των εγγράφων τα οποία έχουν ζητηθεί και να διαμαρτυρηθούμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά μας. Και να σας πω κάτι; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να το ζητήσουμε. Για τα εμβάσματα του συζύγου της κ. Ράικου προφανώς μπορεί να αξιολογηθεί ότι πρέπει να το ζητήσουμε. Η δικαστική συνδρομή για τον λογαριασμό του γιου του κ. Αβραμόπουλου δεν έπρεπε να έχει έρθει απευθείας στη Βουλή, όταν ήρθαν μετά και ο φάκελος της δικογραφίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση;
  Τέλος πάντων, θεωρώ ότι εάν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματά μας, να υπάρξει διαμαρτυρία και να επιφυλαχθούμε να ασκήσουμε και τα νόμιμα δικαιώματα που έχει η Επιτροπή για να μπορέσει να έχει το σύνολο αυτών των εγγράφων.

  Ι. Μπουγάς (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λάππα, έχετε τον λόγο.

  Σ. Λάππας: Υπό γενική έννοια συμφωνώ, κύριε Πρόεδρε.

  Δεν μπορεί από τον Οκτώβριο να υπάρχουν και να μην αποστέλλονται. Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Εμείς επειδή είμαστε μια Επιτροπή με πολιτικό βέβαια χαρακτήρα, αλλά και με έντονα δικαστικό χαρακτήρα, εισαγγελικό, θα έπρεπε να υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας και τώρα –μπορεί η Επιτροπή να κρατήσει άλλους τέσσερις, πέντε μήνες- ώστε να ζητάμε ένα έγγραφο και εντός πέντε ημερών να το έχουμε, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Εγώ λέω, λοιπόν, να κάνουμε μια επίσκεψη και αν χρειάζεται να πάμε και στον Άρειο Πάγο.

  Β. Κεγκέρογλου: Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι ούτε απλή αμέλεια, ούτε απλή παράβαση, ούτε απλή αδιαφορία. Είναι συνέχεια της συμπεριφοράς, η οποία υπάρχει σε όλη την υπόθεση, όπως έχει διαπιστωθεί και μέχρι τώρα από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Αυτό που είπε ο κ. Λάππας είναι ένα μέσο, αλλά νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν είναι ακριβώς και μόνο έτσι. Η περίπτωση αυτή πρέπει να δούμε ευρύτερα τι προεκτάσεις έχει.
  Υπάρχει άτυπη συνεννόηση με κάποιους παράγοντες, οι οποίοι λένε «αυτό στείλε», «αυτό μην στείλεις»; Υπάρχει φίλτρο, το οποίο τοποθετείται από υπηρεσίες ή άλλους, που έχουν να κάνουν με την υπόθεση; Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο και άπτεται νομίζω του ίδιου του αντικειμένου που εξετάζει η Επιτροπή, σε σχέση δηλαδή με την παραβατική συμπεριφορά ή την υπέρβαση εξουσίας ή άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με εισαγγελικούς ή άλλους λειτουργούς.
  Σε κάθε περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, περιμένουμε να ακούσουμε τη δική σας άποψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε, προκειμένου να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για τη διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής.

  Ελέγχουν μάρτυρες χωρίς στοιχεία

  Ι. Μπουγάς (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ετοιμάσουμε ένα έγγραφο, το οποίο θα είναι έγγραφο που θα ζητάμε εκ νέου τα έγγραφα της δικογραφίας και θα εκφράζουμε και τη δυσαρέσκεια -για να μην πω τη διαμαρτυρία μας- για την καθυστέρηση. Κύριε Κεγκέρογλου, πήρα αφορμή από τη δική σας παρατήρηση, διότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα έγγραφα της δικογραφίας που έχουμε ζητήσει. Χθες έφυγε με fax το έγγραφο-αίτημα του κ. Λάππα και σήμερα βλέπω ότι στις 14 Ιανουαρίου του 2020 ο ειδικός εμπειρογνώμονας έχει συντάξει έκθεση και έχει στείλει την έκθεση του, μαζί με την απάντηση. Και απ’ όλα τα έγγραφα, τα οποία είχαν ζητηθεί, δεν ξέρω πώς επελέγη και με ποια κριτήρια, να μας στείλουν μόνο το αίτημα δικαστικής συνδρομής, που ακολούθησε την παραίτηση Αγγελή, μετά την επίσκεψη στη Βιέννη και τη γνώση για την ύπαρξη λογαριασμού, που αυτό το έγγραφο ήταν ουσιώδες όταν εξεταζόταν ο μάρτυς Αγγελής.
  Τότε, λοιπόν, αυτό το έγγραφο δεν το είχαμε. Εξετάσαμε δηλαδή τον μάρτυρα, χωρίς να έχουμε το έγγραφο με το οποίο ζητούσε η Εισαγγελέας Διαφθοράς δικαστική συνδρομή από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τα ζητήματα τα οποία κατέθεσε ο μάρτυρας.

  Επίσης, επανειλημμένα έχει υπάρξει ζήτημα και έχω ζητήσει ως Πρόεδρος να σταλούν οι αναφορές που έχει κάνει η Εισαγγελέας Διαφθοράς μετά τα ταξίδια της στο εξωτερικό, ώστε να δούμε πόσες φορές πήγε, ποιους συνάντησε και όταν επέστρεψε ποια ήταν η αναφορά της προς τον επόπτη Αντεισαγγελέα, διότι τώρα εμείς κάνουμε την εξέταση των μαρτύρων, χωρίς όμως να γνωρίζουμε κρίσιμα στοιχεία, τα οποία αφορούν στους μάρτυρες που εξετάζουμε και στην εν γένει υπόθεση που διερευνούμε.
  Επομένως, αν ερμηνεύω καλά όσα ελέχθησαν από τους συναδέλφους εισηγητές, εξουσιοδοτείται το Προεδρείο να κάνει έγγραφο προς την Εισαγγελέα και το οποίο θα κοινοποιήσει και προς τον επόπτη Εισαγγελέα και τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διεξάγουν την έρευνα και θα αναμείνουμε το αν θα σταλούν ή όχι τα έγγραφα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και το οποίο θα ορίζουμε στο έγγραφό μας και δεν θα υπερβαίνει τις τρεις μέρες.
  Συμφωνούμε; Εμείς δεν θέλουμε εξηγήσεις, θέλουμε τα έγγραφα για να προχωρήσουμε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε.

  * Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τουρκία: 501 νεκροί και 23.934 κρούσματα

  Άλλοι 76 άνθρωποι πέθαναν σήμερα στην Τουρκία λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 501. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία...

  Κορωνοϊός: Το «ευχαριστώ» μιας μητέρας στον πρωθυπουργό

  Μιας μητέρα ευχαριστεί τον πρωθυπουργό επειδή άκουσε την έκκλησή της. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, οι διευκρινίσεις που έδωσε πάνω σε ζητήματα μετακίνησεις ατόμων...

  Κορωνοϊός: Δύσκολες ώρες για τους μεγιστάνες των κατασκευών

  Ο κορωνοϊός και η οικογένεια Χούρι, κατασκευαστές της CCC. Δύσκολες ώρες για την οικογένεια των Παλαιστίνιων μεγιστάνων του κατασκευαστικού κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz οι...

  Ιταλία: Πάνω από 15.000 οι νεκροί – 681 θάνατοι σε 24 ώρες

  Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 124.632. Οι νεκροί έφτασαν τους 15.362. Παράλληλα, 20.996 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του...

  Σερβία: 1.624 τα κρούσματα και 44 οι νεκροί

  Τα 1.624 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο 148 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19. Πέντε ασθενείς απεβίωσαν ανεβάζοντας στους 44...