2:53 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του 7ου κρούσματος

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του 7ου κρούσματος

Ζαούτης: Άγνωστη η προέλευση του 7ου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων – Φαίνεται να μην είχε ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

«Χθες ανακοινώσαμε το 7ο κρούσμα στην Ελλάδα, τα έξι ήταν εισαγόμενα, για το έβδομο κρούσμα δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Φαίνεται να μην είχε ιστορικό ταξιδιού. Δεν είναι μια λοίμωξη που πρέπει να ανησυχεί την πλειονότητα του κόσμου. Δεν μεταδίδεται εύκολα, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω επαφής με τις δερματικές βλάβες ή τα σωματικά υγρά», υπογράμμισε.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως :«7 κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο ένα είναι κρούσμα χωρίς γνωστή προέλευση. Μια σπάνια ιογενή λοίμωξη που φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μας προστατεύει. Δεν ανησυχούμε», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα εξαιτίας της χαμηλής μεταδοτικότητας.

Σε ό,τι αφορά το πανδημικό κύμα ο Θεοκλής Ζαούτης, είπε: «Θεωρούμε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας θα είναι μικρότερο από άλλα κύματα του παρελθόντος. Μπορεί να δούμε μια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά δεν έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ, επειδή μάλλον αυτό το στέλεχος έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερη θνησιμότητα, και ο πληθυσμός σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανοσία που προστατεύει από τη σοβαρή νόσο, όχι απαραίτητα από τη μόλυνση».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας