18:13 Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Προς αποκλιμάκωση η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία

Προς αποκλιμάκωση η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία

Αυστηρές συστάσεις απηύθηναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προς τη Λισαβώνα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα ώστε να αποφευχθεί η πολιτική κρίση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τις παραιτήσεις δύο υπουργών.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών που είναι και ο αρχηγός του μικρού κόμματος που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Αρχικά η κυβερνητική κρίση φάνηκε να ξεπερνάται μέσα στο Σαββατοκύριακο όταν ο πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και μάλιστα τον διόρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπέυθυνο για οικονομικά θέματα.

Σημείο αιχμής για την κρίση είναι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει κληθεί να πάρει η Λισαβώνα στο πλαίσιο του μνημονίου, καθώς και η αποτυχία παρά τα μέτρα να επιτύχει τους στόχους.

Σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Καβάκο Σίλβα, ξανάρχισε τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και παρότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση να ξεπεραστεί η κρίση, ο Καβάκο Σίλβα θα αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα αν θα διαλύσει τη Βουλή και θα κάνει πρόωρες εκλογές ή αν θα δεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό και μία νέα συμφωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας