More

  Προσφυγή στην Κομισιόν για την επένδυση στην Κασσιόπη

  Tην ώρα που το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας ετοιμάζεται να δώσει την επόμενη Παρασκευή τις τελευταίες εγκρίσεις προκειμένου να μπουν άμεσα οι μπουλντόζες στο τουριστικό project του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, κάτοικοι και φορείς της περιοχής προσφεύγουν εκ νέου, αυτήν τη φορά στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να «μπλοκάρουν» την επένδυση.

  Ειδικότερα, με τον δικηγόρο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων κ. Πέτρο Μηλιαράκη, οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι της Κέρκυρας «Ερημίτη Πλούς» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα η τελευταία να εκδώσει απόφαση που θα αφορά σε ανάκληση και ακύρωση:

  1) του από 12-11-2013 Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία “Κασσιόπη Κέρκυρας” στην Περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης Κέρκυρας» (ΦΕΚ 406/ΑΑΠ/15.11.2013) και

  2) της υπ’ αριθμ. ΓΓΔΠ 0006631 ΕΞ2016/22-04-2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού-Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού-τουριστικού χωριού “Κασσιόπη Κέρκυρας” χωροθέτηση τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής» (ΦΕΚ 74/ΑΑΠ/22.4.2016).

  Παράλληλα, στο αίτημα περιλαμβάνεται με αποδέκτες: α) την Ελληνική Δημοκρατία και β) την κοινοπραξία των εταιρειών: «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.», να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης της έκτασης 438.229 τ.μ στην Περιοχή Κασσιόπη Κέρκυρας και την προστασία της ως φυσικός σχηματισμός.

  «Προσφεύγουμε στην Επιτροπή με έννομο συμφέρον και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη, καθόσον ήδη η νέα Επιτροπή διακηρύσσει με τον πιο έντονο τρόπο πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπ’ όψιν δε ότι η περίπτωση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι από τις ακραίες περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος» επισημαίνουν οι σύλλογοι.

  «Αξιοποιούμε  τις πρόσφατες πολιτικές της νέας Επιτροπής, καθόσον η νέα Πρόεδρος  κα. Ursula von der Leyen τέθηκε ήδη επικεφαλής ιστορικής προσπάθειας για την (πράγματι) προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενη ”στο κόστος απραξίας” αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, όπου το Κοινοβούλιο σε έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας 15/1/2020, παρουσία της κ. Ursula von der Leyen, και του κ. Frans Timmermans, επικεφαλής του European Green Deal, χαιρέτισε το κρίσιμο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να πετύχει την πράσινη συμφωνία.

  »Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση της Επιτροπής σχετικά με το αίτημά μας γιατί θα κριθεί κατά πόσον εννοούνται οι νέες πολιτικές, χωρίς νομικισμούς και υπεκφυγές (…). Ασφαλώς είμαστε αποφασισμένοι, αν το αίτημά μας δεν δικαιωθεί, να προσφύγουμε στη δικαιοδοτική κρίση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο» προσθέτουν.

  Σημειώνεται ότι για τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου έχει συμπεριληφθεί το θέμα της Κασσιόπης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βόρειας Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η «έγκριση υψομετρικής μελέτης των οδών που καθορίστηκαν με την πολεοδομική μελέτη του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού ”Κασσιόπη Κέρκυρας” στην περιοχή ”Ερημίτης” της Δ.Ε. Κασσοπαίων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας».

  Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία εκκρεμότητα προκειμένου να εκκινήσει η επένδυση των 120 εκατ. ευρώ από την NCH Capital, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ο δήμος έχει καθυστερήσει με την εν λόγω απόφαση: «Πρέπει ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη του έργου. Είναι μια τυπική έγκριση, διότι αυτά έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά ο νόμος προβλέπει και η τοπική κοινωνία να πει τη γνώμη της».

  Πηγή: newmoney.gr

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός – Βρετανία: Πέθανε 13χρονος που ήταν θετικός στον ιό

  Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση θανάτου 13χρονου αγοριού που πέθανε, ενώ είχε διαγνωστεί πριν από λίγο καιρό θετικός στον κορωνοϊό. «Δυστυχώς, ένα 13χρονο...

  Ο υιός Χατζηπατέρας και η “εγκληματική” συμπεριφορά του

  Ο Χατζηπατέρας, ο κορωνοϊός και η "εγκληματική" συμπεριφορά του γόνου της εφοπλιστικής οικογένειας! Σε συναγερμό βρίσκονται νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και οι επιβάτες...

  Γ. Πρίντεζης: Γενναιόδωρη προσφορά προς το νοσοκομείο του νησιού του

  Ο Γιώργος Πρίντεζης έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο, βοηθώντας έμπρακτα στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο άσος του Ολυμπιακού Γιώργος Πρίντεζης δώρισε δυο...

  Α.Α.Δ.Ε.: Μέτρα για αποφυγή συνωστισμού σε τράπεζες και εφορίες

  Στα μέτρα που έχει λάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε τράπεζες και εφορίες για την πληρωμή φορολογικών...

  ΝΔ-Fake News: «Απίστευτο: Επίδομα έως € 3000 στους υπαλλήλους της Ε.Ρ.Τ.»

  Επίδομα έως € 3000 στους υπαλλήλους της Ε.Ρ.Τ.» Αυτή ήταν η είδηση που έκανε χθες τον γύρω του διαδικτύου και των social media.  Κάτι...