0:59 Κυριακή 28 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Προσοχή! Tο αρνί µπορεί να σας…φάει το Πάσχα

Προσοχή! Tο αρνί µπορεί να σας…φάει το Πάσχα

Όλοι θυμόμαστε τι είχε απογίνει ο Μιχαλάκης από τη θρυλική παρέα των τεσσάρων ανδρών στην ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», όταν σε ένα εορταστικό τραπέζι έφαγε ένα αρνί.

Tης Αλεξίας Σβώλου

Κι επειδή το ίδιο σενάριο μπορεί να γραφτεί ξανά στην πραγματικότητα, το ηθικό δίδαγμα της ταινίας ενόψει Πάσχα είναι πως δεν πρέπει να μας… φάει το αρνί, όπως είχε τόσο εύστοχα σχολιάσει ο ∆ημήτρης Καλλιβωκάς ερμηνεύοντας τον Ιάσονα, τον δικηγόρο, μιλώντας στον επικήδειο του φίλου του. Ο κίνδυνος να μας φάει το αρνί είναι απολύτως υπαρκτός και τον επιβεβαιώνει με τη βούλα της επιστήμης το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Σύμφωνα με έρευνες του ΕΛΙΚΑΡ, η υπερκατανάλωση φαγητού πλούσιου σε λίπη και αλάτι σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Επισημάνσεις

Καθώς όλοι οι Έλληνες ετοιμάζονται να περάσουν ένα ακόμα Πάσχα εντός των τειχών για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού στην περιφέρεια, το βάρος πέφτει ξανά στο πασχαλινό τραπέζι το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε έως 12 άτομα εφόσον είμαστε σε εξωτερικό χώρο. Έως τρεις οικογένειες λοιπόν θα μοιραστούμε ένα εορταστικό τραπέζι, το οποίο δεν πρέπει να μας βγει… ξινό.
Το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου και το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα έχουν πολλά κοινά στοιχεία: Η κλασική μαγειρίτσα, το αρνί, τα τσουρέκια, τα αυγά και τα επιδόρπια (σοκολάτες, κορμοί, τούρτες και γλυκά του ταψιού) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και αλάτι και είναι βαριά για το στομάχι, πόσω μάλλον για την υγεία της καρδιάς, ειδικά σε άτομα με επιβαρυμένο καρδιαγγειακό και αρκετά παραπανίσια κιλά. Μάλιστα, ο κίνδυνος για το έμφραγμα ή και το εγκεφαλικό (καθώς ειδικά το αλκοόλ ανεβάζει την αρτηριακή πίεση) γίνεται υψηλότερος δύο εβδομάδες μετά τα αλλεπάλληλα τσιμπούσια του Πάσχα, ακολουθώντας κατά τραγική ειρωνεία την ίδια χρονική διαδρομήμε την κορύφωση των κρουσμάτωνμετά από συγκεντρώσεις υψηλού συγχρωτισμού.

Συνθήκες

Φέτος το Πάσχα γίνεται σε συνθήκες που έχει προηγηθεί μία μακρά περίοδος περιοριστικών μέτρων και αλλεπάλληλων lockdown τα οποία έχουν συμβάλει ώστε να μειωθεί πολύ η δυνατότητα του κόσμου να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες.
Κάποιες έρευνες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι οι 15 μήνες πανδημίας και τριών lockdown, με ατελείωτες ώρες τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης, δηλαδή καθιστικής ζωής μπροστά σε μια οθόνη,έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο σωματικό βάρος μικρών και μεγάλων. Ακριβώς όπως ισχύει για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού (κάνουμε μια παρέμβαση για να μην αυξηθούν τα κρούσματα, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι), έτσι και για τις ημέρες του Πάσχα δρούμεπροληπτικά σχεδιάζοντας ένα μενού πιο ελαφρύ. «∆εν χρειάζεται στο βραδινό του Μ. Σαββάτου και το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα να συμπεριλάβουμε όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, δηλαδή να έχουμε και μαγειρίτσα και κοκορέτσι και αρνί και κοντοσούβλι ταυτόχρονα, γιατί όλα αυτά είναι βόμβες χοληστερόλης», εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου.
Μπορούμε να κάνουμε μια επιλογή ή έξυπνες αντικαταστάσεις, για παράδειγμα κατσίκι ή ψαρονέφρι στον φούρνο με ψητά λαχανικά και πράσινες σαλάτες, ώστε τα συνοδευτικά να είναι ελαφρά και να μη δίνουν πολλές θερμίδες. Επίσης, υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές για veggie μαγειρίτσα με μανιτάρια, πολύ πιο ελαφριά από την κλασική εκδοχή, ενώ μια καλή ιδέα είναι να μην έχουμε σε αυτό το πλούσιο τραπέζι ψωμί, κριτσίνια κι άλλα αρτοσκευάσματα ούτε σφολιατοειδή για συνοδευτικά.

Τα αυγά

Τα αυγά που θα τσουγκρίσουμε για το έθιμο δεν ανάγκη να τα κρατήσουμε στο τραπέζι ούτε να τα φάμε εκείνη την ώρα.Μπορούμε να ταχρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μία σαλάτα νισουάζ ή μια πατατοσαλάτα με αυγά τις επόμενες ημέρες. Επίσης, μέτρο χρειάζεται και όσον αφορά τα ποτά. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας ∆ημήτρης Τούσουλης, το αλκοόλ μάς φορτώνει με πρόσθετες θερμίδες κι επιπλέον ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης με αύξηση της χοληστερόλης μέσω της διατροφής αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ό,τι αφορά το επιδόρπιο, τα φρούτα ή μια φρέσκια φρουτοσαλάτα δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι. Αν πρόκειται να καθίσουμε για φαγητό με άλλες δύο οικογένειες, μπορούμε να ζητήσουμε από τη μία να φέρει επιδόρπιο και από την άλλη να φέρει τα κρασιά, ώστε να μη γεμίσουμε γλυκίσματα. Η καλύτερη λύση είναι τα παγωτίνια-ατομικά ξυλάκια mini μεγέθους, γιατί ακόμα κι αν φάμε 2-3 είναι πολύ πιο φτωχά σε θερμίδες από ένα γενναιόδωρο κομμάτι μπακλαβά ή σιροπιαστής καρυδόπιτας.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβολιασμοί: Η τεράστια ζήτηση φέρνει νέα εμβολιαστικά κέντρα – Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44

“Βόμβα” Λινού για το AstraZeneca: «Αν ήμουν 35, θα προσπαθούσα να βρω άλλο εμβόλιο»

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας