0:33 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Πρόταση Κ. Μητσοτάκη: Δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης

Πρόταση Κ. Μητσοτάκη: Δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης

Νέα πρόταση του πρωθυπουργού αναμένεται εν όψει του αυριανού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Όπως σημειώνουν κεντρική ιδέα της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά λόγω συντήρησης, μια άλλη τουρμπίνα στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία και πως οι ροές φυσικού αερίου θα μειωθούν στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε λόγω ζητημάτων συντήρησης αλλά και των επιπτώσεων από τις κυρώσεις της Δύσης.

Διαβάστε επίσης

Κυρ. Μητσοτάκης με νέες και νέους για το ΤΕΚΑ: Είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά – Το νέο σύστημα γεννά πόρους που ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους

Νέα «βόμβα» από τη Μόσχα: Κλείνει κι άλλο τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας