More

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

  Σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα φέρνει η πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.

  Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, περιορίζονται σε δύο οι θητείες των βουλευτών, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας περνάει στον λαό, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Βουλής, ενώ η πρόταση προβλέπει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απαγόρευση άρσης του δημόσιου χαρακτήρα νερού και ενέργειας, κ.ά.

  Αναλυτικότερα:

  Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

  Με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

  Αν, όμως, αυτή δεν καταστεί εφικτή, τότε η ευθύνη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μεταβιβάζεται στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πάει στις κάλπες μέσα σε ένα μήνα από την δεύτερη -αποτυχημένη- ψηφοφορία της Βουλής.

  Οι θητείες των βουλευτών

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει καθιέρωση της απλής αναλογικής και μέγιστο αριθμό θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, ή για 8 συνεχόμενα έτη.

  Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας για διαβούλευση, ουσιαστικά τελειώνει και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

  Αυτό καθώς η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει πως η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

  Ενίσχυση της Βουλής

  Προτείνεται, επιπλέον, σε κάθε βουλευτική περίοδο, η δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών με πρόταση 120 βουλευτών.

  Οι αρμόδιες Επιτροπές μπορούν να καλούν, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους οποιονδήποτε πολίτη ή δημόσιο λειτουργό, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών.

  Σε κάθε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής, η επόμενη εκλέγεται για θητεία ίση προς την θητεία της Βουλής που έληξε πρόωρα.

  Περαιτέρω, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός, πριν από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά όργανα και σε διεθνείς οργανισμούς όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις – ιδίως για ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο κανονιστικής ρύθμισης σε επίπεδο δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών συνθηκών -, ενημερώνουν τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ή την Ολομέλεια για θέματα που θα συζητηθούν και για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

  Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί έργο μιας ομάδας εργασίας νομικών και πολιτικών επιστημόνων που συγκροτήθηκε μετά από πρόσκληση και με το συντονισμό του Γιώργου Κατρούγκαλου, και στην οποία συμμετείχαν συστηματικά οι καθηγητές Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, και Κώστας Χρυσόγονος.

  Το σχέδιο περιλαμβάνει τους εξής πέντε άξονες, με σκοπό την πλήρη επαναθεμελίωση του πολιτεύματος σε δημοκρατικότερη βάση:

  1ος άξονας: Μία νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος
  2ος άξονας: Διακριτότητα Κράτους-Εκκλησίας
  3ος άξονας: Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας
  4ος άξονας: Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου
  5ος άξονας: Θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών

  Διαβάστε όλη την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση εδώ.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών

  Άνοιξε σήμερα το απόγευμα στις 18:00 η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών. «Εδώ και λίγες...

  Η Ολλανδία θέλει να αντικαταστήσει τη Βρετανία ως «πύλη εισόδου» της ΕΕ για τις ΗΠΑ

  Η Ολλανδία θέλει να είναι η «πύλη εισόδου» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς την Ευρώπη, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ,...

  Κυματοθραύστης στα κύματα της πανδημίας το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab: Μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο διασποράς της COVID στα γηροκομεία

  Νέα εξαιρετικά ελπιδοφόρα δεδομένα για την πολύτιμη συνεισφορά των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην μάχη με την Covid 19 λοίμωξη φέρνει στο φως αμερικανική μελέτη που...

  Η Παγκόσμια Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δίπλα στη Μπεκατώρου

  Επίσημη θέση στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου πήρε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (World Sailing), επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ανοχή σε οποιαδήποτε μορφής παρενόχληση ή...

  Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ – Βλαντιμίρ Πούτιν: Τι συζήτησαν

  Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο κορωνοϊός και οι σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...