22:56 Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα φέρνει η πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.

Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, περιορίζονται σε δύο οι θητείες των βουλευτών, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας περνάει στον λαό, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Βουλής, ενώ η πρόταση προβλέπει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απαγόρευση άρσης του δημόσιου χαρακτήρα νερού και ενέργειας, κ.ά.

Αναλυτικότερα:

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Αν, όμως, αυτή δεν καταστεί εφικτή, τότε η ευθύνη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μεταβιβάζεται στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πάει στις κάλπες μέσα σε ένα μήνα από την δεύτερη -αποτυχημένη- ψηφοφορία της Βουλής.

Οι θητείες των βουλευτών

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει καθιέρωση της απλής αναλογικής και μέγιστο αριθμό θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, ή για 8 συνεχόμενα έτη.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας για διαβούλευση, ουσιαστικά τελειώνει και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αυτό καθώς η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει πως η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Ενίσχυση της Βουλής

Προτείνεται, επιπλέον, σε κάθε βουλευτική περίοδο, η δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών με πρόταση 120 βουλευτών.

Οι αρμόδιες Επιτροπές μπορούν να καλούν, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους οποιονδήποτε πολίτη ή δημόσιο λειτουργό, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών.

Σε κάθε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής, η επόμενη εκλέγεται για θητεία ίση προς την θητεία της Βουλής που έληξε πρόωρα.

Περαιτέρω, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός, πριν από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά όργανα και σε διεθνείς οργανισμούς όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις – ιδίως για ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο κανονιστικής ρύθμισης σε επίπεδο δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών συνθηκών -, ενημερώνουν τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ή την Ολομέλεια για θέματα που θα συζητηθούν και για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί έργο μιας ομάδας εργασίας νομικών και πολιτικών επιστημόνων που συγκροτήθηκε μετά από πρόσκληση και με το συντονισμό του Γιώργου Κατρούγκαλου, και στην οποία συμμετείχαν συστηματικά οι καθηγητές Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, και Κώστας Χρυσόγονος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τους εξής πέντε άξονες, με σκοπό την πλήρη επαναθεμελίωση του πολιτεύματος σε δημοκρατικότερη βάση:

1ος άξονας: Μία νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος
2ος άξονας: Διακριτότητα Κράτους-Εκκλησίας
3ος άξονας: Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας
4ος άξονας: Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου
5ος άξονας: Θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών

Διαβάστε όλη την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας