16:25 Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Πρωθυπουργέ, Μην πειραματίζεστε με τη θέση του Π.Σ στο κυβερνητικό σχήμα!

Πρωθυπουργέ, Μην πειραματίζεστε με τη θέση του Π.Σ στο κυβερνητικό σχήμα!

Του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η βεβιασμένη απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο του Δημόσιας Τάξης, από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εσπευσμένα δε όπως ανέδειξαν δημοσιεύματα, κατατέθηκε στη Βουλή και η σχετική τροπολογία.

Το εν λόγω εγχείρημα, φοβάμαι ότι δεν έγινε για ουσιαστικούς και λειτουργικούς λόγους, όπως αυτούς που αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση της ως άνω τροπολογίας, ότι δηλαδή επιχειρείται να βάλει σε ενιαία διοικητική δομή τους φορείς διασφάλισης της δημόσιας ζωής, της ευνομίας, ασφάλειας και προστασίας του πολίτη με εκείνους που μεριμνούν την δικαιοσύνη. Και τούτο γιατί αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος όφειλε η κυβέρνηση να το είχε πράξει εξ υπαρχής με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και τη διαμόρφωση του ισχύοντος κυβερνητικού σχήματος και όχι μετά από 2 μήνες λειτουργίας της. Τι άλλαξε και υπήρξε αυτή η απότομη μεταστροφή; Η πολιτική αυτή απόφαση εκτιμώ, ότι είναι ένα εγχείρημα ιδιαίτερα επικίνδυνο και απορώ πως ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης, που γνωρίζει από μέσα το ΠΣ και το προσωπικό του, δεν διαφώνησε, δημόσια τουλάχιστον, όπως συνέβη με άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με την προαναφερόμενη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΠΣ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

κ. Πρωθυπουργέ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 3013/2002, που αντικαταστάθηκε πρόσφατα με το άρθρο 104 παρ. 2 του Ν. 4249/2014, η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ως αποστολή τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την εκτίμηση του κινδύνου, την πρόληψη, ετοιμότητα, ενημέρωση και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το συντονισμό αποκατάστασης, τον έλεγχο της εφαρμογής των ανωτέρω αγαθών και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά. Στη Γ.Γ.Π.Π υπάγεται δε, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο συνιστά τον επιχειρησιακό της βραχίονα.

Είναι προφανές ότι η μεταφορά της ΕΛ.ΑΣ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μπορεί εξ αντικειμένου να δικαιολογείται και ιδίως, αν υπάρχει σχετική πολιτική βούληση ή μελλοντική σκέψη στην Κυβέρνηση για την ίδρυση ”Δικαστικής Αστυνομίας”. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη μεταφορά της Γ.Γ.Π.Π και του Π.Σ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, των οποίων η αποστολή δεν συνάδει με την αποστολή των φορέων που υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η προσήκουσα θέση (φυσικός χώρος) του ΠΣ και της ΓΓΠΠ στο ισχύον κυβερνητικό σχήμα, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Βέβαια ιδανικότερη επιλογή και λύση θα ήταν η σύσταση αυτοτελούς Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών και η υπαγωγή τους σε αυτό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Να σας θυμίσω, ότι και στο παρελθόν υπήρξαν και από άλλες Κυβερνήσεις πειραματισμοί στην πλάτη του Π.Σ, όπως το 1984, επί ΠΑΣΟΚ, που ήθελε να περάσει ένα παράτολμο και άκρως επικίνδυνο εγχείρημα σε βάρος του ΠΣ. Πιο συγκεκριμένα υπήρξαν τότε κάποια αστυνομικά μυαλά ”αρρωστημένα” – όχι ότι σήμερα αποκλείεται να γίνονται παρόμοιες σκέψεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ – που ήθελαν να ”κατασπαράξουν” και εξαφανίσουν την αυθύπαρκτη παρουσία, με τη δική του φυσική Ηγεσία και με την αυτόνομη δομική και λειτουργική ανεξαρτησία παρουσία του Π.Σ ειδικά από το χάρτη των Σωμάτων Ασφαλείας και γενικότερα της Δημόσιας Διοίκησης. Για το λόγο αυτόν εισηγήθηκαν στον τότε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να το εντάξουν στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ, που συστάθηκε με τον Ν. 1481/1984, για να αντλούν και καρπώνονται την κοινωνική του αίγλη – όχι βέβαια με ισότιμους όρους – κατά το μοντέλο της Κύπρου, δηλαδή το ΠΣ θα αποτελούσε μια εκ των Διευθύνσεων της Αστυνομίας. Δεν καρποφόρησε όμως η ανωτέρω κακοπροαίρετη και δόλια σκέψη τους, χάριν στους αγώνες κάποιων Δοκίμων Ανθυποπυραγών, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην επιχειρούμενη ατυχή ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας (της τότε Χωροφυλακής, Αστυνομίας Πόλεων και Π.Σ), και μάλιστα τους στοίχισε, σε άλλους την αποπομπή τους από το Σώμα και σε κάποιους άλλους την αποβολή τους από την οικεία Σχολή.

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, κ. Αλέξη Τσίπρα, σε ότι αφορά το ΠΣ και την ΓΓΠΠ, είναι ατυχής η εισήγηση που Σας έγινε και πειστήκατε, για τη μεταφορά των φορέων αυτών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει έστω κάποια υποτυπώδης σχετική μελέτη, μόνον και μόνον για να εξυπηρετήσει την αποφυγή διαπροσωπικών τριβών μελών της Κυβέρνησης και γενικά άλλες πολιτικές σκοπιμότητες. Το εγχείρημα αυτό να είστε βέβαιος, ότι αποτελεί εσφαλμένη (ατυχή) πολιτική απόφαση και μπορεί στο άμεσο μέλλον, να αποβεί προβληματική αλλά κι επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο και γενικά το δημόσιο συμφέρον. Μην ”πειραματίζεστε” λοιπόν στην Κυβέρνηση με πολιτικές που μόνον σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετούν, όπως είναι αυτή της μεταφοράς του Π.Σ και της Γ.Γ.Π.Π στο Υπουργείο Δικαιοσύνης!

Πηγή: http://www.andrianos- firedepartment.blogspot.com  ”ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ”

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας