14:02 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Προβλήματα με το… «καλημέρα» στο ευρω-πρόγραμμα για τον διαμοιρασμό των προσφύγων

Προβλήματα με το… «καλημέρα» στο ευρω-πρόγραμμα για τον διαμοιρασμό των προσφύγων

Σημαντικές δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει ήδη στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πηγή επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 κράτη-μέλη – με ποσοστώσεις για τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να υποδεχτούν – έως σήμερα μόνο επτά εξ αυτών, και συγκριμένα η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, έχουν προσφέρει άμεσα διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποιεί ότι εάν οι χώρες της ΕΕ δε δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις, οι διαθέσιμες «κλίνες» σχεδόν θα εξαντληθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. «Θα υπάρξει κώλυμα αν τα κράτη-μέλη δεν διαθέσουν τις θέσεις, όπως είπαν ότι θα κάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει και οικονομική διάσταση, αφού, αν και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όπου επικυρώθηκε ο διαμοιρασμός των προσφύγων, τα κράτη-μέλη δεσμεύθηκαν για την παροχή 2,8 δισ. ευρώ για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, μέχρι στιγμής και παρά τις δεσμεύσεις τους, έχουν εκταμιευθεί μόνο 474 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας