18:18 Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Προβληματίζει η μετάλλαξη στην Κρήτη του Κορονοϊού - «Ο ιός είναι ενεργός ανάμεσά μας» (Βίντεο)

Προβληματίζει η μετάλλαξη στην Κρήτη του Κορονοϊού - «Ο ιός είναι ενεργός ανάμεσά μας» (Βίντεο)

Μετάλλαξη Κρήτη: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊούΓια την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και το νέο στέλεχος της μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στην Κρήτη, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως σε όλες τις χώρες εμφανίζονται μικρές ή μεγαλύτερες μεταλλάξεις.

«Δυστυχώς προγραμματισμός με τον κορονοϊό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρέπει να δούμε την μεγάλη επιδημιολογική εικόνα. Ο ιός είναι ενεργός ανάμεσά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Έλεγχος για τις μεταλλάξεις από τις αρμόδιες επιτροπές»

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως «χρειάζεται έλεγχος από τις αρμόδιες Επιτροπές για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μία εγρήγορση και μία παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευομένων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση».

«Αυτό που γενικά γνωρίζουμε για τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις είναι ότι η ανταπόκριση των εμβολίων είναι αρκετά καλή άρα, αν και παραμένουμε σε εγρήγορση για την εμφάνιση κάποιας νέας πιο επιθετικής μετάλλαξης, αυτό που έχει σημασία είναι να εμβολιαστούμε όλοι», εξήγησε.

Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το νέο στέλεχος της επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη, έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Δηλαδή, οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Η ιχνηλάτηση στα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας