14:19 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Qatargate: Ραγδαίες εξελίξεις με νέα πρόσωπα στο κάδρο

Qatargate: Ραγδαίες εξελίξεις με νέα πρόσωπα στο κάδρο

Μυστικές συναντήσεις, άφθονο μαύρο χρήμα σε σακούλες και σε γωνιές διαφόρων πολυτελών κατοικιών στις αριστοκρατικές συνοικίες των Βρυξελλών, τρανταχτά πολιτικά πρόσωπα στη φυλακή, το σκάνδαλο που συνταράσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ακόμη στην αρχή και όπως φαίνεται, από τις αποκαλύψεις καθημερινά όσων αρχίζουν να μιλούν, θα έχει πολλούς εμπλεκόμενους.

Tου ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ


Η βελγική αστυνομία τρέχει να «δέσει» την υπόθεση πριν την Πρωτοχρονιά ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο!


Δύο ερευνητές δημοσιογράφοι, ο Ζοέλ Ματρίς και ο Λουί Κολάρ, ήταν αυτοί που πρώτοι πληροφορήθηκαν τη διεξαγωγή μιας άνευ προηγουμένου έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία εμπλέκονται τρίτες χώρες οι οποίες αποσκοπούν να καταστούν ικανές να επηρεάζουν προς όφελός τους αποφάσεις.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις έρευνες επιβεβαιώνουν στους δημοσιογράφους της «Le Soir» τη σοβαρότητα των πληροφοριών που δίνονται με το σταγονόμετρο, καθώς για θέματα που αφορούν πρόσωπα του Κοινοβουλίου ισχύει η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ασυλία και κάθε έρευνα γίνεται υπό άκρα μυστικότητα.

Τα πράγματα είναι ευκολότερα, καθώς στην υπό έρευνα υπόθεση εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα δίχως βουλευτική ασυλία, δηλαδή οι Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, Λούκα Βιζεντίνι και Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα. Οι έρευνες και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς η βελγική Αστυνομία τρέχει να δέσει την υπόθεση πριν από την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, καθώς εκείνες τις ημέρες οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αδειάζουν από ανθρώπους.

Έτσι, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη με τη σύλληψη αρχικά του Φραντσέσκο Τζόρτζι και των υπόλοιπων μελών της κλίκας των Ιταλών και την αποκάλυψη του σκανδάλου. Αυτό που κλονίζει όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συθέμελα είναι η σύλληψη της αντιπροέδρου Εύας Καϊλή, καθώς η αιφνιδιαστική σύλληψη του πατέρα της, αφού έφυγε από ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, έδωσε στις βελγικές Αρχές τη δυνατότητα να παρακάμψουν την ασυλία της, με την Αστυνομία να σπεύδει να ερευνήσει το διαμέρισμά της και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπου ανακαλύφθηκαν ακόμη περισσότερα χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως.
Η όλη υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του «άτεγκτου» εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ που ειδικεύεται στην πάταξη της διαφθοράς ο οποίος μεθοδικά ξεσκεπάζει το σκάνδαλο, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν ενοχοποιεί μόνο του Εμιράτο του Κατάρ, που έδωσε από την αρχή το όνομά του, αλλά και το Μαρόκο και τη Μαυριτανία ως τις χώρες που «πλήρωναν» αδρά προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως τα ηχηρά ονόματα των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Ήδη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «αμαρτωλής» ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος, κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η έρευνα ανοίγεται και σε άλλους αξιωματούχους της ΕΕ. Από την προεδρία της ΕΕ το πρωί της Τετάρτης με μια μικρή προθεσμία για να απαντήσουν εστάλη ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε κάθε γραφείο των επιτρόπων, με το ερώτημα για τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων αν είχαν αλληλοεπιδράσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή την οργάνωση «Fight Impunity»:

«Είχε το μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ;».
Όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες δεν είναι άγνωστα και παράξενα. Εξάλλου πάντα οι Βρυξέλλες υπήρξαν το καταλληλότερο σκηνικό για τα πιο ευφάνταστα αστυνομικά μυθιστορήματα με πλούσια δράση μυστικών πρακτόρων. Η πόλη μπορεί να έχει μόνο 1.000.000 κατοίκους, αλλά φιλοξενεί τις έδρες της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΝΑΤΟ. Και, κατ’ επέκταση, εκατοντάδες ιδρύματα, διάφορες οργανώσεις, πάσης φύσεως λομπίστες κ.λπ.. Όλα αυτά αρκούν για να φανταστεί κανείς την ύπαρξη ενός αδιαφανούς συστήματος στο οποίο το χρήμα και η πολιτική αναμειγνύονται σε ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί μηχανισμοί σίγουρα αδυνατούν να ελέγξουν.

Το Qatargate ήρθε σε μια περίοδο όπου οι επικριτές ή οι αμφισβητίες της Ευρώπης το περίμεναν σαν «μάννα εξ ουρανού». Έχουν προηγηθεί το Brexit, η αδυναμία της ΕΕ να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνειδητοποίηση ότι σε ένα σκηνικό πολεμικής σύγκρουσης η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ουσιαστικά αδύναμη και απόλυτα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, που έχουν πυρηνικά ενταγμένα στο ΝΑΤΟ στο έδαφός της.

Το σκάνδαλο διαφθοράς έρχεται να δώσει ένα ακόμη κτύπημα. Αν το καταριανό λόμπι διεισδύει με τόση άνεση στις Βρυξέλλες, ποιος ξέρει τι μπορούν να κάνουν τόσα αλλά λόμπι, όχι μόνον κρατών, αλλά επιχειρήσεων και «άλλων» συμφερόντων; Και εντέλει η ερώτηση που βγαίνει από τα χείλη κάθε Ευρωπαίου πολίτη, που εξαναγκάζεται με τις αποφάσεις της Ευρώπης να παγώνει τον χειμώνα και να μετρά ευρώ με ευρώ τα χρήματά του για να μπορέσει να ζήσει «αξιοπρεπώς», είναι για τις αμοιβές όλων όσων παρεπιδημούν στις Βρυξέλλες. Τους πληρώνουμε καλά για να μη διαφθείρονται και αυτοί παίρνουν κι άλλα… παράνομα, σε βαλίτσες ή σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών;


Χριστούγεννα στη φυλακή για την Εύα Καϊλή

Tο Δικαστικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο Qatargate μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεμ για ακόμη έναν μήνα (έως τις 22 Ιανουαρίου), οπότε και θα επαναξιολογηθεί εκ νέου η τύχη της από το δικαστικό συμβούλιο, όπως προβλέπει το βελγικό δικαιικό σύστημα. Την ανακοίνωση έκανε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών.

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Η ακρόαση της 44χρονης πολιτικού ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, με τους δικηγόρους της, τον Αντρέ Ριζόπουλο και τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να ζητούν να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι». Ο Αντρέ Ριζόπουλος είχε καταθέσει το αίτημα αυτό με το επιχείρημα ότι η πελάτις του συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε κατηγορία για διαφθορά σε ό,τι την αφορά. Από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος της κυρίας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι η πελάτις του είναι αθώα, καθώς δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν, επίσης, ότι η κυρία Καϊλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ότι δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Στην απόφαση των δικαστών βάρυνε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση ότι με την αποφυλάκισή της και την επιστροφή στο σπίτι της μπορεί να καταστρέψει στοιχεία της έρευνας.

Όπως ενημέρωσε ο ένας εκ των δικηγόρων της, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ίδια δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση σε αυτή την απόφαση, παρότι έχει τη δυνατότητα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης έκανε λόγο για μια απόφαση με πολιτικά και όχι νομικά κριτήρια, σημειώνοντας πως οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ προδίκασαν το αποτέλεσμα, κατηγορώντας τον μάλιστα και για «παράλογες αιτιάσεις», αφού κατά την ακροαματική διαδικασία (σύμφωνα με τον δικηγόρο) αναφέρθηκε σε πιθανότητα «απαγωγής» της Καϊλή από κατασκόπους του Κατάρ. Μάλιστα ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος -μη αντιλαμβανόμενος πιθανόν τη σοβαρότητα της πρότασης- σχολίασε ότι «υπάρχει κίνδυνος να στείλουν οι Καταριανοί στρατεύματα για να καταλάβουν τις Βρυξέλλες και να μπορέσουν να απαγάγουν την κυρία Καϊλή».

Εδώ αρκεί να σημειώσουμε πως αν η κυρία Καϊλή, όπως αποκάλυψε το πρωί της Πέμπτης η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, συνεργάζεται ήδη με τις Αρχές και «έδωσε» αρκετά ονόματα που φέρεται να εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στο ευρωπαϊκό σκάνδαλο, δεν αποκλείεται μια πιθανή «αρπαγή της ωραίας Εύας» από Καταριανούς πράκτορες να είναι ένα πιθανό σενάριο ώστε να μην αποκαλυφθούν άλλα ακόμη πιο «τρανταχτά» ονόματα που εμπλέκονται στο Qatargate.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυρία Καϊλή φέρεται να είπε πως «αρχικά προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, ο οποίος όμως μιλάει μόνο ιταλικά και δεν κατάφερα να τον βρω. Έτσι προσπάθησα να πάρω τηλέφωνο τον Tarabella και μετά την Arena. Μου είπαν πως δεν γνωρίζουν γιατί δεν απαντάει». Εκεί ο δικαστής Michel Claiseto, προκειμένου να την πιέσει για περισσότερες αποκαλύψεις, φέρεται να τη ρώτησε «ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο ονόματα από λομπίστες που τον βοηθούν», και τότε η Εύα Καϊλή δεν δίστασε και αναφέρει τα ονόματα: «Ο Giuseppe Meroni, ο προηγούμενος βοηθός του που εξακολουθεί να τον βοηθά. Ο Davide, δεν γνωρίζω το επώνυμό του, αλλά μπορώ να το δω γιατί εργάζεται εκεί. Η Simona, η Carola και η Francesca. Ο Παντσέρι τους βοήθησε και είχαν κάτι σαν συναλλαγή».
Βοηθοί

«Πιθανόν τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά κάποιων βοηθών» σημειώνει η εφημερίδα: «Του πρώην βουλευτή του PD, Zoggia, και νυν βοηθού του ευρωβουλευτή των Δημοκρατικών Pietro Bartolo, της Carola Bennato, στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Francesca Garbagnati, βοηθού της ευρωβουλευτού Alessandra Moretti».

Στην ερώτηση των δικαστικών αρχών αν ο Παντσέρι τούς πλήρωνε, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε «όχι, μετά το 2019, όταν και δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά».

Στην πίεση που της άσκησε ο δικαστής για το ποιοι βρίσκονται κάτω από τον Παντσέρι, η κυρία Καϊλή φέρεται να ανέφερε «Maria Arena, Marc Tarabella, Andrea Cozolino». Ενώ απάντησε θετικά και σε δύο ονόματα που παρέθεσαν οι Αρχές, τα οποία έχουν και αυτά εμπλοκή. «Ο Moretti και ο ευρωβουλευτής Brando Benifei;», τη ρώτησαν, με την κυρία Καϊλή να λέει ένα λιτό «ναι».

«Δεν ξέρω αν έλαβαν χρήματα από τον Παντσέρι, θα μπορούσαν να έχουν ταξιδέψει στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, να έχουν οργανώσει τις αποστολές του, αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν επίσημες αποστολές, δεν γνωρίζω για κανένα δώρο που μπορεί να έλαβαν», καταλήγει η κυρία Καϊλή, απαντώντας στην ερώτηση για ενδεχόμενο χρηματισμό τους από τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται -κυρίως στις Βρυξέλλες- η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έχοντας προκαλέσει τριγμούς στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ιδίως μετά την πρόταση-βόμβα του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος κάλεσε σε κατάργηση του Ευρωκοινοβουλίου στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς του Qatargate και στην αντικατάστασή του από ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα αποτελείται από εθνικούς αντιπροσώπους…  Παντσέρι

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα να θυμάται την ιστορία του 1922

Μεντβέντεφ: Μόνο το πυρηνικό μας οπλοστάσιο αποτρέπει την κήρυξη πολέμου από τη Δύση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας