9:02 Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Σχολεία: Κλειστά για άλλες δύο εβδομάδες- Προβληματίζει η διασπορά του ιού παρατηρείται και σε νεαρότερες ηλικίες

Σχολεία: Κλειστά για άλλες δύο εβδομάδες- Προβληματίζει η  διασπορά του ιού παρατηρείται και σε νεαρότερες ηλικίες

Για άλλες δύο εβδομάδες θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλη την επικράτεια και οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα παρακολουθούν μαθήματά τους μέσω της  τηλεκπαίδευσης.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη διασπορά του κορωνοϊούκαι σε νεαρότερες ηλικίες, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αφορούν και αρκετά παιδιά ή ακόμη και βρέφη.

Όπως διαμηνυόταν μέχρι πρότινος, το άνοιγμα των σχολείων αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση, μετά το λιανεμπόριο. Πλέον, όμως, με την έξαρση κρουσμάτων και διασωληνώσεων και το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά, τα σχέδια για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων πηγαίνουν αναγκαστικά πίσω.

Ηκαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου είπε σχετικά: «Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας που παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και, μάλιστα, έχουν επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ξέρουμε ότι σε όλες τις ηλικίες – όχι μόνο στα παιδιά – εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα. Επίσης, παρατηρούμε όλοι την καθημερινή επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Δεν έχει αλλάξει η άποψή μας σε σχέση με τα παιδιά», διευκρίνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και προσέθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά σαφώς ακολουθούν την πανδημία και έτσι, έχοντας αυτή τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε και περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, κάτι που είναι αναμενόμενο».

Αναφορικά με το αν θα ανοίξουν πρώτα τα  γυμνάσια ή τα λύκεια και μετά τα δημοτικά η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Αυτό που εμείς κυρίως συζητήσαμε στην Επιτροπή είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, δηλαδή με το να αυξηθεί το testing κυρίως των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών ειδικά του λυκείου και, βέβαια, μας απασχολεί το γεγονός ότι τα λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες βαθμίδες. Τα λύκεια έχουν μείνει κλειστά σχεδόν 5,5-6 μήνες από πέρυσι που ξεκίνησε η πανδημία, τη στιγμή που ξέρουμε ότι ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος διαρκεί 7,5 μήνες, ενώ τα δημοτικά έχουν μείνει περισσότερο χρόνο ανοιχτά». Και κατέληξε ότι αυτές είναι οι σκέψεις της Επιτροπής, αλλά επανέλαβε ότι «δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση», όπως γνωρίζει η ίδια.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι χθες και η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, είχε τονίσει ότι «δεν έχουμε καμία εισήγηση των ειδικών αυτή τη στιγμή για άνοιγμα σχολείων».

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν κλειστά σχολεία και μαθήματα με τηλεκπαίδευση

Τέλος η κα.  Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού είπε: «Ο κυλιόμενος μέσος όρος το 7ημερο είναι 2.100 νέα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 4,5% και στην Αττική στο 7%. Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 20.000 και στην Αττική βρίσκονται τα μισά. Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, δηλαδή οι άνθρωποι που κινούνται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στον Πειραιά ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη επιβάρυνση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Με τι κωδικό (άραγε) πήγαιναν σε στέκι παράνομου τζόγου;

Άγριο έγκλημα στο Κιλκίς: 27χρονος σκότωσε τον 63χρονο θείο του

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας