Την έντονη ανησυχία προκαλεί στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ο εν εξελίξει «πόλεμος» μεταξύ ανθρώπων της νύχτας και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά ατόμων που ενεπλάκησαν στην Greek Mafia.
Τελευταίο θύμα ο Βαγγέλης Ζαμπούνης, του οποίου τη ζωή έσωσε η εμπλοκή του καλάσνικοφ των δραστών της επίθεσης. Οι δράστες έστησαν καρτέρι στον Ζαμπούνη την ώρα που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του στην ακτή Κονδύλη και τον πυροβόλησαν 4 φορές. Οι σφαίρες του πολεμικού όπλου τον βρήκαν σε κοιλιά, χέρι και πόδι. Το όνομά του είχε εμπλακεί σε υποθέσεις εκτελέσεων ανθρώπων της νύχτας, μεταξύ αυτών των οποίων του Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι και του Μανώλη Καραγιάννη στο Παλαιό Φάληρο.
Ο 38χρονος είχε συλληφθεί το 2012 για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών που δρούσε σε Χαϊδάρι, Γλυφάδα και Κορυδαλλό. Μάλιστα, το όνομά του «φιγουράριζε» στη δικογραφία για συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της προέδρου εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή, που δεν εκτελέστηκε ποτέ. Το θύμα της επίθεσης διατηρούσε σχέσεις, ιδιαίτερα στενές, με την Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, που είχε βρεθεί δολοφονημένη με 16 σφαίρες καλάσνικοφ, μέσα στο γκαράζ του σπιτιού της στην Κηφισιά, στις 20 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο Ζαμπούνης διατηρούσε σχέσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με τον πρώην αξιωματικό της ΕΚΑΜ, Σπύρο Παπαχρήστο, που δολοφονήθηκε το ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς του 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Το θύμα της επίθεσης στον Πειραιά ήταν φίλος, σύμφωνα με άνδρες της Ασφάλειας που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο της νύχτας, και με τον Γιώργο Λίτσα, γνωστό στην πιάτσα ως «Μπούμπη», ο οποίος δολοφονήθηκε με πολεμικό καλάσνικοφ τον Απρίλιο του 2018 στους Αγίους Αναργύρους, τη στιγμή που επιχειρούσε να βγει από το αυτοκίνητό του.
Οι Αλβανοί αρνήθηκαν τη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. στις έρευνες
Αρνητικοί από την πρώτη στιγμή στο ενδεχόμενο συνεργασίας με αστυνομικούς από τη χώρα μας προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του Κώστα Κατσίφα ήταν οι Αλβανοί αξιωματούχοι. Με το που έγινε γνωστό το γεγονός του θανάτου του 35χρονου, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησαν, διά μέσου του υπουργείου Εξωτερικών, να αποσταλεί αίτημα προκειμένου κλιμάκιο από τη χώρα μας να μεταβεί στη γειτονική χώρα και να συνδράμει με όλα της τα μέσα στις έρευνες.
Το αίτημα απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Αλβανική Αστυνομία. Οι αρχές της γείτονος ήταν αρνητικές ακόμη και στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νεκροψία – νεκροτομή Έλληνας ιατροδικαστής, αλλά υπό το βάρος των αντιδράσεων της οικογένειας εκάμθησαν οι αντιστάσεις και τη σορό του Κατσίφα εξέτασε ο Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που διαπίστωσε πως ο 35χρονος ομογενής πυροβολήθηκε δύο φορές στην καρδιά από πολεμικό τουφέκιο. Μάλιστα, οι Αλβανοί, θέλοντας να καλύψουν χτυπήματα που έφερε η σορός, δεν δίστασαν να καθαρίσουν και να ράψουν πληγές του θύματος, εξαφανίζοντας ουσιαστικά ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα.
Φλαμούρ Πίσλι
Σε αντίθεση με τους Αλβανούς αξιωματούχους, οι ελληνικές αρχές είχαν συνδράμει από την πρώτη στιγμή στην περίπτωση της πρώτης λεωφοροπειρατείας τον Μάιο του 1999, με δράστη τον 25χρονο τότε Φλαμούρ Πίσλι. Ο Φλαμούρ είχε αποβιβαστεί στο λεωφορείο που θα τον μετέφερε από το χωριό Κάτω Σχολάρι στη Θεσσαλονίκη. Όταν οι πόρτες του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν ακόμη 13 επιβάτες έκλεισαν, ο Αλβανός εμφάνισε δύο χειροβομβίδες και ένα καλάσνικοφ. Ο Φλαμούρ απαίτησε 50 εκατομμύρια δραχμές τότε και ζήτησε να πάει το λεωφορείο στην Αλβανία. Οι ελληνικές αρχές, κατόπιν επικοινωνίας με τις αλβανικές, δέχτηκαν τους όρους του Φλαμούρ, θεωρώντας ότι οι αστυνομικοί της γείτονος θα γνώριζαν πώς θα χειριστούν την περίπτωση. Πρακτικά αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς όταν το λεωφορείο έφτασε έξω από το Ελμπασάν, ο 25χρονος πέταξε έξω από το όχημα τη χειροβομβίδα, με τους Αλβανούς αστυνομικούς να τους περικυκλώνουν. Αρχικά τους ζήτησαν να παραδοθεί, όταν δεν το έκανε άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τον Φλαμούρ Πίσλι, αλλά και τον άτυχο Γιώργο Κουλούρη, που βρισκόταν δίπλα του και είχε επιφορτιστεί με την καταμέτρηση των χρημάτων από τον Αλβανό κακοποιό.
Οι εισαγόμενοι εκτελεστές με το καλάσνικοφ
Οι αξιωματικοί της ασφάλειας του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, που έσπευσαν στην ακτή Κονδύλη το βράδυ της Τρίτης, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τον «πρόχειρο» τρόπο δράσης των ατόμων που πυροβόλησαν κατά του Βαγγέλη Ζαμπούνη. Οι δράστες, μετά την εμπλοκή του καλάσνικοφ, απομακρύνθηκαν από το σημείο άμεσα, ενώ συνήθως οι επαγγελματίες εκτελεστές λαμβάνουν υπ’ όψιν κάθε ενδεχόμενο και έχουν ένα εφεδρικό πιστόλι για «να τελειώσουν τη δουλειά». Αφού έφυγαν από το σημείο με αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από την περιοχή των Αμπελοκήπων και έφερε πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε όχημα ιδίου τύπου και χρώματος, πήγαν λίγα μέτρα πιο μακριά και το έκαψαν. Συγκεκριμένα, το πυρπόλησαν στη συμβολή των οδών Αιτωλικού και Μήλου. Μάλιστα, μέσα στο όχημα άφησαν και το καλάσνικοφ με το οποίο έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Ζαμπούνη, δείγμα βιασύνης και ερασιτεχνισμού. Οι δράστες εκτιμάται πως είναι εισαγόμενοι εκτελεστές, που έφτασαν στην Ελλάδα για να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου κατά του Ζαμπούνη και έχουν ήδη αναχωρήσει προς κάποια χώρα, πιθανότατα των Βαλκανίων.
Βαγγέλης Ζαμπούνης
Ο Βαγγέλης Ζαμπούνης μετά την αρχική μεταφορά του στο Τζάνειο για την παροχή πρώτων βοηθειών, υπέγραψε με δική του ευθύνη προκειμένου να πάρει εξιτήριο. Στη συνέχεια εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Νέο Φάληρο, με αστυνομικούς να εκτιμούν πως η κίνησή του αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία η πρόσβαση οπουδήποτε «ανεπιθύμητου επισκέπτη» είναι εφικτή, εν αντιθέσει με το ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου η πρόσβαση είναι πλήρως ελεγχόμενη.
πηγή: ΜΠΑΜ