13:14 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σειρά νομοθετημάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών

Σειρά νομοθετημάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών

Σειρά νομοθετημάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πρόοδο που επιτύχαμε σε μία σειρά από σημαντικές νομοθετικές προτάσεις.

Η πρόοδος αυτή μας δίδει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας να φτάσουμε και σε οριστικές συμφωνίες», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαρτίου.

Το Συμβούλιο προχώρησε στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Διαταγής Διατήρησης Λογαριασμού. Ο Κανονισμός αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανάκτησης διασυνοριακών οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις, ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των κρατών-μελών το ότι δίδεται στους πολίτες και επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ένα δικονομικό εργαλείο που θα εξασφαλίζει την ταχεία και αποτελεσματική ανάκτηση των διασυνοριακών οφειλών», επεσήμανε ο κ. Αθανασίου.

Στις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας συγκαταλέγεται και η έγκριση από το Συμβούλιο της Οδηγίας για την καταπολέμηση της παραχάραξης και της κιβδηλείας του ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Με την Οδηγία ενισχύεται η προστασία του Ευρώ και των άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και διευκολύνεται η συνεργασία των αρμόδιων αρχών για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής δραστηριότητας.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής απασχόλησε επίσης τους Υπουργούς Δικαιοσύνης των χωρών της Ένωσης.

Ο νέος θεσμός θα είναι αρμόδιος μόνον για περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. «Η Προεδρία θα επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή επεξεργασία του φακέλου», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Ένα από τα πιο δύσκολα νομοθετήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελληνική Προεδρία στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία θεσπίστηκε το 1995.

«Η Προεδρία αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο στην επεξεργασία του νομοθετήματος», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Ελληνική Προεδρία ενημέρωσε τους Υπουργούς Δικαιοσύνης σχετικά με την πορεία των εργασιών της νομοθετικής πρότασης Κανονισμού περί των Διαδικασιών Αφερεγγυότητας.

Η θέσπιση του Κανονισμού θα καταστήσει τις διαδικασίες αφερεγγυότητας ταχύτερες και αποτελεσματικότερες και θα ανταποκριθεί στην ανάγκη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση.

«Είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να δοθεί σε τίμιους επιχειρηματίες μια δεύτερη ευκαιρία. Επιθυμούμε να επιτύχουμε τελική συμφωνία επί του νομοθετήματος πριν το τέλος της εξάμηνης θητείας μας», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στο πλαίσιο του Συμβουλίου σε μία σύντομη προφορική παρουσίαση του Πίνακα Αποτελεσμάτων για το 2014 στον τομέα της δικαιοσύνης (Justice Scoreboard).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης μέσω της παροχής συγκριτικών στοιχείων για τη λειτουργία των δικαστικών συστημάτων.

Τα κράτη-μέλη αντέδρασαν στην πρωτοβουλία της Επιτροπής εγκρίνοντας σχέδιο Συμπερασμάτων για τα συστήματα Αστικής και Εμπορικής Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση των συστημάτων δικαιοσύνης είναι η ποιότητα της λειτουργίας τους και όχι μόνο, ή κυρίως, ποσοτικά κριτήρια. Τα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Ως εκ τούτου, η σύγκριση είναι μια δύσκολη υπόθεση», παρατήρησε ο κ. Αθανασίου.
 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας