4:04 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σκωτσέζικο ντους στις διερευνητικές από τον Ερντογάν

Σκωτσέζικο ντους στις διερευνητικές από τον Ερντογάν

κινήσεων, καθώς με τις νέες δηλώσεις του αποκαλύπτει την πραγματική τακτική της Αγκυρας, να μετατρέψει τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ως διαδικασία επιβολής των τουρκικών θέσεων και διεκδικήσεων.

Του Νίκου Βασιλειάδη
Σε αχαρτογράφητα νερά η διαδικασία προσέγγισης µε την Τουρκία µετά το ξέσπασµα του Σουλτάνου

Η αναφορά του Ερντογάν στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λευκωσία και στην διατύπωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό της πάγιας και σταθερής θέσης της χώρας μας για επιδίωξη λύσης ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, αλλά και ο χαρακτηρισμός ως «πρόκληση» όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε ελληνικά νησιά, χωρίς να ζητήσει την… άδεια της Τουρκίας μαρτυρούν ένα σοβαρό πρόβλημα για το πώς η άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται τον διάλογο.

Η στόχευση

Είναι ηλίου φαεινότερο πως σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές και την πενταμερή για το Κυπριακό, η στόχευση του Τούρκου Προέδρου είναι η εξής: Επιδιώκει να φέρει τις δυο αυτές διαδικασίες στα μέτρα του μετατρέποντας την πρώτη σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα του συνόλου των διεκδικήσεων της Τουρκίας και τη δεύτερη σε μία διαδικασία που καταργεί τη μέχρι τώρα πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής ένωσης από ∆ιζωνική Συνομοσπονδία, στη λύση των δυο κρατών που εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Η έντονη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρείται ούτε αυθόρμητη ούτε τυχαία. Και για τα δύο μείζονα θέματα σκοπός του Ερντογάν εφόσον βλέπει ότι οι εξελίξεις δεν εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της Άγκυρας, είναι να αναγκάσει με αυτές τις δηλώσεις την Ελλάδα και την Κύπρο να απέχουν από τις συνομιλίες δείχνοντας παράλληλα πως η Τουρκία παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου.

Όμως και οι περιφερειακές εξελίξεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν δίστασε να επιτεθεί και πάλι με προσβλητικό τρόπο στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν λίγη ώρα αφότου είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Ι. Καλίν με τον διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου προέδρου, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών.

Αυτό προφανέστατα είναι απόρροια της διαπίστωσης πως το θέμα της Λιβύης για την Τουρκία δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε, αφού η εκλογή του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού και η όλη διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης στη χώρα προϋποθέτει την αποχώρηση και των τουρκικών δυνάμεων.

«Αγκάθι»

Εξάλλου, δεν μπορεί να ελπίζει ούτε σε μία χείρα βοηθείας από την Ουάσιγκτον, καθώς η υπόθεση των κυρώσεων λόγω των S-400 δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε, με τις ΗΠΑ να επιμένουν να εγκαταλείψει το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, κλείνοντας φαινομενικά την πόρτα σε μια προσφορά διαπραγμάτευσης που έκανε η Άγκυρα αλλά και να εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος περί διχοτόμησης του νησιού. Αλλά για τον Ερντογάν, ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι βλέπει μια σειρά χώρες που τις έχει μετατρέψει ο ίδιος σε στρατηγικούς αντιπάλους της Τουρκίας, όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ και χώρες που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στις περιφερειακές ηγεμονικές βλέψεις του, όπως η Ιορδανία και το Ιράκ, να συζητούν για περιφερειακή συνεργασία και επιδίωξη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή που ο ίδιος θεωρεί χώρο ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Άγκυρας όπως κατέληξε το Φόρουμ Φιλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη πρόσφατη συνέντευξη του στον Αλεξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ μπορεί να αποκάλυψε ότι περιμένει από τον Ταγίπ Ερντογάν μια απάντηση για μία συγκεκριμένη ημερομηνία, την οποία έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, αλλά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον αυτών των διμερών συναντήσεων κάνοντας με έμμεσο αλλά ξεκάθαρο τρόπο σαφές ότι η Ελλάδα δε θα θελήσει να παραμείνει σε μία διαδικασία, με την Τουρκία να επιμένει στη στρατηγική της έντασης.

«Πάγωμα»

Εξάλλου, όπως όλοι γνωρίζουν, το ίδιο έχει συμβεί στο κοντινό παρελθόν και δεν αποκλείεται να ξαναγίνει και οι γύροι των διερευνητικών να σταματήσουν με τις σχέσεις των δύο χωρών να επιστρέφουν σε ένα σημείο που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα υπάρχει τεταμένη κατάσταση αλλά ούτε και συζήτηση επί της ουσίας των δύο θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), πάντα στη βάση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου. Ή επιστροφή σε ένα άλλο απευκταίο σενάριο παρόμοιο με αυτό των εντάσεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που πρόσφατα απασχόλησε όχι μόνον την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες με το ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης στην εκτίμησή του αυτή περιέγραψε την επόμενη μέρα μετά από το ναυάγιο των επαφών με υπαιτιότητα της Τουρκίας, προς απογοήτευση των Γερμανών και των λοιπών συμμάχων τους που δεν θέλουν να βάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ώστε να συνεχίσουν μαζί της τις business as usual που την προμηθεύουν με όπλα και δεν θα είναι σε θέση να παραβλέψουν ότι το γεγονός αυτό τους εκθέτει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Ερντογάν

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλάους Ρέγκλινγκ: “Βλέπουμε θετικά το αίτημα της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το ΔΝΤ”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας