15:14 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Σόιμπλε: Δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν κι άλλες χώρες από την ΕΕ στην περίπτωση ενός Brexit

Σόιμπλε: Δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν κι άλλες χώρες από την ΕΕ στην περίπτωση ενός Brexit

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα αποχώρησης κι άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit.

«Δεν μπορείς να το αποκλείσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό σύμφωνα με την προδημοσίευση μέρους της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται αύριο (11/6).

«Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;» διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι, εάν η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που θα αποχωρούσε από την ΕΕ, ο ίδιος δεν θα ανησυχούσε για την ύπαρξη της ΕΕ: «Εάν υπάρξει ανάγκη, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία».

Είπε ότι το αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση –το οποίο διατύπωσαν κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί– δεν συνιστά απάντηση στο Brexit. Δήλωσε ότι ακόμα κι αν μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, «χρειάζεται να το αντιληφθούμε αυτό ως προειδοποίηση και ως στοιχείο αφύπνισης για να μην συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον τρόπο που κάναμε εώς τώρα».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα υποστεί οικονομικές επιπτώσεις εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δεδομένου ότι έχει στενές διασυνδέσεις με άλλες χώρες-εταίρους, ανέφερε το περιοδικό.

«Θα ήταν θαύμα εάν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είχε καθόλου οικονομικά μειονεκτήματα», δήλωσε ο Σόιμπλε σύμφωνα με το περιοδικό.

Είπε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε χώρες-εταίρους, αλλά ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν αυτές τις συνέπειες: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τους κινδύνους».

Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία, σε περίπτωση Brexit: «Για αυτό, η χώρα θα χρειαστεί να εμμείνει στους κανόνες της ένωσης, από την οποία τώρα θέλει να αποχωρήσει».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας