13:20 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Στη φυλακή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών του Νικολά Σαρκοζί

Στη φυλακή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών του Νικολά Σαρκοζί

Σε φυλακή της Γαλλίας οδηγήθηκε ο Κλοντ Γκεάν, πρώην «δεξί χέρι» του Νικολά Σαρκοζί, επειδή δεν τήρησε τους όρους του ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής που του επιβλήθηκε το 2017, όταν καταδικάστηκε για υπεξαίρεση.

Ο 76χρονος, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επί Σαρκοζί, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Τον Ιανουάριο του 2017 ο Γκεάν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών, το ένα με αναστολή, γιατί κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση κονδυλίων που προορίζονταν για την αστυνομία, τα οποία έπαιρνε ο ίδιος και άλλα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Γκεάν- που διετέλεσε προσωπάρχης του Σαρκοζί και υπουργός Εσωτερικών από το 2011 έως το 2012, έκανε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε το 2019.

Τον προηγούμενο μήνα το Εφετείο ανακάλεσε μέρος του ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής που του είχε επιβληθεί και την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, κρίνοντας ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε κάνει τις απαραίτητες πληρωμές για την καταβολή του προστίμου και των αποζημιώσεων που είχε αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Ο οικονομικός εισαγγελέας εκτίμησε ότι είχε επιστρέψει «μόνο το 36%» των περίπου 190.000 ευρώ που είχε καταχραστεί από τα δημόσια ταμεία. «Πληρώνει ότι μπορεί, δηλαδή 3.000 ευρώ τον μήνα. Δεν έχει κρυμμένα χρήματα, οπότε δεν μπορεί να πληρώσει περισσότερα», υποστήριξε ο δικηγόρος του, Μπουσέ Ελ Γκοζί. Συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσει να πετύχει διακανονισμό και εξέφρασε ανησυχία για την υγεία του 76χρονου.

Ο Γκεάν κρίθηκε ένοχος το 2017 ότι διαχειριζόταν ένα κρυφό κονδύλι ύψους 210.000 ευρώ όταν ήταν προσωπάρχης του τότε υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Ο αρχηγός της αστυνομίας εκείνης της εποχής, Μισέλ Γκαουντί, του έδινε 10.000 ευρώ σε μετρητά κάθε μήνα, από τον προϋπολογισμό της αστυνομίας. Ο Γκεάν κρατούσε τα μισά για τον εαυτό του και τα υπόλοιπα τα έδινε ως μπόνους σε τρία μέλη του προσωπικού.

Επίσης, έχει κριθεί ένοχος για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, σχετικά με την πώληση έργων τέχνης σε δικηγόρο από τη Μαλαισία. Επιπλέον, είναι υπό έρευνα για εμπλοκή στη φερόμενη παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007.

Με πληροφορίες από AFP

Διαβάστε ακόμη

Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται κάθε ευθύνη, καταθέτοντας στη δίκη του για την υπόθεση Πυγμαλίων

Αντιμέτωπος με την φυλακή ο Νικολά Σαρκοζί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας