6:44 Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Στις δικαστικές αίθουσες η εξαφάνιση 502 Ρομά

Στις δικαστικές αίθουσες η εξαφάνιση 502 Ρομά

Η «περίεργη» υπόθεση εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης, οχτώ χρόνια μετά την αρχειοθέτησή της. Οι δικαστικές αρχές είναι έτοιμες ν’ ανοίξουν εκ νέου το φάκελο της «μυστηριώδους» αυτής υπόθεσης εφόσον προσκομιστούν από οποιονδήποτε πολίτη ή φορέα νέα στοιχεία, μετά τη χθεσινή παρέμβαση στη Βουλή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.

Η εξαφάνιση των 502 από τα 661 παιδιά του δρόμου Αλβανών Ρομά που είχαν τοποθετηθεί την περίοδο 1998-2002 στο ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας και το 2004. Ωστόσο, από την ποινική προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργηθεί τότε δεν προέκυψαν στοιχεία διάπραξης αξιοποίνων πράξεων με αποτέλεσμα η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο το 2005, πράξη την οποία επικύρωσε και εισαγγελέας Εφετών.

Οχτώ χρόνια μετά όμως οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί ξεσκονίζουν και πάλι τα στοιχεία της υπόθεσης αναμένοντας οιαδήποτε συγκεκριμένη καταγγελία προκειμένου να προχωρήσουν σε νέα έρευνα και στον καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων έχει ζητήσει να συνεργαστεί η χώρα μας με τις αλβανικές αρχές, με στόχο να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να διερευνηθούν αυτές οι περιπτώσεις, καθώς και να καταλογισθούν οι όποιες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, πριν η πάροδος του χρόνου δημιουργήσει δυσκολίες στην εξακρίβωση των γεγονότων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, σύμφωνα με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα αυτό αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, με αφορμή τις παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων την 1η Ιουνίου 2012 η οποία μεταξύ άλλων εξέφραζε την ανησυχία της για το περιστατικό.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας