10:28 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Στο εδώλιο οκτώ άτομα για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Στο εδώλιο οκτώ άτομα για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Για την απάτη «μαμούθ» εκατομμυρίων ευρώ στο ΙΚΑ Καλλιθέας θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στις 22 Ιουλίου οκτώ άτομα που κατηγορούνται ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το υπ’ αρ. 1279/2013 βούλευμά του δείχνει το εδώλιο του κατηγορουμένου σε έξι γυναίκες υπαλλήλους του ΙΚΑ και τους συζύγους δύο εξ’ αυτών που φέρονται πως αποτελούσαν τα μέλη του κυκλώματος το οποίο χορηγώντας «μαϊμού» επιδόματα κατάφερε να αποκομίσει κέρδη που ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Το δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει να δικαστούν με απευθείας κλήση τους: Ελένη Μπουραζάνη, Χριστίνα Πατεράκη (αδελφή του εμπλεκόμενου στην υπόθεση πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, Γιώργου Πατεράκη), Χρυσούλα Φέρρα, Μυρσίνη Θωμάκου, Χριστίνα Σουρίδη, Κων/νο Καραΐσκος (σύζυγο της Ε. Μπουραζάνη), Παναγιώτη-Αλέξανδρο Αιματίδη (σύζυγο της Χρυσούλας Φέρρα) και την Περσεφόνη Νασοπούλου. Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι μεταξύ άλλων: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη.

Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε το 2003 και διήρκεσε περίπου 9 χρόνια, έως το 2112. Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται πως ήταν η Ελένη Μπουραζάνη Μάλιστα, την ώρα που είχαν εισβάλει στο σπίτι της οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας ο σύζυγός της προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας από το παράθυρο και κρατώντας στα χέρια του ένα κουτί (Pampers) που περιείχε ένα εκατομμύριο ευρώ. Ηγετικό ρόλο ωστόσο είχε και η Χριστίνα Πατεράκη που μαζί με τις υπόλοιπες συναδέλφους της στα τμήματα Μητρώου, Παροχών και Οικονομικού του ΙΚΑ Καλλιθέας έστησαν ένα άρτια οργανωμένο σχέδιο χορηγώντας σε συγγενείς και φίλους τους επιδόματα τα οποία δεν δικαιούνταν ή χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ασφαλισμένων που οι ίδιοι δεν γνώριζαν τίποτα εισέπρατταν οι ίδιοι τα χρήματα.

Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού, κουνιάδοι, ξαδέλφια, θείοι και όσοι ακόμη είχαν έστω και μια απλή γνωριμία με τα μέλη του κυκλώματος εμφανίζονται ως αποδέκτες επιδομάτων του ΙΚΑ ενώ στη δικογραφία καταγράφονται ακόμη και περιπτώσεις τοκετών από άγαμες ακόμη και… ηλικιωμένες. Τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν επιδόματα μητρότητας σε γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, αλλά και επιδόματα νοσοκομειακής περίθαλψης σε μη ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι μάλιστα ποτέ δεν νοσηλεύτηκαν. Επίσης, επιδόματα ασθενείας σε ανασφάλιστους ή εργαζομένους, οι οποίοι όμως κατά τη διάρκεια που εμφανίζονταν ως ασθενείς βρίσκονταν κανονικά -ως εκ θαύματος- στην εργασία τους. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές, το πεδίο δράσης των κατηγορουμένων είχε τρεις άξονες. Πρώτον, τους ασφαλισμένους συνεργούς τους, οι οποίοι τους απέδιδαν μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, δεύτερον, τα πρόσωπα στα οποία ερήμην τους οι κατηγορούμενοι εξέδιδαν τις επίμαχες παροχές διανέμοντας τα χρήματα μεταξύ τους και τρίτον, τους ασφαλισμένους που πείθονταν από τους κατηγορουμένους να τους δώσουν τα στοιχεία τους για τις παράνομες παροχές, λαμβάνοντας βέβαια και αυτοί με τη σειρά τους ένα μέρος των χρημάτων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, σε μία μόνο περίπτωση οι κουμπάροι της κατηγορούμενης Χριστίνας Πατεράκη εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κατά καιρούς από διάφορες παροχές συνολικά 404.000 ευρώ! Κουμπάρα της κατηγορούμενης Χριστίνας Πατεράκη εισέπραξε το ποσό των 116.900 ευρώ για έναν τοκετό που δεν υφίσταται, ενώ σε άλλη περίπτωση ανιψιά της Ελένης Μπουραζάνη εισέπραξε το ποσό των 72.736 ευρώ για τέσσερις τοκετούς, ενώ έχει ένα παιδί. Φίλη των κατηγορουμένων έλαβε το ποσό των 105.741 ευρώ για εικονικούς τοκετούς (είχε μόνο ένα παιδί), ενώ σε εξαδέλφη δόθηκαν 114.548 ευρώ χωρίς να είναι ασφαλισμένη.

Σε άλλη ξαδέλφη χορηγήθηκαν 121.403 ευρώ για επιδόματα ασθενείας και μητρότητας, ενώ ήταν υγιής και άτεκνη, και σε αδελφό 49.551 ευρώ χωρίς παραστατικά. Άλλος συγγενής εισέπραξε το ποσό των 186.567 ευρώ για… πολλαπλούς τοκετούς, ενώ έχει μόνο δύο παιδιά, όπως και η Δ.Π. που πήρε το ποσό των 55.655 ευρώ για πέντε τοκετούς, ενώ είναι άγαμη και άτεκνη. Γνωστή της Πατεράκη, που ήταν πολύτεκνη αλλά δεν… το γνώριζε, πήρε 105.000 ευρώ, ενώ και η κόρη της Ελένης Μπουραζάνη, που είναι άγαμη και άτεκνη, πήρε επίδομα τοκετού 6.000 ευρώ! Σε ανιψιό χορηγήθηκαν 89.260 για έναν τοκετό, ενώ είναι άγαμος.

Ακόμη και γνωστή τραγουδίστρια, είχε πέσει, σύμφωνα με την αστυνομία, θύμα της απάτης που είχαν στήσει οι κατηγορούμενοι. Χρησιμοποιώντας εν αγνοία της τραγουδίστριας τα στοιχεία της, με πλαστά παραστατικά άνοιξαν οι εμπλεκόμενοι καρτέλα για τη χορήγηση παροχών-μαϊμού, προκειμένου να μπαίνουν στις τσέπες του κυκλώματος μεγάλα χρηματικά ποσά.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας