2:54 Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Στο κόκκινο η Αττική: Ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια - Click away & ραντεβού για τα καταστήματα - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Στο κόκκινο η Αττική: Ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια - Click away & ραντεβού για τα καταστήματα - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Νέα μέτρα ισχύουν από αύριο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας εξ αιτίας της επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα που θα φέρουν ακόμη σκληρότερα μέτρα.

Τα νέα μέτρα συγκεκριμενοποίησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Αν δεν τα καταφέρουμε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λάβει πιο αυστηρά μέτρα» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε σε κεντρικούς δρόμους προκαλούν μεγάλη ανησυχία και δεδομένου ότι η Αττική περνάει την ‘κόκκινη ζώνη’ είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε επιπλέον μέτρα. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα είναι με βάση την επιδημιολογική εικόνα σήμερα, αν ανά πασά στιγμή αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο, ελπίζουμε, ή το χειρότερο οι αποφάσεις θα επαναξιολογηθούν» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Τα μέτρα έχουν ληφθεί με γνώμονα να σταματήσει η πανδημία αλλά να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα» εξήγησε.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα μέτρα, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:

Στις «κόκκινες» περιοχές τα καταστήματα επιστρέφουν στη διαδικασία click away και click inside δηλαδή με ραντεβού. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από αύριο (30/1).
Ανοίγουν τα γυμνάσια σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ενώ τα λύκεια θα επαναλειτουργήσουν μόνο στις περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες». Άρα δεν θα ανοίξουν στην Αττική.

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα ανοίξουν όπως προβλέπονταν και στη σχετική απόφαση την 1η Φεβρουαρίου, αλλά όχι στις «κόκκινες» περιοχές.

Θα παραμείνουν ανοιχτά τα κομμωτήρια, αλλά και τα σημεία περιποίησης νυχιών με ραντεβού.

Οι μετακινήσεις στις «κόκκινες» περιοχές θα απαγορεύονται από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική, που η απαγόρευση θα ξεκινά στις 9 το βράδυ, όπως ισχύει.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Αναλυτικά, στην αγορά θα ισχύσουν τα εξής από αύριο Σάββατο:

Λιανικό Εμπόριο
Στις περιοχές επαυξημένου («κόκκινες») κίνδυνου:

Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μόνο με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).

Επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).
Υπηρεσίες

Λειτουργία μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την επικράτεια

Κομμωτήρια-Κουρεία

Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ

Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών

ΚΤΕΟ

ΟΠΑΠ (εκτός περιοχών επαυξημένου κινδύνου)

Μέτρα Λειτουργίας Λιανικού Εμπορίου με την μέθοδο “click away” στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου

Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Έναρξη λειτουργίας από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8μ.μ.

Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής) και παραλαβή από έναν (1) πελάτη και από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.

Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση – ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής.

Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).
Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεωργιάδης: Το λιανεμπόριο δεν θα κλείσει ακόμη και αν μπει στο κόκκινο η Αττική

Κορωνοϊός: Ολοταχώς προς τετραψήφια κρούσματα – 941 νέα κρούσματα, 260 οι διασωληνωμένοι και 22 νέοι θάνατοι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας