13:47 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

"Στο...πόδι" όλο το Ιράν για το ματς με τις ΗΠΑ

"Στο...πόδι" όλο το Ιράν για το ματς με τις ΗΠΑ

Οι οικογένειες των διεθνών του Ιράν που συμμετέχουν στο Μουντιάλ απειλούνται με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν οι ποδοσφαιριστές δεν «συμπεριφερθούν όπως πρέπει» ενόψει του αγώνα με τις ΗΠΑ την Τρίτη, δήλωσε στο CNN πηγή που ασχολείται με την ασφάλεια των αγώνων.

Μετά την άρνηση των Ιρανών παικτών να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο στον εναρκτήριο αγώνα τους με την Αγγλία στις 21 Νοεμβρίου, η πηγή είπε ότι οι παίκτες κλήθηκαν σε συνάντηση με μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η πηγή ανέφερε πως τους είπαν ότι οι οικογένειές τους θα αντιμετώπιζαν «βία και βασανιστήρια» εάν δεν έψαλλαν τον εθνικό ύμνο ή αν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε πολιτική διαμαρτυρία κατά της Τεχεράνης. Οι Ιρανοί διεθνείς τραγούδησαν κανονικά τον ύμνο της πατρίδας τους στον αγώνα της περασμένης Παρασκευής με την Ουαλία.

Υπό στενή παρακολούθηση
Η ίδια πηγή, η οποία παρακολουθεί στενά τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν οι οποίες δρουν στο Κατάρ κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είπε ότι δεκάδες αξιωματικοί από τους Φρουρούς της Επανάστασης έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των Ιρανών ποδοσφαιριστών, που δεν επιτρέπεται να συναναστρέφονται με άτομα έξω από την ομάδα ή να συναντώνται με ξένους.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός Ιρανών αξιωματικών ασφαλείας στο Κατάρ που συλλέγουν πληροφορίες και παρακολουθούν τους παίκτες», είπε η πηγή.

Στους παίκτες, είπε η πηγή, είχαν υποσχεθεί «δώρα και αυτοκίνητα» πριν από τον αγώνα με την Αγγλία, αλλά στη συνέχεια στράφηκαν στις απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους μετά την άρνηση της ομάδας να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο.

Στημένοι οπαδοί στις κερκίδες
«Στο παιχνίδι εναντίον της Ουαλίας, το καθεστώς έστειλε εκατοντάδες δήθεν οπαδούς στην εξέδρα για να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση υποστήριξης και εύνοιας μεταξύ των οπαδών. Για το επόμενο παιχνίδι εναντίον των ΗΠΑ, το καθεστώς σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των θεατών αυτών σε χιλιάδες», αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες στο αμερικανικό μέσο.

Ο αγώνας του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξαχθεί στις 9 το βράδυ της Τρίτης, ώρα Ελλάδος.

Το Ιράν συμμετέχει στο Μουντιάλ υπό τη σκιά της εσωτερικής αναταραχής. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται επί μήνες και συγκλονίζουν όλη τη χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη πολιτική κρίση εδώ και 40 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν: Περισσότεροι από 300 νεκροί, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης

«Η παράσταση τελείωσε»: Ιρανές ηθοποιοί διαμαρτύρονται χωρίς μαντίλα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας