4:51 Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για τις περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για τις περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και άλλοι τρεις σύλλογοι με αίτηση ακύρωσης της εγκυκλίου του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου που προκαλεί δραματικές περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Το Δίκτυο ζητεί να κριθεί αντισυνταγματική η παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, εγκύκλιος, υπενθυμίζοντας ότι προβαίνει σε μια αυθαίρετη ερμηνεία παλιότερου ασφαλιστικού νόμου, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, με την οποία θα χορηγείται μόνο μία εθνική σύνταξη για όσους είναι δικαιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος και εκ μεταβίβασης περισσότερων συντάξεων.

“Πάνε με μια εγκύκλιο να αλλάξουν διάταξη νόμου που εφαρμόστηκε εντελώς διαφορετικά επί πεντέμισι χρόνια! Διάταξη νόμου που την είχε αποδεχθεί μέχρι και η τρόικα! Πρόκειται για καθαρή ληστεία” σημειώνει το Δίκτυο, προσθέτοντας ότι θα αντισταθεί με κάθε μέσο στη νέα λυσσαλέα επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Να θυμίσουμε ότι με την εγκύκλιο Τσακλόγλου όσοι λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος και εισπράττουν συντάξεις χηρείας και όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις θα χάσουν την εθνική σύνταξη που λάμβαναν έως τώρα. Όπως εκτιμά το Δίκτυο, το μέτρο αυτό επιβαρύνει περίπου 170.000 δικαιούχους, με ετήσιο κόστος στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη θα επιβαρύνει και όλους τους νέους συνταξιούχους που θα προκύπτουν εφεξής και οι οποίοι θα ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι μια εθνική σύνταξη (384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης), ειδικά για τις συντάξεις χηρείας μπορεί να φτάνει έως τα 268 ευρώ και όταν υπάρχουν δύο συντάξεις χηρείας χάνουν έως και 412 ευρώ. Τώρα, με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, τα ποσά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν για χιλιάδες συνταξιούχους.

Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι δεν θα δεχτεί καμία άλλη περικοπή σύνταξης, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην την εφαρμόσει.

Διαβάστε ακόμη

Ποδαρικό το 2022 με κόψιμο 30% στις συντάξεις χηρείας

e-ΕΦΚΑ Συντάξεις χηρείας: Στις 15 Ιουνίου οι επιστροφές των περικοπών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας