7:59 Κυριακή 28 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στυτική δυσλειτουργία προκαλούν κάποια φάρμακα

Στυτική δυσλειτουργία προκαλούν κάποια φάρμακα

Οι βενζοδιαζεπίνες, γνωστά ηρεμιστικά, καθώς και συγκεκριμένα παλαιότερης γενιάς αντικαταθλιπτικά σχετίζονται με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BJU International.

Εν αντιθέσει πάντως με άλλες μελέτες, η έρευνα του Δρ Βαραντ Κουπελιαν από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Νέας Αγγλίας στην Μασαχουσέτη δεν εντόπισε αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες που έπαιρναν αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης είναι παράγοντες κινδύνου ανδρικής ανικανότητας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει τα ίδια τα φάρμακα, ειδικά όταν ένας άνδρας παίρνει αρκετά διαφορετικά σκευάσματα, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Για να μελετήσει περαιτέρω τη σχέση με συγκεκριμένα σκευάσματα, ο Δρ Κουπελιαν συνομίλησε με 2.301 άνδρες σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και την σεξουαλικής τους λειτουργικότητα.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ως στυτική δυσλειτουργία ορίστηκε ένα σκορ 17 ή χαμηλότερο σε μια κλίμακα 25 βαθμών, σχετικά με την αυτό-εκτίμηση της σκληρότητας της στύσης, της ικανοποίησης και της αξιοπιστίας.[/quote_text]

Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες έπασχε από στυτική δυσλειτουργία. Μεταξύ 60 ανδρών που έπαιρναν ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό τον τελευταίο μήνα, σχεδόν οι μισοί είχαν επίσης στυτική δυσλειτουργία. Αντίθετα, μόνο το ένα τέταρτο των ανδρών που δεν έπαιρνε τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό υπέφερε από ανικανότητα.

Στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνονται η αμιτρυπτυλίνη, η κλομιπραμίνη, η ιμιπραμίνη και η προτριπτυλίνη.

Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία, όπως η ηλικία και η καρδιακή νόσος, ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που παίρνουν αυτά τα φάρμακα έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ανικανότητα.

Οι άνδρες που παίρνουν βενζοδιαζεπίνες, όπως η διαζεπάμη, η αλπραζολάμη, η κλοναζεπάμη και η λοραζεπάμη, για την αντιμετώπιση του άγχους, επίσης διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας.

Εξάλλου όπως οι συμμετέχοντες που έπαιρναν τρικυκλικά, έτσι και μισοί από τους άνδρες που έπαιρναν βενζοδιαζεπίνες τον τελευταίο μήνα είχαν στυτική δυσλειτουργία, εν αντιθέσει με το ένα τέταρτο αυτών που δεν έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Από τη μελέτη δεν προκύπτει αν οι δραστικές ουσίες προκαλούν την σεξουαλική διαταραχή, αν η στυτική δυσλειτουργία συντελεί στην ψυχική διαταραχή ή αν οι δύο καταστάσεις έχουν κοινή υποκείμενη αιτία.

Πάντως όπως προαναφέρθηκε οι άνδρες που έκαναν αντιϋπερτασική αγωγή δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, κάτι που δεν περίμεναν οι ερευνητές. Επίσης οι άνδρες που έπαιρναν αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν είχαν υψηλότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι επιστήμονες πάντως συστήνουν τη ερμηνεία των αποτελεσμάτων με προσοχή μέχρι να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας