0:04 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συµµαχία AUKUS µε το βλέµµα στην Κίνα

Συµµαχία AUKUS µε το βλέµµα στην Κίνα

Το νέο Στρατηγικό ∆όγμα της Αμερικής λέγεται AUKUS και φιλοδοξεί να αποτελέσει το «όχημα» με το οποίο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη.

Tου ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ


Οι Κινέζοι μιλούν για ψυχροπολεμική νοοτροπία και ιδεολογική προκατάληψη από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία


Αναμφισβήτητα είναι ένα δημιούργημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που βασική προεκλογική του δέσμευση είναι να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ προς όλες τις κατευθύνσεις, με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ήταν ξημερώματα της Πέμπτης όταν οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσαν αυτήν τη νέα συμμαχία εθνικής ασφάλειας η οποία στρέφεται σαφέστατα κατά των περιφερειακών βλέψεων του Πεκίνου, αν και στην ανακοίνωση δεν υπήρξε καμία αναφορά στην Κίνα, ούτε στις προφορικές δηλώσεις ούτε στο ανακοινωθέν, στο οποίο γινόταν λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού».

Όμως, ο Τζο Μπάιντεν τόσο προεκλογικά όσο και από τον προεδρικό θώκο δεν σταμάτησε ποτέ να επαναλαμβάνει ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα με την πολιτική του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο και όχι απαραίτητα με μια κατά μέτωπον αντιπαράθεση. Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από το επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή της δύναμης των ΗΠΑ, στις συμμαχίες τους, και να τις αναβαθμίσει για να «αντιμετωπιστούν καλύτερα οι απειλές τού σήμερα και του αύριο».

Από την άλλη, η Μεγάλη Βρετανία, μετά τα πρώτα ασταθή και μπερδεμένα βήματα του Brexit, ξαναθυμάται τις παλιές δόξες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αναβιώνοντας την «ειδική σχέση» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο, μια εξέλιξη που με όχημα την πρώην βρετανική κτήση και νυν μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, την Αυστραλία, η οποία έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία λόγω των κινεζικών ηγεμονικών φιλοδοξιών, θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ιαπώνων, συμπαρασύροντας και τους Ινδούς.

Εξάλλου, στις 24 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση, υπό το νέο πρίσμα της AUKUS, της λεγόμενης Quad, της άτυπης τετραμερούς συμμαχίας των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού – Ειρηνικού, σφραγίζοντας από κάθε πλευρά το σχέδιό του.

«Ψυχροπολεμική νοοτροπία»

Το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του ένα αυξανόμενο πυραυλικό οπλοστάσιο και οι δυνάμεις του γίνονται όλο και πιο επιθετικές, πλέοντας τις τελευταίες ημέρες με πλοία κοντά σε ιαπωνικά και αμερικανικά ύδατα. Είναι μέρος της προσπάθειας της Κίνας να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της στον Ινδο-Ειρηνικό και αμφισβητούμενα εδάφη. Κινέζοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι τα εδάφη που εμπίπτουν στη «γραμμή των εννέα ακτίνων» της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανήκουν στο Πεκίνο.

Έτσι λοιπόν η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον διαβλέποντας τις εξελίξεις αντιδρά στο νέο σύμφωνο ασφαλείας των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας και κατηγορεί τις τρεις χώρες για ψυχροπολεμική νοοτροπία και ιδεολογική προκατάληψη. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.

«Κρέμασαν» το Παρίσι

Αντιρρήσεις όμως έχει και η Γαλλία, η οποία βλέπει μετά από αυτές τις εξελίξεις την Αυστραλία να ακυρώνει τη «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία. Μια συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε το 2016 από την Αυστραλία και προέβλεπε την κατασκευή 12 πυρηνικών υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν αυτές τα νέα υποβρύχια που χρειάζεται η Αυστραλία στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS, «κρεμώντας» τον Ναυτικό Όμιλο (το πρώην DCNS, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στη γαλλική κυβέρνηση) που επιλέχθηκε το 2016 για την προμήθεια 12 υποβρυχίων επόμενης γενιάς, μια εξέλιξη που σηματοδότησε το τέλος πολλών ετών διαπραγματεύσεων για αυτήν την «αγορά του αιώνα», θεμέλιο λίθο της γαλλο-αυστραλιανής συμφωνίας που προέβλεπε μεταξύ άλλων και τη δημιουργία τουλάχιστον 2.800 θέσεων εργασίας στην Αυστραλία, ενώ το έργο έπρεπε να απασχολήσει 500 άτομα στη Γαλλία.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεργάζονται εδώ και καιρό στα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων τους, μοιράζοντας τεχνολογία στις διάφορες κατηγορίες πλοίων τους. Η ένταξη της Αυστραλίας θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ικανότητας των τριών χωρών να επιχειρούν από κοινού υποθαλάσσια στον Ειρηνικό, εδραιώνοντας μια ισχυρή συμμαχική δύναμη στην περιοχή, η οποία αυτήν τη στιγμή απουσιάζει.

Οι εξελίξεις αυτές, με την εμφάνιση του αγγλοσαξονικού άξονα στην περιοχή του Ειρηνικού, φέρνουν και ένα ισχυρό πλήγμα σε βάρος της Γαλλίας, που τα τελευταία χρόνια θέλει και αγωνίζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο, και το Παρίσι σίγουρα δεν θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος χθες διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτόν τον κρίσιμο στρατηγικό τομέα.

Το Παρίσι απάντησε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τη Γαλλία από τη συμφωνία για υποβρύχια με την Αυστραλία δείχνει έλλειψη συνοχής σε μια εποχή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Ήδη πολλοί στη Γαλλία θυμούνται με νοσταλγία την αποχώρηση της χώρας από τις ενιαίες αμυντικές δομές του ΝΑΤΟ που ανακοίνωνε σε σύντομη, αλλά ευγενική επιστολή ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ στον Αμερικανό ομόλογό του, Λίντον Τζόνσον, το 1966 λέγοντας πως η Γαλλία «χρειάζεται να επανακτήσει την πλήρη εθνική κυριαρχία πάνω σε όλη την επικράτεια», εγκαινιάζοντας το δόγμα της γαλλικής επιχειρησιακής αυτονομίας, αρνούμενη να αποδεχτεί την παγκόσμια αμερικανική κηδεμονία.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαβορί ο Σολτς και μετά το τρίτο ντιμπέιτ

Το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα “προχωρεί ολοταχώς”

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας