23:32 Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Σύνεση στη χρήση χειροπέδων και στις συλλήψεις, για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Σύνεση στη χρήση χειροπέδων και στις συλλήψεις, για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Σύνεση στη χρήση χειροπέδων και στις συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου ζητά για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και αρμόδιος για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος κ. Νίκος Παντελής, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, τους οικονομικούς εισαγγελείς, και την ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιό του ο κ.  Παντελής σημειώνει ότι το άρθρο 275  του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για σύλληψη σε περίπτωση αυτοφώρου, πρέπει να ερμηνεύεται σε συνάρτηση με το ότι ο κανόνας  είναι η προστασία της προσωπικής ελευθερίας (άρθρο 6 του Συντάγματος) και η στέρησή της η εξαίρεση. Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημειώνει ότι η εφαρμογή της διαδικασίας πρέπει να γίνεται εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος που την επιβάλλει.

Ο κ. Παντελής, παράλληλα, αναφέρεται στις υπάρχουσες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες τα αρμόδια αστυνομικά όργανα πρέπει να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια κατά τη σύλληψη, να μεταχειρίζονται βία μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, και να αποφεύγουν φράσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος.

Σημειώνεται ότι αφορμή για την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, στάθηκε αναφορά διαμαρτυρίας μιας δικηγόρου για την υπόθεση 80χρονου οφειλέτη, ο οποίος εμφανίστηκε αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές για να οδηγηθεί σε αυτόφωρο ή σε ρητή δικάσιμο, και, παρά τις διαμαρτυρίες του, δεσμεύθηκε με χειροπέδες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας