More

  ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτρ» στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις και κρατική επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ

  Σε σημαντικές δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ με εκχώρηση μελλοντικών εγγυήσεων έχει προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των κομμάτων στις θέσεις των βουλευτών της ΝΔ. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε διαρκώς τους πολιτικούς του αντιπάλους για τις δανειοδοτήσεις φαίνεται ότι και το κόμμα του έχει πράξει ακριβώς τα ίδια, ενώ έχει λάβει και δεκάδες εκατομμύρια κρατικής χρηματοδότησης.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Το «ξεχασμένο» εισαγγελικό πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων (έγγραφα)

  Ξανά μανά έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων

  Ερώτηση- Βόμβα Νικολόπουλου για το πόρισμα Καλούδη

  Να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια που αποκάλυψε το ereportaz ζητεί ο Νικολόπουλος

  Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία τα οποία παρατίθενται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοτηθεί από τον κρατικό κορβανά με πάνω από 60 εκατ. ευρώ, από το 2002 μέχρι το 2015. Τα ποσά αυτά είναι σαφώς χαμηλότερα από αυτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς χορηγούνταν με βάση τα εκλογικά ποσοστά. Ειδικά μέχρι και το 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ξαφνικά αξιωματική αντιπολίτευση τα ποσοστά του σημερινού κυβερνώντος κόμματος ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Μερικές φορές μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να μπει στη Βουλή οριακά. Τα χρήματα αυτά τα κόμματα τα χρησιμοποιούσαν ως εγγυήσεις προκειμένου να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες. Με λίγα λόγια προκύπτει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και να καταγγέλλει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχε ακολουθήσει την ίδια πρακτική. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο πόρισμα της Βουλής, μέχρι και το 2012 όλα τα κόμματα θεωρούνταν ότι είχαν ισχυρή πιστοληπτική θέση καθώς οι μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις αντιμετωπίζονταν ως εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο μετά το 2014, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Οι εν λόγω εγγυήσεις θεωρούνταν ότι «δεν ήταν επαρκώς εξασφαλιστικές». Όχι όμως και για το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν στο πόρισμά της Βουλής οι βουλευτές της ΝΔ, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα, στο οποίο χορηγήθηκε εκ νέου δανεισμός με την ίδια αποκλειστική εγγύηση (κρατική χρηματοδότηση) μετά το 2012». Προνόμια δηλαδή αλλά μόνο για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

  Δάνεια εκατομμυρίων με τον ίδιο τρόπο

  Στο ίδιο πόρισμα παρατίθενται επίσης αναλυτικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων από τις τράπεζες. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν πράξεις, οι οποίες «μαρτυρούν αναμφίβολα πρόδηλη απόκλιση από την οικεία συναλλακτική πρακτική και καταδεικνύουν την πρωτοφανή πολιτική ανακολουθία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την προσπάθεια εκμετάλλευσης της πολιτικής επιρροής του». Ειδικότερα από το 2002 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει δανειοδοτήσεις από την Εθνική Τράπεζα συνολικής αξίας 27,165 εκατ. ευρώ. Από αυτά μέχρι και τη σύνταξη του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής είχε αποπληρώσει τα 17,606 εκατ. ευρώ και απέμενε υπόλοιπο ύψους 9,558 εκατ. ευρώ. Για να λάβει τα δάνεια αυτά έβαλε ως ενέχυρο μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Όπως ακριβώς έκαναν και τα υπόλοιπα κόμματα. Για παράδειγμα το 2009 προκειμένου να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και ενώ το υπόλοιπό του ήταν 6 εκατ. ευρώ, ενεχυρίασε τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2011 – 2014. Το 2010 αντίστοιχα προκειμένου να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ και με υπόλοιπο 10 εκατ. ευρώ ενεχυρίασε τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2015 – 2018.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνάψει με την Εθνική Τράπεζα 4 πρόσθετες πράξεις για την αύξηση των πιστώσεων. Δίχως ωστόσο να εκχωρήσει καμία εγγύηση. Επίσης η τακτική χρηματοδότηση του 2010 έχει εκχωρηθεί προς την Εθνική Τράπεζα τρεις φορές. Στις 18 Ιουλίου 2006, στις 3 Απριλίου 2009 και στις 20 Οκτωβρίου 2009. Την ίδια ώρα η τακτική χρηματοδότηση του 2011 έχει εκχωρηθεί επίσης δύο φορές προς την Εθνική Τράπεζα. Στις 3 Απριλίου 2009 και στις 20 Οκτωβρίου 2009. Κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του έχουν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Φαίνεται όμως ότι και οι ίδιοι έκαναν ακριβώς τα ίδια και μάλιστα με αρκετή μαεστρία για υποτιθέμενο Αριστερό κόμμα.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεχυριάσει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2020. Αυτό μάλιστα έγινε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα λίγο πριν ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά ο νόμος 4304/2014. Το νομοσχέδιο αυτό απαγόρευσε ουσιαστικά την εκχώρηση μελλοντικών χρηματοδοτήσεων των κομμάτων για τη λήψη δανείων. Ωστόσο πριν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφισή του ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόλαβε και εκχώρησε τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2020, ενώ παράλληλα καταψήφισε το άρθρο 7 του συγκεκριμένου νόμου.

  Διευθέτηση δανείου με επιστολή προς την ΕΤΕ

  Αν και ο δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ήταν μικρότερος από αυτόν άλλων κομμάτων, καθώς δεν ήταν ποτέ κόμμα εξουσίας, εντούτοις ήδη από το 2014 και το 2015 δυσκολευόταν να αποπληρώσει τις οφειλές του. «Το αποτέλεσμα ήταν να ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα να του επιτραπεί η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλόμενων δόσεων». Την ώρα δηλαδή που κατηγορούσε τα υπόλοιπα κόμματα στις καθυστερήσεις που παρουσίαζαν στις αποπληρωμές των δανείων τους. Το ακόμη πιο εξωφρενικό για το καταγγελτικό Αριστερό κόμμα έχει να κάνει με την επιστολή που είχε αποστείλει στις 16 Μαρτίου 2016 προς την Εθνική Τράπεζα. Με αυτή το κόμμα της Κουμουνδούρου ζητούσε «τη μετάθεση πληρωμής χρεολυτικών δόσεων επί τη βάσει υπόσχεσης για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων». Δηλαδή ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τη μείωση της επιβάρυνσης των φορολογουμένων για τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στην Εθνική να πράξει ακριβώς τα αντίθετα.

  H ρύθμιση του 2017

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ρύθμιση δανείου του ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική το Νοέμβριο του 2017. Επρόκειτο για ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ το οποίο είχε χορηγηθεί με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού από την Εθνική Τράπεζα το 2006, με διάφορες πρόσθετες πράξεις μέχρι και το 2010. Το Νοέμβριο του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το συγκεκριμένο δάνειο το υπόλοιπο του οποίου ήταν 7,139 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση προέβλεπε την αποπληρωμή των οφειλών σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του 2023, υπό δύο όμως προϋποθέσεις. Από τη μια την υποθήκευση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου έναντι 2,7 εκατομμύριων ευρώ και από την άλλη με την ενεχυρίαση της κρατικής του επιχορήγησης από το 2019 μέχρι και το 2023. Το σοβαρό θέμα που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι πως ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και υποθηκεύει μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις όταν είναι άγνωστα ακόμη τα ποσοστά που έχει από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλώ δε μάλλον όταν όπως όλα δείχνουν τα ποσοστά του ως κόμμα θα είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά των εκλογών του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

  Το ακίνητο της Κουμουνδούρου

  Σε ότι αφορά το ακίνητο της Κουμουνδούρου στο πόρισμα της Βουλής γίνεται ξεχωριστή αναφορά. Το συγκεκριμένο ακίνητο αποκτήθηκε το 1990 από την τότε ΕΑΡ. Για την απόκτηση του ελήφθη δάνειο από την τότε Ιονική Τράπεζα. Το κτίριο αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και στη συνέχεια από το ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ της ΕΑΡ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, δεν φαίνεται να πραγματοποιήθηκε καμία πράξη μεταβίβασης, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα. Μέχρι και το 1998 η ΕΑΡ ήταν το κόμμα που συναλλασσόταν με την Ιονική. Ωστόσο αδυνατούσε να το αποπληρώσει καθώς δεν είχε συμμετάσχει σε καμία εκλογική αναμέτρηση με αποτέλεσμα να μην έχει ούτε πόρους αλλά ούτε και έσοδα από κρατικές χρηματοδοτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η Ιονική να διαγράψει το 60% της οφειλής και συγκεκριμένα 225 εκατομμύρια δραχμές. Δίχως μάλιστα να βγάλει σε πλειστηριασμό το συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο παρέμεινε στην ιδιοκτησία της ΕΑΡ. Το Μάρτιο του 2016 το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακίνητο για το οποίο διεγράφησαν χρέη κατά το παρελθόν. Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε χρήματα στην ΕΑΡ για την απόκτησή του και κατέβαλλε κανονικά τους φόρους που του αναλογούν.

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Aνασύρεται (;) από το αρχείο η δικογραφία με τα δάνεια των κομμάτων

  Ο βαθύς …ύπνος του Μαξίμου

  Ανάσυρση του Πορίσματος Καλούδη θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

  Νικολόπουλος: Θα πάω το πόρισμα του ereportaz για τα δάνεια σε Τσίπρα – Θάνου

  Βόμβα: Που βρίσκεται η υπόθεση με τα δάνεια των κομμάτων;

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  DW: Συμβολικής σημασίας επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

  Η επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα απασχολεί έντονα τον τουρκικό Τύπο. Δεν περνά απαρατήρητο ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,...

  Πρωτοφανής Τουρκική πρόκληση στο Καστελλόριζο: Drone πέταξε κόκκινη μπογιά στην Ελληνική σημαία

  Η χώρας μας είναι συνηθισμένη στις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες δείχνουν απλά τον "πολιτισμό" τους και το πόσο σχέση έχουν με την Ευρώπη.  Όμως...

  Άγιο Όρος: Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας

  Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Άγιο Όρος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εισήλθε στο Άγιο Όρος την Πέμπτη και διέμεινε...

  WeTransfer: Με αφορμή την ελληνική γραφειοκρατία – «Ας τους πει κάποιος για εμάς» (pic)

  Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι ένα θέμα πραγματικά αποκαρδιωτικό, ακόμη και το 2020. Άλλωστε, παραμένουμε με διαφορά η χώρα-πρωταθλήτρια της Ευρώπης στον συγκεκριμένο τομέα και παράλληλα,...

  Βοιωτία: Σφοδρότατη σύγκρουση αυτοκινήτων με ένα νεκρό και δύο τραυματίες

  Θανατηφόρο τροχαίο έγινε στις 4:30' το απόγευμα του Σαββάτου στο δρόμο Λαμίας - Λιβαδειάς, στο ύψος της γέφυρας της Δαύλειας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες...