14:08 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Σύσσωμο το «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης

Σύσσωμο το «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης
  • Εξαιρετικά δυναμικές οι ομιλίες του Κ. Μητσοτάκη, της Φ. Γεννηματά και του Δ. Κουτσούμπα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 
  • «Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι» φώναξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • “Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι αντιαναπτυξιακός γιατί είναι αντιλαϊκός  και είναι αντιλαϊκός γιατί είναι αντιαναπτυξιακό”, είπε η Φ. Γεννηματά ξεκινώντας την ομιλία της
  • “Πολιτικό απατεώνα” χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας!

 

Με 153 “ΝΑΙ” και 144 “ΟΧΙ” ο προϋπολογισμός όπως αναμενόταν υπερψηφίστηκε και με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική Βουλή κλείνει τις εργασίες της για το 2017!

Διαβάστε τι είπαν στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, οι οποίοι εκφράστηκαν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη. Οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από πρόθεση και σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή και όχι γιατί το ήθελαν οι δανειστές, όπως μας είπε ή εννόησε ο πρόεδρος της Βουλής»είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Αυτό συνέβη. Εσείς που είπατε τον Ιανουάριο ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος ένα μήνα νωρίτερα εργαλοποιήσατε την προεδρική εκλογή, ευτελίζοντας το Σύνταγμα. Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη, για να έρθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε το πιο σκληρό μνημόνιο. Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές. Την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και την δεύτερη ως μνημονιακοί. Την πρώτη φορά μας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Την δεύτερη το κόστος θα το μετράμε για πολλά χρόνια. Η ανάπτυξη καθυστερεί. Εκτός αν ο κ. Βούτσης με την αποστροφή του εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Κάποιοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι, γιατί γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή των δικών τους λαϊκιστών. Πως το είπατε κ. Βούτση; “Χρήσιμοι ηλίθιοι”».

«Αποτύχατε παντού και σε όλα. Εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» συνέχισε και, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, είπε: «Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς».

«Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο λαός σας έχει ακριβοπληρώσει και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει τον λογαριασμό. Οι πολίτες εύχονται και ελπίζουν ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επαναλαμβάνετε τρεις ανυπόστατους συλλογισμούς: ότι δήθεν η οικονομία αποδίδει, βγαίνουμε από τα μνημόνια και έχει η πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο. Η οικονομία πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, καθώς νομοθετήσατε μέτρα έως το 2020, δεσμευτήκατε για 3,5% πλεονάσματα έως το 2022 και αυστηρή επιτήρηση για μετά».

«Ποιους πλήττει η πολιτική σας; Είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας που φτωχοποιούνται. Διαλύετε συνειδητά την μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας. Επικαλείται την απόδοση πλεονάσματος. Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η οικονομία έχει σήμερα αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Υπεραπόδοση σημαίνει να πηγαίνεις καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά η χώρα πάει χειρότερα από τις δικές σας αρχικές προβλέψεις. Υπερφορολόγηση υπάρχει, όπως υπάρχει λιτότητα και πλεόνασμα κοινωνικής αδικίας».

«Το 2017 προβλέπετε ότι θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη… Για άλλη μια φορά πέσατε έξω. Ο στόχος του 2017 για ρυθμό ανάπτυξης, που είναι το σημαντικότερο μέγεθος, ήταν 2,7% και αναμένεται να κλείσει στο 1,3%, άντε 1,5%. Δηλαδή, στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. Κάθε δύο μήνες αναθεωρούσατε τους στόχους προς τα κάτω, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αναθεωρούνταν οι στόχοι προς τα πάνω».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

Η συζήτηση που παρακολουθήσαμε μόλις πριν, μας θυμίζει τη γνωστή ατάκα από τις παλιές ελληνικές ταινίες: « έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;».

Αφού τελείωσε αυτό το κρεσέντο της αριστερής πτέρυγας της κυβέρνησής σας, ας πούμε και καμιά αλήθεια για την ουσία του  προϋπολογισμού.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

1. Αποτυχημένοι προϋπολογισμοί

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι αντιαναπτυξιακός γιατί είναι αντιλαϊκός  και είναι αντιλαϊκός γιατί είναι αντιαναπτυξιακός.

Νέοι φόροι,
αυξημένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών,
νέες επιβαρύνσεις στην παραγωγή,
μειώσεις κονδυλίων για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Ένας ακόμη προϋπολογισμός που υπονομεύει την ανάπτυξη, που οδηγεί σε νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όλοι οι προϋπολογισμοί της διακυβέρνησής σας υπήρξαν τραγικά αποτυχημένοι.

Γιατί δεν κατάφεραν:

να καλλιεργήσουν  αίσθημα αισιοδοξίας στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής,
να προσδώσουν αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία.
να εμπεδώσουν αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες,
Είναι δε αποτυχημένοι και με τα δύο κριτήρια που μπορεί κανείς να κρίνει τους προϋπολογισμούς.  Ως λογιστικά κείμενα δημοσιονομικής διαχείρισης και ως εργαλεία οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Για του λόγου το αληθές : Πρώτον οι εισπράξεις από φόρους, και ιδιαίτερα άμεσους, υστέρησαν και αυτό είναι ενδεικτικό της ακραίας υπερφορολόγησης, η οποία πλέον έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Η υστέρηση αυτή καλύφθηκε από περιστασιακές και όχι μόνιμες εισροές,  που η αποδοτικότητά τους δεν πρόκειται να επαναληφθεί στις επόμενες περιόδους.

Η ίδια λογιστική ασυμμετρία χαρακτηρίζει και τον προϋπολογισμό του 2018 που έχετε φέρει προς ψήφιση: προβλέπει ανάπτυξη 2,5% με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων και περικοπή δαπανών συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ και δημιουργία πλεονάσματος 7 δισ. ευρώ (3,8% του ΑΕΠ).

Όχι μόνο δεν διδαχθήκατε τίποτε από τις αστοχίες σας των προηγουμένων ετών, αλλά τις επαναλαμβάνετε και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: εσείς, ένα φιλολαϊκό υποτίθεται κόμμα, αυξάνετε ακόμη περισσότερο από πέρυσι την αναλογία των έμμεσων φόρων, που χτυπούν άμεσα το λαϊκό πορτοφόλι, σε σχέση με τους άμεσους φόρους.

Η αστοχία σας στη συλλογή άμεσων φόρων κατά 1 δισ. ευρώ το 2017, σας στρέφει τώρα στη διόγκωση των έμμεσων φόρων επί της κατανάλωσης, δηλαδή ειδικά των φόρων που θίγουν φτωχούς και πλούσιους το ίδιο.

Και η  δεύτερη πλευρά του προϋπολογισμού που αποτελεί εργαλείο, το πλέον βασικό, άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και μετριέται με τις επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική ευημερία του λαού όσο και στην παραγωγική, αναπτυξιακή δυναμική.

Πριν επιδοθείτε στους ανέξοδους πανηγυρισμούς για τον «τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό» θα πρέπει να εξηγήσετε ποιος ήταν ο λόγος ο οποίος σας ώθησε στο να γίνετε βασιλικότεροι του βασιλέως.

Επιβαρύνετε τον Έλληνα φορολογούμενο στην περίοδο 2016-2018 με περισσότερο από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ αχρείαστου πρωτογενούς υπερπλεονάσματος.

Δημιουργείτε έτσι  απίστευτη φορολογική ασφυξία, επιδεινώνοντας το οικονομικό κλίμα και οδηγώντας την οικονομία μπροστά σε αδιέξοδο.

Η τραγική αποτυχία των προϋπολογισμών σας, η χρεοκοπία της οικονομικής σας πολιτικής, αποδεικνύεται και από το ότι  4,1 εκ Έλληνες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής τους ικανότητας και από αυτούς το 1εκ απειλείται από κατασχέσεις. Με δική σας απόφαση, με δική σας ευθύνη, με δική σας υπογραφή.

Και οι συνέπειες; Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε λίγο τις εκθέσεις των αρμόδιων φορέων και οργανισμών.

“Τέλος η αποταμίευση για τα νοικοκυριά. Μόλις ο ένας στους δέκα  Έλληνες βάζει χρήματα στην άκρη”, μας λέει το ΙΟΒΕ.

Η ΑΑΔΕ καταγράφει ότι μόνο το Σεπτέμβριο 410.322 ακόμη ΑΦΜ, πολίτες δηλαδή, δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, δεν μπορούν να έχουν φορολογική ενημερότητα.

Βυθίσατε πραγματικά την Κοινωνία στα χρέη και στην απόγνωση κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Είναι σαφές ότι καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Αναπαράγετε τη στασιμότητα, την γκρίζα κατάσταση στην οποία έχετε φέρει  τη χώρα.

Πιστεύω ότι αυτός είναι και ο  τελευταίος προϋπολογισμός που εισηγείται η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

2. Καθαρή έξοδος- Ανάπτυξη

Θέλω όμως να σταθώ και να απαντήσω σε 2 ερωτήματα:

1ον Με τις πολιτικές του κ. Τσίπρα η χώρα οδηγείται σε «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια;

2ον Με αυτές τις πολιτικές οδηγούμαστε σε έξοδο από την κρίση;

Απαντώ στο πρώτο:

Όχι.

Γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει υπογράψει την πιο σκληρή επιτροπεία με:

Την δέσμευση στο Μεσοπρόθεσμο για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Τη δέσμευση δηλαδή για την συνέχιση για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη της πιο σκληρής και εξοντωτικής φοροεπιδρομής κατά των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Την δέσμευση για παραχώρηση του Εθνικού Πλούτου στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο για 99 χρόνια.
Την δέσμευση για επιτροπεία της χώρας και συγκεκριμένα υψηλά Πλεονάσματα ως το 2060!!
Την ψήφιση νέων περικοπών για 700.000 Κύριες Συντάξεις το 2019, νέων μέτρων 1,8 δις ευρώ το 2018 και την δραστική μείωση του αφορολόγητου (που τώρα μάλιστα συζητείται για το 2019 αντί του 2020).
Ο μόνος λόγος που η  αξιολόγηση αυτή δεν προσέθεσε νέα μέτρα, είναι γιατί αυτά «απλόχερα» τα είχαν δώσει εκ των προτέρων  για το 2018, το 2019, το 2020.

Και όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την  απομείωση και την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους.

Αντίθετα τώρα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας «ανακάλυψε» ότι δεν είναι απαραίτητη η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Θυμίζω τα λόγια του στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017:

«Τους επόμενους μήνες αναμένεται, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα για το χρέος, η ένταξη και της χώρας μας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ένα γεγονός που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας, οδηγώντας και στη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων».

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό ούτε αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης .

Αυτή που πέρυσι ήταν κατά τον ίδιον ο πρώτος στόχος μας!!

Αλλά όπως λέει ο λαός μας «όταν σε όλες τις άλλες –ευρωπαϊκές χώρες- έβρεχε λεφτά, ο κ. Τσίπρας κρατούσαμε ομπρέλα».

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η δήθεν «επιτυχία» του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησής του.

Έξοδος μαϊμού με συνθήκες υποτέλειας, σκληρών μέτρων λιτότητας, κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών.

Απαντώ και στο δεύτερο.

Όχι δεν μπορούμε να μιλάμε για «ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση», με συνθήκες μιας αναιμικής ανάπτυξης, οι στόχοι της οποίας συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω και με την φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας.

Σκεφθείτε ότι για τα έτη 2015-2017 η προβλεπόμενη ανάπτυξη πριν την Κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου, θα έφθανε αθροιστικά 10,1 του ΑΕΠ και τώρα συζητάμε για 1,6 για το 2017.

Έξοδος από την κρίση και συνθήκες φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης δεν συμβαδίζουν.

Έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση και τις δυσβάσταχτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μέτρα δηλαδή που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά τους και την προοπτική επιβίωσης τους.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το κράτος φθάνουν τα 100 δις ευρώ περίπου.
Τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία φθάνουν τα 30 δις ευρώ.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται και απειλούνται με λουκέτα.
Οι Έλληνες αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με Τράπεζες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία.

Έξοδος από την κρίση χωρίς σημαντικές επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν γίνεται.

Αλλά πως θα γίνει αυτό από μια Κυβέρνηση: Που υπονομεύει κάθε μεγάλη επενδυτική προσπάθεια; Στο Ελληνικό, στην Χαλκιδική, στην Κέρκυρα.
Το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων κόπηκε  μέσα στο 2017 κατά 818 εκ. ευρώ.
Από τον περιβόητο Αναπτυξιακό Νόμο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, του 2016, δεν έχει ως τώρα πέσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά.
Κανένα μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ.
“Κινούνται” ουσιαστικά μόνο τα μεταφερόμενα έργα από την Προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Διακηρύξατε ότι θα “τακτοποιήσετε” τα δάνεια 400.000 επιχειρήσεων και μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί ναυάγιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν σε χαμηλό 20ετίας, και το 2017 συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από αρνητικούς ρυθμούς.

Βρισκόμαστε στο 50% περίπου σε σχέση με τους ρυθμούς πραγματοποίησης επενδύσεων στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανταγωνιστικότητα έπεσε πια στην 87η θέση παγκοσμίως.

Δεν φθάνουν λοιπόν οι εκκλήσεις σας κύριε Τσίπρα στα Διεθνή Συνέδρια, και οι αμφιβόλου πολιτικής σοβαρότητας αναφορές περί “γης της ευκαιρίας για επενδύσεις”.

Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη.

Το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα είναι η νέα απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης σε βάρος των πολιτών.

Με τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα, την ώρα που εικονικά φεύγει το  Μνημόνιο»,  στην πραγματικότητα έχει εγκαταστήσει μνημόνιο διαρκείας .

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

3. Κοινωνική πολιτική

Διαρκής εθνικός στόχος και βασική παράμετρος εξόδου  από την κρίση είναι η Κοινωνική Συνοχή.

Η Κυβέρνηση μιλά για Δίκαιη Ανάπτυξη,  στα λόγια .

Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι η αλήθεια.

Πρώτον: Πέρα από τους φόρους, και την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε τι άλλο στηρίχθηκε η Κυβέρνηση για να πετύχει τα υψηλά Πρωτογενή Πλεονάσματα;

Μείωσε τις δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια.

Και το ίδιο πράττει και με τον Προϋπολογισμό του 2018.

Η πρόβλεψη της δαπάνης για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία μειώνεται κατά 1,6 δις ευρώ.

Σε μια χώρα που υποφέρει, που καταρρέει το σύστημα υγείας.

Οι επιχορηγήσεις μειώνονται στον ΕΟΠΥΥ (κατά 214 εκ.), στα Νοσοκομεία (κατά 373 εκ. ευρώ), στο Υπουργείο Υγείας (κατά 532 εκ. ευρώ).

Δεύτερον: Έχει βάση ο ισχυρισμός ότι όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν δεν θίγουν τους Οικονομικά αδύνατους;

Αυτό το διαψεύδει ο ίδιος ο Προϋπολογισμός του 2018.

Γιατί μόνο τους μη προνομιούχους θίγουν:

Η αύξηση έμμεσων φόρων κατά 473 εκ. ευρώ
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικές δαπάνες και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου (1,8%) για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, που δοκιμάζονται από την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος.
Η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 53 εκ. ευρώ το 2018 και 124 εκ. ευρώ ως το 2019.
Η κατάργηση Κοινωνικών επιδομάτων για ευαίσθητες κατηγορίες όπως τα απροστάτευτα τέκνα, και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.
Η μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται για καταβολή επιδόματος θέρμανσης.
Και βέβαια οι νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234 εκ. ευρώ, και η πρόβλεψη για πλήρη κατάργηση του το 2019.
Σε αυτά αθροίζονται:

Οι περικοπές στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.
Η άρση προστασίας της Α΄ κατοικίας μεγάλου μέρους των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
Τώρα ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να νουθετεί τις Τράπεζες . Παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά την ευθύνη την έχει αποκλειστικά αυτός.

Όποιος πραγματικά νοιάζεται , δεν έχει παρά να στηρίξει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε που αποσκοπεί:

α) Στην προστασία α΄ κατοικίας με προϋποθέσεις, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για να προστατευτούν  οι μικροί και μεσαίοι δανειολήπτες που έπληξε η κρίση από τον εφιάλτη των πλειστηριασμών.

β) Στην διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που ισχύει ακόμη και τώρα.

γ) Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής εργασίας για επεξεργασία και άμεση κατάθεση προτάσεων στήριξης των νησιών σε εφαρμογή του άρθρου 101 του συντάγματος.

Ψηφίστε την πρότασή μας , πάρτε θέση τώρα .

Το οφείλουμε στους οικονομικά αδύναμους, το οφείλουμε στους νησιώτες μας.

Και τρίτον:  Έξοδος από την κρίση σημαίνει ουσιαστική μείωση της Ανεργίας, με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όχι πολιτικές που οδηγούν στο «μοίρασμα μιας θέσης στα δύο», με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Πάνω από μια στις δύο προσλήψεις του 2017 ήταν μερικής απασχόλησης (54,67%).

582.000 εργαζόμενοι ζουν με μισθό 400 ευρώ περίπου.

Θλιβερές καταστάσεις που αναγκάζουν τους νέους μας να αναζητούν μια θέση εργασίας με αξιοπρέπεια στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με μποναμάδες. Και αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τους νέους να βρουν δουλειά, αξιοποιήστε τις προτάσεις μας για την επιδότηση σταθερών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Το Συμπέρασμα:

Δεν έχουμε Ανάπτυξη.

Δεν προωθείται η Κοινωνική Δικαιοσύνη. 10 παίρνετε, και 1 δίνετε πίσω στους πολίτες.

Η κοινωνική πολιτική Τσίπρα έγινε φιλανθρωπία των κυβερνόντων. Μόνο λογαριασμό για την προικοδότηση απόρων κορασίδων , ως νέα Φρειδερίκη δεν έχετε εξαγγείλει ακόμα κ. Τσίπρα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταργεί ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος.

Δεν υπάρχει με αυτή την πολιτική προοπτική εξόδου από την κρίση και καλύτερο μέλλον για την χώρα και το λαό μας.

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προσπαθούν μόνο να κρατηθούν στην εξουσία με καθεστωτικές λογικές, αναπτύσσοντας  πελατειακές σχέσεις, υπονομεύοντας τους θεσμούς, προχωρώντας ανενδοίαστα σε εξυπηρετήσεις ημετέρων, διχάζοντας τον Ελληνικό λαό.

Αυτή είναι η αλήθεια που ο ίδιος ο Προϋπολογισμός αναδεικνύει.

Μια σκληρή πραγματικότητα και επισήμανση:

Το επόμενο διάστημα η χώρα μας καλείται ταυτόχρονα, να υλοποιεί τις σκληρές δεσμεύσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε και να σταθεί χωρίς βοήθεια στα πόδια της καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες, από τις αγορές.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

4. Αλλαγή πολιτικής

Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα για να βγει πράγματι από τα μνημόνια και την κρίση, χρειάζεται επειγόντως ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Που περνά  από την ήττα και την απομάκρυνση της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Είναι φανερό ότι η έξοδος από την κρίση δεν  θα εξασφαλισθεί μόνο με μια Κυβερνητική αλλαγή.

Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ για ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε προσέλκυση υγιών επενδύσεων, στην παραγωγή νέου πλούτου στην χώρα.

Απαιτεί και μια τολμηρή πολιτική δίκαιης διανομής αυτού του πλούτου, που θα στηρίζει την μεσαία τάξη και θα μειώνει ριζικά τις Κοινωνικές Ανισότητες.

Γιατί για εμάς αποτελεί θεμελιώδη και για αυτό αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της Ανεργίας, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή, οι αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Απαιτεί βέβαια και βαθιές αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις σε ότι καθηλώνει την χώρα, την αναμέτρηση με πελατειακές νοοτροπίες και κάθε μορφής συμφέροντα που στερούν δυνατότητες και πόρους από το Κοινωνικό σύνολο.

Απαιτεί  τον ανένδοτο αγώνα απέναντι στην φοροδιαφυγή, στο λαθρεμπόριο, στο μαύρο πολιτικό χρήμα, απαιτεί την πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς της πολιτικής μας ζωής.

Έτσι θα ανακτήσουμε τη χαμένη  αξιοπιστία απέναντι στον κόσμο αλλά και στους εταίρους.

Βασική προϋπόθεση για   να εξασφαλίσουμε  αναδιάρθρωση του χρέους και  μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την ενίσχυση της Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Πολιτικής και για στοχευμένες, λογικές μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Κι εδώ θέλω να αναφερθώ στις διαφορές μας με προτάσεις της ΝΔ.

Η ΝΔ, παρά τη νέα προσπάθεια να εμφανιστεί ως λαϊκή δεξιά, ακολουθεί μια όλο και πιο δεξιά και συντηρητική πολιτική,  εγκλωβισμένη στις παλιές, παραδοσιακές της λογικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι  ο κ.Μητσοτάκης , αναφέρεται στα κίνητρα για τους οικονομικά ισχυρούς, «ξεχνά» συστηματικά τα ζητήματα της αναδιανομής για την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων, δεν αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και για τους πλειστηριασμούς που αφορούν την λαϊκή κατοικία, ζήτησε απλά «να πάνε λίγο πιο πίσω».

Δεν είναι τυχαίο πως συνεχίζουν να εμμένουν στην περικοπή των Δημόσιων Δαπανών και αυτών που αφορούν τις απαραίτητες κοινωνικές και αναπτυξιακές Υποδομές. Και κυρίως την Δημόσια Παιδεία και τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ναι στη μείωση της σπατάλης. Αλλά όχι στην συρρίκνωση των δαπανών για τις Κοινωνικές Υποδομές.

Πολιτικές με ορατά κίνητρα που μπορούν να πείσουν ιδιαίτερα τα παιδιά μας ότι υπάρχει δυνατότητα για ένα αξιοπρεπές μέλλον στον τόπο τους.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Αυτές είναι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Και οφείλουμε –ο καθένας από την σκοπιά του- να ανταποκριθούμε σε αυτές.

Ώστε να γυρίσει η Ελπίδα και η αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες, να πάψουν οι λέξεις «οργή-Αγανάκτηση-Ντροπή» να κυριαρχούν στα αισθήματά τους!

Αυτό προσδιορίζει και οριοθετεί την ευθύνη και την υποχρέωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων .

Να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με  Κυβερνητικές Συνεργασίες. Τις υπερβαίνει.

Συνδυάζει την αναγκαία Πολιτική Σταθερότητα, με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου.

Όμως ας μιλήσουμε καθαρά. Η περίοδος του μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού, ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και νέες πραγματικότητες δημιουργούνται.

Όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι σε  επαφή με την νέα πραγματικότητα που υπάρχει και στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα!

Λέμε όχι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας  «πολιτικά μέτωπα» κάθε μορφής που διχάζουν.

Γιατί εμείς , ανοιχτά «μέτωπα» έχουμε  με το λαϊκισμό και τη συντήρηση.

Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάζουμε τον λαό μας.

Με το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, την νέα πραγματική Ελπίδα για τον λαό μας στην Πρώτη Γραμμή.

Ως «μεγάλη πολιτική απατεωνιά» χαρακτήρισε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί τερματισμού των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως «εσωτερικό εχθρό των λαϊκών συμφερόντων» που συνεργάζεται άψογα με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ για την προώθηση αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει την κατάργηση του δικαιώματος των απεργιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενώ προειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου να εγκαταλείψει τα σχέδια «να βάλουν «γύψο» και στις διαδηλώσεις».
«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό κ. Τσίπρα, αν με ακούτε εκεί που είστε γιατί εδώ δεν έρχεστε» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει «Εκτός από την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ ο εχθρός των λαϊκών συμφερόντων βρίσκεται εντός της χώρας. Έχουμε εσάς  που είστε πρόθυμοι και ικανοί να προχωράτε  μεταρρυθμίσεις όπως θέλει το εγχώριο κεφάλαιο. Η αξιολόγηση που υπογράψατε προβλέπει μια σειρά από επιτροπές εποπτείας, όπως Υπερταμείο, ΤΧΣ για τράπεζες για να εξασφαλίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε κάθε περίπτωση».

«Δεν θα σας παραδώσουμε το δικαίωμα στην απεργία που ετοιμάζεστε να καταργήσετε με την Δεξιά. Δεν θα σας σώσουν οι γελοιότητες κάποιων υπουργών σας που ανακάλυψαν αντισυγκεντρώσεις σε δίκαιες διαδηλώσεις σωματείων απέναντι σε κυβερνητικές εκδηλώσεις» είπε για τις δηλώσεις Σκουρλέτη και πρόσθεσε «Εκτός αν σκέφτεστε εκτός από τη κατάργηση απεργιών να βάλετε γύψο και στις συγκεντρώσεις».

Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι: ««Πρόκειται για μεγάλη πολιτική απατεωνιά. Η πολυσυζητημένη λήξη μνημονίων δεν θα φέρει ελάφρυνση στους εργαζόμενους και το μόνο που έχουν να περιμένουν από εσάς είναι νέα επιβάρυνση. Εχετε ήδη τινάξει το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα. Εχετε το θράσος να χαρακτηρίζετε την υπεραπόδοση μέτρων την φτωχοποίηση συνταξιούχων και εργαζόμενων. Φέρνετε προϋπολογισμό που φέρνει 1 δις ευρώ πλεόνασμα από τον ΕΦΚΑ. Πως θα το πετύχετε; Καταργώντας τον ΕΚΑΣ, αποφεύγοντας να δώσετε νέες συντάξεις ξεζουμίζοντας τους ασφαλισμένους.  Καταργείτε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά φέρνοντας νέους φόρους 1 δις ευρώ» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης. Επιχειρείτε να μας πείσετε ότι ζούμε κάπου αλλού σε άλλη χώρα με δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Οι εργαζόμενοι έχουν τσέπη και καταλαβαίνουν τα νέα μέτρα που προωθείτε. Θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1 δις ευρώ νέους φόρους για να επιτευχθεί ο στόχος 3,5% πλεόνασμα, θα δουν να καταργείτε το δικαίωμα της ανεργίας, τα λιγνιτικά εργοστάσια να παραδίδονται και να αυξάνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα δουν να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους».

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας