3:06 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τα σκουπίδια «πνίγουν» την Ήπειρο

Τα σκουπίδια «πνίγουν» την Ήπειρο

Σε μείζον θέμα για την Ήπειρο, ειδικά αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, αναδεικνύεται η διαχείριση και η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Οι τουρίστες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας, είτε από το εξωτερικό, όσο περνούν οι ημέρες αυξάνονται, όμως ακόμη δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις από τους αρμοδίους, ώστε η εικόνα της περιοχής μας να είναι αψεγάδιαστη και βέβαια ακόμη πιο ελκυστική.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είδε και ανέφερε στον «Π.Λ.» αναγνώστης, που πήγε σε παραλία της Πρέβεζας την Κυριακή, για την πρώτη… βουτιά του καλοκαιριού. «Οι περισσότεροι δρόμοι ήταν… βομβαρδισμένοι, τα σκουπίδια έκαναν «παρέλαση» κοντά στην ακτή και η εικόνα ήταν απογοητευτική, καθώς φαινόταν απο παντού η εγκατάλειψη» ανέφερε.

Και αυτό, σε μια περιοχή, που κανονικά θα έπρεπε να περιμένει έτοιμη κατά 100% την τουριστική περίοδο, στην οποία στηρίζεται για οικονομική ανάκαμψη. Άσχημη εικόνα δεν υπάρχει μόνο στα παράλια, αλλά και στις πόλεις, όπως στα Γιάννινα, που σε πολλές περιπτώσεις τα σκουπίδια έχουν κάνει… κατάληψη σε χωράφια και πεζοδρόμια, ενώ οι δρόμοι μοιάζουν και είναι «βομβαρδισμένοι».

Θέμα ουσίας…

Σαφέστατα, δεν είναι μόνο θέμα εικόνας όλα αυτά, αλλά κυρίως ουσίας και πάνω απ’ όλα για όσους ζουν στην Ήπειρο και όχι τόσο για τους τουρίστες, που έρχονται για μια φορά και έχουν την επιλογή να μην ξανάρθουν.

Οι Ηπειρώτες που μένουν στην περιοχή οφείλουν να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από τους φορείς καλύτερη πολιτική στο θέμα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία ξεκινά από την απλή αποκομιδή στους δρόμους και κορυφώνεται με την διαχείριση σε επίπεδο ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Τι από αυτά γίνεται σήμερα;

Οι χωματερές…

Στην διαχείριση των χωματερών (ΧΑΔΑ), η Ήπειρος εμφανίζει σημαντικά αποτελέσματα και είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στην χώρα, που δεν αντιμετωπίζει σχεδόν κανένα θέμα με την αποκατάστασή τους.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Περιφέρεια, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 15 ΧΑΔΑ, ενώ σε εξέλιξη είναι οι εργολαβίες και στους υπόλοιπους, για τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας και αναδόχων. Σημειώνεται, ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει την αποκατάσταση 38 ΧΑΔΑ σε όλη την Ήπειρο, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσής τους την 21η Νοεμβρίου.

Αυτά, βέβαια, σε ό, τι αφορά το τυπικό μέρος της υπόθεσης, γιατί στο πρακτικό υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Το μεγαλύτερο είναι αυτό της Χωματερής στη Δουρούτη, η οποία αν και τυπικά βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης, πρακτικά το έργο έχει μείνει πολύ πίσω. Σαφώς και δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε χωματερή, αλλά για την μεγαλύτερη στην Ήπειρο και για την όποια κατάσταση έχει τώρα δημιουργηθεί ξεκάθαρη ευθύνη φέρει η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΙ, που διαχειρίζεται την αποκατάσταση.

Προβληματικοί…

Σε ό, τι αφορά τους ΧΥΤΑ, η λέξη προβλήματα είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει την κατάσταση, αφού -με εξαίρεση αυτόν στη Βλαχέρνα Άρτας-, οι άλλοι τρεις απασχολούν έντονα τους αρμοδίους.

Με τον ΧΥΤΑ στην Κορύτιανη Θεσπρωτίας να είναι κορεσμένος, στο Ελληνικό Ιωαννίνων να αντιμετωπίζει προβλήματα με διαρροές υγρών από το κύτταρο και βέβαια με αυτόν στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς να έχει τα περισσότερα προβλήματα (κατασκευαστικές αστοχίες κ.α.), οι αρμόδιοι φορείς και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν ακόμη πολύ δουλειά να κάνουν για να αποκαταστήσουν όλα τα προβλήματα.

Για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι (είναι διανομαρχιακός), ως γνωστόν αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μετά από σχετικές καταγγελίες). Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη Επιτροπή θα επέβλεπε και τον ΧΥΤΑ Κορύτιανης.

Στους Υπουργούς…

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, σχετικά με τη λειτουργία και τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου.

Ο κ. Μπέζας υπενθυμίζει την από το 2012 έκθεση των «ράμπο» του ΥΠΕΚΑ, που αναφέρονταν σε ουσιώδεις παραλείψεις, παρατυπίες και παρανομίες στο σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, την παραλαβή και τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. και ταυτόχρονα στη μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Μεταξύ άλλων, ρωτά να μάθει σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν (επιβολή προστίμων και κυρώσεων, εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών για την αποκατάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν κλπ) και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα αυτών των ενεργειών.

Πρώτα το παρόν…

Τέλος, αναφορικά με το εργοστάσιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), που προβλέπεται να κατασκευαστεί με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) στα όρια του Δήμου Δωδώνης, ως γνωστόν έχουν κατατεθεί 7 προτάσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Πρόκειται όμως για ένα έργο που εντάσσεται στην σφαίρα του μέλλοντος. Και αν μια αρχή όπως η Περιφέρεια οφείλει να μεριμνά για το μέλλον (και ορθώς πράττει φυσικά), πάνω απ’ όλα πρέπει να κάνει καλύτερη τη ζωή όλων στο παρόν.

Δήμοι και Περιφέρεια, λοιπόν, οφείλουν να δουν την άσχημη εικόνα της Ηπείρου, να φτιάξουν το οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα το επαρχιακό που έχει χαλάσει από τις βροχές του χειμώνα και να κάνουν τις παραλίες μας να λάμψουν ξανά. Όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά πρώτα και κύρια για όλους τους Ηπειρώτες, που έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν κάθε πτυχή της πανέμορφης περιοχής μας…

 

Πηγή: proinoslogos.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας