10:32 Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Δικαστική ανάσα για τον ΔΟΛ

Δικαστική ανάσα για τον ΔΟΛ

Ανατροπή στην υπόθεση του ΔΟΛ, καθώς ήταν θετική η απόφαση του δικαστηρίου για το αίτημα ανάκλησης της απόφασης του προέδρου Πρωτοδικών.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις επιτρέπεται να παραμείνει ανοικτός ένας τραπεζικός λογαριασμός, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο Οργανισμός και να κυκλοφορήσουν ξανά Τα Νέα.
Πλέον οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους και σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα γίνει προσπάθεια να κυκλοφορήσει κανονικά η εφημερίδα.

Αναλυτικά:

Η δικαστική απόφαση

Η πρόεδρος των Πρωτοδικών Βασιλική Μπάστα που εξέδωσε την απόφαση αναστέλλει ουσιαστικά την ισχύ της προηγούμενης προσωρινής διαταγής και διατάσσει την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί η ΔΟΛ στην Alpha Bank.

Η δικαστική λειτουργός στην απόφαση της αναφέρει ότι «διατάσσω την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού στην Alpha Bank προκειμένου κάθε κατατεθισσόμενο από την έκδοση της παρούσας και εφεξής σε αυτόν τον λογαριασμό ποσό είτε από την εταιρεία Άργος ΑΕ είτε από τρίτους οφειλέτες της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΔΟΛ να διατίθεται ελεύθερα από την τελευταία αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της εξακολούθησης της λειτουργίας της επιχείρησης και ειδικότερα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργία της και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτήν».

Παράλληλα απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή ή διάθεση οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχεία του ΔΟΛ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν γενική συνέλευση στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας (13.02.2017) προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και κυρίως αν θα κυκλοφορήσει αύριο Τρίτη ξανά η εφημερίδα Τα Νέα και αν θα λειτουργήσουν τα μέσα του ομίλου.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τις επιθέσεις

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε ο δικαστής που είπε “όχι” στο “ξεμπλοκάρισμα” τραπεζικού λογαριασμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ώστε να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους των εργαζομένων αλλά και το χαρτί που χρειάζεται για τη συνέχιση της έκδοσης των εντύπων δίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

“Ο ρόλος του Δικαστή είναι εφαρμοστικός των κανόνων δικαίου που τίθενται από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία” τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕ, προσθέτοντας πως: “ο Δικαστής δεν θέτει τους κανόνες, ούτε διαμορφώνει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και παρέχουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι. Τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε ανεργία χιλιάδων εργαζομένων, οφείλουμε να τα αναζητήσουμε πιο βαθιά και όχι με αποπροσανατολιστικούς αφορισμούς”.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:

​Την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του Δ.Ο.Λ. έγιναν σκληρές αναφορές από τον Τύπο σε βάρος του Δικαστή που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή. Έγινε αναφορά σε «δικαστική απόφαση που πλήττει την Δημοκρατία», σε «Δικαστή που φοβάται μήπως κατηγορηθεί ότι βλάπτει τις τράπεζες» σε «ακατανόητη απόφαση» που λέει στους εργαζόμενους «κόψτε τον λαιμό σας». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερα κομβικό ρόλο που έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης στη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Το «κλείσιμο» μιας εφημερίδας ή άλλου Μέσου Ενημέρωσης περιορίζει την αναγκαία κριτική και τον έλεγχο των κρατικών εξουσιών και αφήνει σ’ αυτές μεγαλύτερο περιθώριο αυθαιρεσίας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρούν το δικαίωμά τους στην εργασία και να διεκδικούν τις μισθολογικές τους απαιτήσεις. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει αντιληπτό ότι ο ρόλος του Δικαστή είναι εφαρμοστικός των κανόνων δικαίου που τίθενται από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Ο Δικαστής δεν θέτει τους κανόνες, ούτε διαμορφώνει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και παρέχουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι. Τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε ανεργία χιλιάδων εργαζομένων, οφείλουμε να τα αναζητήσουμε πιο βαθιά και όχι με αποπροσανατολιστικούς αφορισμούς“.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Πηγή εικόνας: Iefimerida

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας