13:51 Κυριακή 22 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Θάνος Πλεύρης: Κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, αλλά με εξαιρέσεις

Θάνος Πλεύρης: Κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, αλλά με εξαιρέσεις

Ήταν λίγο πριν το Πάσχα, στα μέσα Απριλίου, όταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωνε το τέλος -ουσιαστικά- όλων των μέτρων της πανδημίας και στη χώρα μας. Η αρχή έγινε από την Πρωτομαγιά με τα πιστοποιητικά και είχε γίνει η εξαγγελία για την κατάργηση και της μάσκας από την 1η Ιουνίου, δηλαδή, σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Όμως, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια διστακτικότητα και ένα «θολό» τοπίο για το τι θα γίνει ακριβώς και δεν αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρο να έχουμε απόλυτη εικόνα για τι θα ισχύσει.

Καθώς μάλιστα έρχεται το καλοκαίρι, προκύπτουν ερωτήματα και για τα ταξίδια, ειδικά για τα πλοία, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τα σούπερ μάρκετ, ή το μετρό και τα λεωφορεία. Σε μία γενικότερη οδηγία, έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, αλλά με εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις στην κατάργηση της μάσκας
Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο κ. Πλεύρης πάντως εξέφρασε επιφυλάξεις και έδωσε «σήμα» για ανατροπή σε όσα περιμένουμε να γίνουν.

Για τη μάσκα, είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Μαΐου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξουν σίγουρα κλειστοί χώροι στους οποίους θα παραμείνει η χρήση της. Τέτοιοι χώροι θα είναι νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και ενδεχομένως άλλοι χώροι που έχουν συνωστισμό, «οι οποίοι», πρόσθεσε, «στη χώρα μας το καλοκαίρι είναι ελάχιστοι».

Μία ακόμα επιφύλαξη εξέφρασε και για την απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), να καταργήσουν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις. Αυτό, μάλιστα, αναμένεται να γίνει από τη Δευτέρα, 16 Μαΐου. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όσες όμως θα πει η επιτροπή. Αλλά γενικότερα θέλω να σας πω ότι στη μάσκα είμαστε επιφυλακτικοί και σε αυτή την κουβέντα που άνοιξε τώρα με τις αεροπορικές εταιρείες. Τη δυνατότητα θα την έχει η κάθε χώρα, είναι θέματα που θα συζητηθούν στην επιτροπή, θεωρούμε ότι η μάσκα έχει δύο βασικά στοιχεία και δημιουργεί περιορισμό, αλλά δημιουργεί και μία επιφυλακτικότητα που τη θέλουμε, να μην υπάρχει αίσθηση ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία.»

Διαβάστε επίσης

Βουλή: Θάνος Πλεύρης: Μεγαλύτερη η υποχρέωση των γιατρών και νοσηλευτών να εμβολιαστούν

Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ: Έρχεται από τον Ιούλιο ο «Γιατρός για όλους»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας