8:17 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Θεοδωρακίδης: Να αφήσει η Ελλάδα την πολιτική του κατευνασμού

Θεοδωρακίδης: Να αφήσει η Ελλάδα την πολιτική του κατευνασμού

Η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να δημιουργήσει ένα κλίμα στρατικοποίησης στο πλαίσιο της προσπάθειας του εκτουρκισμού ή του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι διαρκές. Θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία αναγκαστική διπλωματία και να επιβάλει μία νίκη που θα ενισχύει το νεοθωμανικό της προφίλ. Με ένα συνεχές μπούλινγκ προς την Ελλάδα, κάνει κινήσεις αυξημένου πολιτικού ρίσκου, έχοντας μία πολιτική ενίσχυση από το ΝΑΤΟ και επεμβαίνει στις γειτονικές χώρες Ιράκ, Λιβύη, Σύρια ώστε να κυκλώσει τα ζωτικά της συμφέροντα από την Ανατολή και τον Νότο της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να επιβάλει τετελεσμένα που αφορούν και τους δρόμους ενέργειας και την επιβολή των συμφερόντων της.

Του Παναγιώτη Θεοδωρακίδη

Η Ελλάδα πρέπει με σύντομη προετοιμασία να αναπτύξει τις απαιτούμενες δυνατότητες ώστε να εφαρμοστούν επιχειρησιακά σχέδια – εάν χρειαστεί – και να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση. Για την ώρα βλέπουμε ότι αμφιταλαντεύεται στον ρόλο που θέλει να παίξει στο διεθνές σύστημα, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Διότι χρειάζεται να αναπτύξει μεν στρατηγική αποτροπής και να εγκαταλείψει μία στρατηγική κατευνασμού που ως τώρα εφαρμόζεται. Διότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι μέρος ενός μεγάλου παγκόσμιου γεωστρατιωτικού παιχνιδιού που είναι συνεχώς εξελισσόμενο. Αν, λοιπόν, πιεστεί η Ελλάδα στον παραμικρό συμβιβασμό με την Τουρκία όπως παραδείγματος χάριν έγινε με την Ιταλία, θα υπάρξει μία τεράστια ρωγμή στην αυθυπαρξία της χώρας στο γίγνεσθαι της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει εξουσιοδότηση να κάνει πόλεμο ενδονατοϊκό. Θα προσπαθήσει χωρίς μεγάλη στρατιωτική αναμέτρηση να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Κάτι σαν τα Ίμια.

Είναι σαφές ότι δεν είμαστε μόνοι. Άρα δεν θα πυροδοτήσει έναν πόλεμο, ενώ διαπραγματεύεται και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, υπό την έννοια ότι δεν συναινεί στις επιδιώξεις στην Πολωνία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν τις πολιτικές εξελίξεις, επιβεβαιώνουν τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει νωρίτερα. Δεν φθάνει κανείς στον πόλεμο έτσι. Ξέρεις από νωρίτερα τι έχει γίνει και τι πρέπει να επιβεβαιώσεις.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας