22:30 Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Θερμποπληξία "ηλίαση" : Ποια είναι τα συμπτώματα

Θερμποπληξία "ηλίαση" : Ποια είναι τα συμπτώματα

Η θερμοπληξία είναι ένας κίνδυνος που απειλεί αρκετά άτομα, λόγω του καύσωνα που είναι σε εξέλιξη και φέρνει υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη πάθηση είναι η υπερθέρμανση του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Χαρακτηρίζεται ως βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα.

Μάλιστα, τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

καύσωνας
Γιατί όμως συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό και τι συμπτώματα εμφανίζει.

Πώς εμφανίζεται η θερμοπληξία

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr ο άνθρωπος όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά έχει ένα θερμορυθμιστικό μηχανισμό που επιτρέπει να ζει σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός του σταθερή.

Έτσι μπορεί το εξωτερικό περιβάλλον να είναι στους +40 ή -40 βαθμούς Κελσίου και το ανθρώπινο δέρμα να παίρνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται στον άνθρωπο σε θερμοκρασία 36,6-37,1 βαθμών.

Έτσι, μέσω του μηχανισμού που ονομάζεται «θερμοστάτης» και έχει έδρα τον εγκέφαλο, κάνει το σώμα να παράγει θερμότητα, όταν έξω έχει κρύο, ενώ αποβάλει θερμότητα, όταν έξω έχει ζέστη.

Παρόλα αυτά, μερικές φορές αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία (ή υποθερμία). Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση).

Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία (καύσωνας), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Η άπνοια και η υψηλή υγρασία (πάνω από 70%) παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η θερμοπληξία, είναι τα εξής:

Δυνατός πονοκέφαλος
Ατονία
Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
Τάση για λιποθυμία
Πτώση της αρτηριακής πίεσης
Ταχύς αλλά αδύναμος σφυγμός
Δυσκολία στην αναπνοή
Έντονη εφίδρωση
Κράμπες κυρίως στους μύες της κοιλίας και των κάτω άκρων
Παράξενη συμπεριφορά
Ψευδαισθήσεις
Σύγχυση
Διέγερση
Αποπροσανατολισμός
Ναυτία
Εμετοί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας