8:54 Σάββατο 21 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Θύελλα αντιδράσεων για την απέλαση του Τζόκοβιτς - «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

Θύελλα αντιδράσεων για την απέλαση του Τζόκοβιτς - «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

Ο σταρ του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς θα απελαθεί από την Αυστραλία και δε θα αγωνιστεί στο Australian Open, μετά από μία 10ημερη νομική περιπέτεια που λήγει σήμερα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να δηλώνει απογοητευμένος, αλλά να αποδέχεται την απόφαση το δικαστηρίου. Καλεί τον κόσμο να επικεντρωθεί πλέον στο τένις και τη μεγάλη διοργάνωση που κάνει πρεμιέρα αύριο.


ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ


Well I guess for Novak, if not for Covid, he wouldn’t have been defending his title anyway. But what an appalling state of affairs that the government can have and use blanket, god-like power to evict someone with whose views it disagrees. Don’t @ me.

— Monica Attard (@AttardMon) January 16, 2022

Ο 20 φορές πρωταθλητής γκραν σλαμ απέτυχε να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ να ακυρώσει τη βίζα του. Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς αντιμετωπίζει τώρα απέλαση από την Αυστραλία και πιθανή τριετή απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας και μιλώντας εκ μέρους της ολομέλειας, ο δικαστής Τζέιμς Άλσοπ εξέδωσε τις εντολές τους το απόγευμα της Κυριακής, λιγότερο από 24 ώρες πριν από την έναρξη του Australian Open.

«Ντροπιαστική φάρσα»

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και η πλήρης αιτιολόγηση θα δημοσιευθεί αργότερα. Αυστραλοί και λάτρεις του τένις περιέγραψαν το φινάλε στο έπος του Τζόκοβιτς ως μια «ντροπιαστική φάρσα» που περιγράφει με μελανά χρώματα την Αυστραλία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντον Νιούσομ σχολίασε: «Η Αυστραλιανή κυβέρνηση είπε ότι αν επέτρεπε στον Τζόκοβιτς να παίξει θα τον έκανε ήρωα των μη εμβολιασμένων. Αλλά με την απέλασή του και την ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου για 3 χρόνια, τον έκανε μάρτυρα. Τι χάος»

 

Η δημοσιογράφος Μόνικα Αττάρντ έγραψε στο Twitter: «Τι άσχημη κατάσταση να έχει και να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση γενικευμένη, θεϊκή δύναμη για να εκδιώξει κάποιον με τις απόψεις του οποίου διαφωνεί

 

Η παρουσιάστρια ειδήσεων Μισέλ Στέφενσον είπε: Τι απόλυτη ντροπή για αυτή τη χώρα» Την Παρασκευή, ο Άλεξ Χοκ έκανε έκκληση για απέλαση του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία «για λόγους υγείας και καλής τάξης, με τη βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει κάτι τέτοιο». Ο υπουργός χρησιμοποίησε την προσωπική του εξουσία για να ανατρέψει μια απόφαση στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο τη Δευτέρα που επέτρεπε στον σταρ του τένις να παραμείνει στη χώρα.

Οι αντιδράσεις εκτός Αυστραλίας ήταν εξίσου έντονες. Πολλοί επεσήμαναν ότι ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να είχε αποφύγει ολόκληρη τη διαμάχη αν είχε εμβολιαστεί εξαρχής, ωστόσο η Αυστραλία δημιούργησε το σίριαλ, επειδή δεν είχε συνοχή στην πολιτική της.

Η Γαλλίδα σχολιάστρια τένις Carole Bouchard κατηγόρησε την αυστραλιανή κυβέρνηση για τη μεταχείρισή της προς τον Τζόκοβιτς, υποστηρίζοντας ότι η πεποίθηση ότι η παρουσία του Νο. 1 του κόσμου θα ενθάρρυνε τους μη εμβολιασμένους ήταν απλώς αναληθής.

«Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Τζόκοβιτς από τότε που κέρδισε την πρώτη έφεση είναι απόλυτη ντροπή», έγραψε στο Twitter. «Δεν αποτελεί απειλή για την Αυστραλία. Δεν ήρθε εδώ για να εμπνεύσει κανένα κίνημα. Το ξέρουν απόλυτα.

Ωστόσο, μετά από μια εβδομάδα που δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσουν ότι θα κερδίσουν με βάση αυτό το διοικητικό χάος εξαίρεσης, και επίσης για να αποφύγουν να ξαναπούν ότι ναι οι αυστραλιανές αρχές είχαν δημιουργήσει αυτή τη διαδικασία, επιλέγουν μια διαδικασία όπου δεν χρειάζεται καν να προσκομίσουν αποδείξεις για τις κατηγορίες τους. Απελαύνεται για ένα συναίσθημα που μπορεί να δημιουργήσει σε άλλους.

Again, drag Djokovic all you want for his part in this administrative mess. Remembering it took several parts to tango there… But there is zero way to justify deporting him for being a menace to Oz, public order, health and whatnot. This is wrong from every angle.

— Carole Bouchard 💜💛 (@carole_bouchard) January 16, 2022

.

Τα άκρα στα οποία έφθασαν για να μην χάσουν είναι συγκλονιστικά. Αλλά για μια κυβέρνηση που εμπόδισε τους δικούς της ανθρώπους να επιστρέψουν στη χώρα τους κατά τη διάρκεια μιας τρομερής πανδημίας, υποθέτω ότι τίποτα δεν πρέπει να εκπλήσσει πλέον. Εξωπραγματική ανατροπή του νόμου. Εξωπραγματική μεταχείριση που επιβλήθηκε στον 9 φορές πρωταθλητή τους μετά από όλα όσα έκανε για τη διοργάνωση και την πόλη. Επαίσχυντος. Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες.

«Μικρό σημείωμα: του ζητάτε να πληρώσει για τις αμοιβές των δικηγόρων στην τελευταία έφεση; Λοιπόν, μπορούν να τα πάρουν από τα χρήματα που έδωσε στην Αυστραλία για να στηρίξει την καταπολέμηση των πυρκαγιών! Δεν ήταν απειλή για την Αυστραλία τότε…» έγραψε σε άλλη ανάρτηση η Γαλλίδα σχολιαστρία.

Petty note: you ask him to pay for the gov lawyers fees in that last appeal? Well, they can take it from the money he gave Australia to support the fighting of the bushfires! He wasn’t a threat to Australia then…

— Carole Bouchard 💜💛 (@carole_bouchard) January 16, 2022

Τα άκρα στα οποία έφθασαν για να μην χάσουν είναι συγκλονιστικά. Αλλά για μια κυβέρνηση που εμπόδισε τους δικούς της ανθρώπους να επιστρέψουν στη χώρα τους κατά τη διάρκεια μιας τρομερής πανδημίας, υποθέτω ότι τίποτα δεν πρέπει να εκπλήσσει πλέον. Εξωπραγματική ανατροπή του νόμου. Εξωπραγματική μεταχείριση που επιβλήθηκε στον 9 φορές πρωταθλητή τους μετά από όλα όσα έκανε για τη διοργάνωση και την πόλη. Επαίσχυντος. Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες. «Μικρό σημείωμα: του ζητάτε να πληρώσει για τις αμοιβές των δικηγόρων στην τελευταία έφεση; Λοιπόν, μπορούν να τα πάρουν από τα χρήματα που έδωσε στην Αυστραλία για να στηρίξει την καταπολέμηση των πυρκαγιών! Δεν ήταν απειλή για την Αυστραλία τότε…» έγραψε σε άλλη ανάρτηση η Γαλλίδα σχολιαστρία.

 

Υπάρχει τέλος και μια αίσθηση ανακούφισης, καθώς το επεισόδιο με τον Τζόκοβιτς επιλύθηκε πριν ξεκινήσει το Australian Open τη Δευτέρα, οπότε τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πλέον στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Πολλοί Αυστραλοί – που έχουν υποστεί παρατεταμένα lockdown και περιορισμούς στα σύνορα – πιστεύουν ότι ο Τζόκοβιτς χρησομοποίησε το σύστημα για να αποφύγει τις απαιτήσεις εισόδου στα εμβόλια. Εν μέσω δημόσιας κατακραυγής, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ανακάλεσε τη βίζα του Τζόκοβιτς κατά την άφιξη. Αλλά η κυβέρνηση ταπεινώθηκε όταν ένας δικαστής επανέφερε τη βίζα του Τζόκοβιτς και του επέτρεψε να παραμείνει στη χώρα. Η συνέχεια είναι γνωστή.

newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας