Τη στήριξη της Γερμανίας στο κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων ζητά ο Φάιμαν

Τη στήριξη της Γερμανίας στο κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων ζητά ο Φάιμαν

Τη στήριξη της Γερμανίας για το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, ζητεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τη Γερμανίδα ομόλογό του, Άνγκελα Μέρκελ, να μιλήσει «με καθαρή γλώσσα».

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως αναμένει από τη Γερμανία να αποσαφηνίσει ότι κανένας πρόσφυγας δε θα μπορεί να επιλέξει τη χώρα στην οποία θα μεταβεί, διότι διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να υπάρχει η μεγάλη πίεση στη Διαδρομή των Βαλκανίων και σε άλλες «εναλλακτικές διαδρομές».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να καταστεί σαφές στους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να αποδεχθούν και άλλες προτάσεις για μετεγκατάστασή τους, όπως στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν 30.000 και 7.000 πρόσφυγες αντίστοιχα, αλλά, στην μεν πρώτη έχουν φτάσει μέχρι σήμερα 1.000, στη δε δεύτερη μόλις 200, πρόσφυγες.

«Όσο υπάρχει η εντύπωση πως όλοι επιτρέπεται να έρθουν στη Γερμανία, θα συνεχίσει να είναι δύσκολο για όλους τους άλλους να εφαρμόσουν το τέλος της προώθησης των προσφύγων», ανέφερε ο κ. Φάιμαν.

Από τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο ίδιος αναμένει στήριξη για το τέλος της πολιτικής της «προώθησης» προσφύγων, ενώ θα χαιρέτιζε, όπως είπε, μία συμφωνία με την Τουρκία για μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων, ωστόσο δε θα ήθελε να γίνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις, στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Στόχος της Αυστρίας παραμένει η από κοινού διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η εξασφάλιση μίας συντεταγμένης κατανομής και μίας μετάβασης των προσφύγων απευθείας από τα hotspots», πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος, ενώ επανέλαβε ότι η Αυστρία καθόρισε για εφέτος ένα ανώτατο όριο 37.500 αιτούντων άσυλο.

Σχόλια